VDU prorektorius: numatome tęsti tik nedidelę dalį LEU studijų | Diena.lt

VDU PROREKTORIUS: NUMATOME TĘSTI TIK NEDIDELĘ DALĮ LEU STUDIJŲ

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) studijų prorektorius Kęstutis Šidlauskas sako, kad numatoma tęsti tik nedidelę dalį Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) programų.

„Skaičius bus labai nedidelis – ne dėl to, kad mes išbraukėme ar atmetėme daugybę programų, paprasčiausiai mes jas tiesiog kuriame stambesnes. Pavyzdžiui, jeigu egzistavo fizikos, chemijos, biologijos mokymas, dabar mes norime turėti dalyko mokytoją gamtos mokslų srityje, tai ten telpa į vieną programą daug šakų“, – šią savaitę Vilniuje vykstančioje mokymosi, žinių ir karjeros planavimo parodoje „Studijos 2018“ BNS sakė K. Šidlauskas.

Diskusijoje apie pedagogų rengimą dalyvavęs K. Šildauskas kartu pripažino, kad kol kas tiksliai neaišku, kokias pedagogines studijas šiais metais stojantieji galės pasirinkti VDU.

„Studijų programas artimiausiomis dienomis teikiame Švietimo ir mokslo ministerijai, kuri turi įvertinti ir sutikti, kad tokios programos turi būti vykdomos ir paskui yra standartinė Studijų kokybės vertinimo centro procedūra akredituojant jau kokybine prasme (...). Jau terminai spaudžia. Aišku, galima tą procedūrą atidėti dar lygiai vieniems metams, dar ir šiemet nepriimti į daugybę ugdymo programų, kaip įvyko jau pernai, bet ar tai valstybiška?“, – BNS teigė prorektorius.

Jo teigimu, kol kas VDU daugiausiai dėmesio skiria pasirengimui priimti būsimus pedagogus į bakalauro studijas, o magistratūros studijos bus peržiūrimos šiek tiek vėliau. Kartu jis pasakojo, kad numatoma išplėsti doktorantūros studijas edukologijos srityje.

K. Šidlauskas taip pat pasakojo, kad VDU siekia būsimus pirmakursius mokyti ne tik Kaune, bet ir Vilniuje, nors tam prieštarauja Švietimo ir mokslo ministerija. Bet kuriuo atveju, pasak prorektoriaus, VDU studijas dar kurį laiką turės vykdyti Vilniuje, nes čia studijas turi pabaigti anksčiau įstojusieji.

„Dar reikia įvertinti atskirus niuansus, nes kai kurie lėčiau studijuoja, kai kurie gal turi akademines atostogas, tai tas procesas individualiai žiūrint gali užsitęsti ir daugiau nei trejus metus“, – BNS sakė K. Šidlauskas.

Jo aiškinimu, kai kurias studijas leidus tik Kaune, gali būti sudėtinga pritraukti motyvuotus studentus į nepopuliarias, bet reikalingas specialybes, nes renkantis studijas daliai stojančiųjų prioritetas yra sostinė.

„Yra labai gerai parengtų infrastruktūrinių bazių atskiroms pedagoginėms programoms Vilniuje: ir personalas, ir visa kita, mes kalbame, kad būtų racionalu, ypač tose srityse, kur mokytojų trūksta, priėmimą daryti ir į Vilnių, nes dalis būsimų mokytojų norėtų studijuoti būtent Vilniuje. Kol kas ministerija laikosi nuomonės, kad į naująsias pedagogines studijų programas turi vykti priėmimas tiktai Kaune Vytauto Didžiojo universiteto atveju“, – sakė VDU prorektorius.

Seimas sausio viduryje pritarė, kad sostinėje įsikūręs LEU bei Kaune esantis Aleksandro Stulginskio universitetas būtų jungiami prie taip pat Kaune veikiančio VDU. Nutarta, kad LEU valstybės patikėtas nekilnojamas turtas baigus reorganizaciją bus perduodamas Vyriausybei. Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė sausio viduryje teigė, kad kol kas nėra konkrečių sprendimų dėl LEU nekilnojamojo turto panaudojimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kęstas

"Trys sąlygos, kurias nuo 1950-tųjų metų sociologai laiko svarbiausiomis, kad artimai susidraugauti: artumas; pasikartojanti, nenumatyta sąveika; ir aplinka, kurioje galima atsipalaiduoti bei pasikalbėti atvirai. Štai kodėl tiek daug žmonių suranda savo visą gyvenimą trunkančias draugystes universitete." Štai kodėl liberalo Steponavičiaus ir konservatoriaus Kubiliaus organizuotas Lietuvos universitetų pavertimas diplomų parduotuvėmis toks skaudus mums, lietuviams. Mūsų universitetų kokybė dramatiškai krito. Gabiausieji jauni lietuviai dabar studijuoja užsieny. Jų geriausi gyvenimo draugai yra kitataučiai. Naivu todėl tikėtis, kad mūsų gabiausieji kada nors grįš namo, į Lietuvą. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

taip

VYRE ,VYRE KOSE REKTORIAI ATSILOSE ...TAM DAVE ..TAM DAVE ,,BET SAVES TIKRAI NEPAMIRSO..juk viskas telpa viename zodyje ,,EURAI..ir asiliukui aisku,

chi gabriukas

Čia vadinasi universitetų "jungimas" - pasiimam ,kas geriau, o visa kita - "nafig"
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS