Uždarytus vaikų namus niokoja vandalai | Diena.lt

UŽDARYTUS VAIKŲ NAMUS NIOKOJA VANDALAI

Praėjusiais metais uždarytus "Atžalyno" vaikų globos namus atrado chuliganai. Pastatas nyksta akyse, tačiau Kauno miesto savivaldybė sprendimų, ką darys su šiuo objektu, dar neturi.

Perkėlė į butus

Kauno savivaldybė, siekdama pagerinti tėvų neturinčių vaikų gyvenimą, dar prieš metus uždarė Partizanų gatvėje esančius "Atžalyno" vaikų globos namus. Visi auklėtiniai įsikūrė jaukiuose butuose ir dabar gyvena šeimynose. Butuose, kuriems įrengti miesto savivaldybė išleido 80 tūkst. eurų, naujakuriai įkurdinti atsižvelgiant į giminystės ryšius ar mokyklas, kurias jie lanko. Tokią iniciatyvą sveikino ir šalies valdžia, nes tai mažina vaikų socialinę atskirtį ir padeda lengviau integruotis į visuomenę.

"Linkiu sėkmės vaikams, kurie pradeda gyventi bendruomenėje, šeimoje. Kaunui dėkoju už tai, kad uždaro savivaldybei priklausančius globos namus", – prieš metus rankose žvangindamas naujųjų butų raktus, džiaugsmo dėl drąsių miesto žingsnių neslėpė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Nyksta akyse

Tąkart visi džiugiai ant "Atžalyno" vaikų globos namų durų pakabino lentelę "Uždaryta", tačiau savivaldybė iki šiol nenusprendė, ką daryti su atlaisvintu pastatu, todėl dabar jis tapo vandalų užuovėja.

"Kauno dieną" pasiekė kauniečių žinutė, kad apleistuose vaikų namuose jau daužomi langai, ant sienų atsirado užrašų, vietomis pradėjo byrėti tinkas. Neatmetama tikimybė, kad čia gali glaustis ir namų neturintys žmonės, kurie besišildydami gali pastatą ir padegti.

"Suprantu, kad vaikams geriau gyventi šeimose, tačiau kai juos iškraustė, čia neliko gyvybės. Gražus ir tikrai didelis pastatas galėtų būti racionaliai panaudojamas, tačiau savivaldybė jį, matyt, pamiršo. Vietos gyventojai stebi, kaip atsiranda vis naujų vandalų pėdsakų: tai dūžta langai, tai kažkas sienas priterlioja. Juk čia gyveno vaikai, visa infrastruktūra pritaikyta, kad čia įsikurtų darželis, bendruomenės centras ar vyktų kokia nors veikla", – svarstė netoliese gyvenanti kaunietė Jovita.

Vietos gyventojai stebi, kaip atsiranda vis naujų vandalų pėdsakų: tai dūžta langai, tai kažkas sienas priterlioja.

Dar nežino, ką daryti

Kauno miesto savivaldybė pasirūpinti uždarytų vaikų globos namų pastatu kol kas neskuba. Uždarymo ceremonijoje žadėta, kad nuo 1985 m. Partizanų gatvėje stovintis, 85-uoju numeriu pažymėtas maždaug 12 tūkst. kv. m gigantas neliks tuščias. Tąkart prasitarta, kad čia planuojama perkelti auklėtinius iš Apuolės gatvės. Tiesa, prieš tai turėtų būti atliktas pastato remontas. Tačiau valdininkai dabar šios minties garsiai nesako ir tikina, kad kol kas vyksta derybos, kaip toliau eksploatuoti minėtą objektą.

"Šiuo metu galutinis sprendimas dėl pastato panaudojimo nėra priimtas. Nustatoma komplekso vertė ir galimo panaudojimo galimybės. Dabartinė pastato būklė yra patenkinama, o statinys ir šiuo metu yra pagal galimybes saugomas", – į "Kauno dienos" klausimus apie buvusio "Atžalyno" pastato ateitį atsakė Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas.

Anot jo, kol kas skyrius neturi informacijos, kad kas nors norėtų apleistame pastate vykdyti kokią nors veiklą.

"Nei bendruomenės, nei verslas nėra kreipęsi su pasiūlymais ar kitais galimais pastato panaudojimo variantais", – sakė specialistas.

Norėjo privatizuoti

Dar praėjusių metų rudenį ant prekystalio Kauno miesto savivaldybė ketino padėti ir buvusius "Atžalyno" vaikų namus. Toks siūlymas buvo pateiktas sprendimo projekte, tačiau miesto taryba šį objektą iš privatizuojamųjų sąrašo išbraukė. Tuomet žadėta, kad bus svarstoma, kaip būtų galima šį objektą pritaikyti miesto reikmėms. Svarstyta, jei neatsiras racionalių pasiūlymų, tikėtina, kad pastatas vėl atsidurs tarp parduoti ketinamų objektų.

Kartu su buvusiais vaikų namais norėta parduoti ir šalia esančią transformatorinę bei kitus kiemo statinius.

Svarbi reforma

Iki 2020 m. Lietuvoje turėtų nelikti didžiulių vaikų globos namų.

Institucinių vaikų globos namų pertvarka prasidėjo dar 2015 m.

Po įvairių skandalų vaikų globos namuose 2015-ųjų rudenį uždaryti Marijampolės vaikų globos namai "Putinas". "Pirmas pozityvus ir sėkmingas darbas prasideda po ilgų įkalbinėjimų ir įtikinėjimų", – tuomet kalbėjo Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Dar po keturių mėnesių iškilmingai uždaryti Pabradės vaikų globos namai.

Kaunas vaikų globos namus "Atžalynas" oficialiai uždarė praėjusių metų kovą, tačiau pirmieji auklėtiniai į specialiai įrengtus butus persikraustė dar 2016-ųjų gruodį.

"Kaune pertvarka vyksta aktyviai ir sėkmingai. Čia žmonės tiki, kad tokie procesai yra būtini, o vaikai – mūsų visų vaikai ir turi gyventi šeimose. Kai toks politikų nusiteikimas, tada tiki ir visa Lietuva. Deja, taip yra ne visuose miestuose, todėl reikia nueiti kelią, kad ir kiti patikėtų taip, kaip tiki Kauno meras. Neabejoju, ateis diena, kai Lietuvos vaikai negyvens institucijose", – globos namų uždarymo ceremonijoje kalbėjo Prezidentės patarėja Lina Antanavičienė.

Rezultatai stebina

"Kauno dienos" kalbintos auklėtojos pastebi, kad Kaune vaikų perkėlimas iš globos namų į butus ir jų integravimas į visuomenę duoda puikių rezultatų. "Gyvendami bendruomeniniuose namuose – butuose – vaikai mokosi paprasčiausios buities taisyklių: teisingai surūšiuoti drabužius prieš skalbiant, gaminti maistą, rūpintis bendra švara ir tvarka. Mes mokomės ir kaip parduotuvėje apsipirkti, pinigus taupyti. Be to, vaikai eina į artimiausią mokyklą, į įvairiausius užsiėmimus, lankosi poliklinikoje. Vaikų globos namuose visi specialistai įsikūrę įstaigoje, o čia vaikai, auklėtojų prižiūrimi, yra kur kas sėkmingiau integruojami į bendruomenę", – pasakojo auklėtoja Lina.

Ir išties tai akivaizdu: prabilus apie perkėlimą į butą, vaikai netveria džiaugsmu. Keturiolikmetė Karina, kuri kartu su broliu ir seserimi gyvena bute, tikina, kad čia yra geresnės galimybės ruošti pamokas, susikaupti ir tiesiog pailsėti.

"Nepalyginami dalykai yra gyvenimas vaikų namuose ir čia", – užtikrintai sako ji. Paauglė svajoja baigusi mokyklą studijuoti socialinius mokslus ir dirbti su vaikais.

GALERIJA

  • Uždarytus vaikų namus niokoja vandalai
  • Uždarytus vaikų namus niokoja vandalai
  • Uždarytus vaikų namus niokoja vandalai
  • Uždarytus vaikų namus niokoja vandalai
  • Uždarytus vaikų namus niokoja vandalai
  • Uždarytus vaikų namus niokoja vandalai
  • Uždarytus vaikų namus niokoja vandalai
Evaldo Šemioto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (21)

lėšos

kažin, kiek pinigų dabar užkasinėja į žemę, įrenginėdami stadioną Tunelio g. tebesančio internato kieme? Buvo ten stadionas, bet niekam nereikėjo, - žole užžėlė. Jei tai ES lėšos, tai nereiškia, kad Lietuva jų dykai gauna, reiškia, viskas daroma mokesčių mokėtojų pinigais. Mokykloms neužtenka pinigų remontams, iš tėvų rinkliavas daro, o čia - vos keliasdešimt vaikų kurį laiką turės stadioną, paskui vėl pinigus į žemę užkasinės valdžia? Santykinai paskaičiavus, kiek investuojama į vieną išlaikoma mokesčių mokėtojų lėšomis vaiką, o kiek į vaiką, kuris gyvena greta užtverto internato kiemo, toje pačioje gatvėje, bet į stadioną įeiti neturės teisės?

padejėjas

Iš ties Kartų namams puiki idėja, kam ten tarp gyv namų vykdyti statybas ir nesaugu, dulkės, triukšmas ir kiek visiems vargo, o čia viskas paruošta ir grynas oras ir vietos ateičiai užteks, kad ir bendruomenės ar kitus namus įrengti.

Asta Kočanienė

Pastatai randasi nuošalioje vietoje tiktų senelių prieglaudai juk jų Kaune kiek bebūtų o trūksta ,sensta miesto visuomenė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS