Zapyškyje vyks iškilmingi Šv. Jono Krikštytojo tituliniai atlaidai | Diena.lt

ZAPYŠKYJE VYKS IŠKILMINGI ŠV. JONO KRIKŠTYTOJO TITULINIAI ATLAIDAI

Birželio 24-ąją, šeštadienį, prie Senosios Zapyškio bažnyčios bus minimi tradiciniai Šv. Jono Krikštytojo tituliniai atlaidai.

Tai bus didžiausi ir iškilmingiausi Jono atlaidai visame Kauno rajone. Tradicija siekia senovę, mat tiek Senoji (pastatyta dar XVI a. vid.), tiek Naujoji (pastatyta 1960 m.) Zapyškio bažnyčios turi garbingą globėją – Joną Krikštytoją ir jo garbei čia nuo seno vyko atlaidai, o prieš kelis metus, baigus restauruoti Senąją Zapyškio bažnyčią, nutarta atlaidus grąžinti į pirminę jų vietą. Mišios bus aukojamos lauke, kad tilptų visa gausi bendruomenė ir čia atvykę maldininkai.

Krikščioniškoje tradicijoje Jonas Krikštytojas yra paskutinis Senojo Testamento pranašas ir pirmasis Naujojo Testamento šventasis – Jėzaus Kristaus pirmtakas. Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas kunigas Juozas Fakėjavas teigia, jog „krikščioniškoje katalikų tradicijoje atlaidų tikslas – krikščionio malda, maldinga kelionė, pamaldumo praktikos, gailestingumo ir meilės darbai. Šios praktikos atliekamos žvelgiant į švenčiamų atlaidų šventąjį, šiuo atveju – Joną Krikštytoją.“

Programoje numatomos iškilmingos mišios nuo pirmos valandos, kurioms vadovaus Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila. Mišių metu giedos „Česlovo Sasnausko kamerinis choras“, vadovaujamas Mindaugo Radzevičiaus. Šio choro kūrybinė veikla peržengė jau tris dešimtmečius, tai ilgametis dainų švenčių, projektų dalyvis, apdovanotas garbingu Lietuvos liaudies kultūros centro apdovanojimu „Aukso paukštė“.

Po mišių numatyta sveikinimų ceremonija. Bendruomenę ir atlaidų svečius sveikins Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas ir Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas kunigas Juozas Fakėjevas. Taip pat bus pagerbti ir garbūs šio krašto Jonai, Janinos ir Jonės.

Nuo trečios valandos mišių dalyviai tradiciškai bus kviečiama bendrystei prie agapės stalo, kurį palaimins vyskupas Rimantas Norvila. Po bendruomeninių vaišių, žiūrovų lauks šventinė koncertinė programa. Nuo ketvirtos valandos pasirodys publikos numylėtiniai Deivis ir Renata Norvilai. Klausytojams jie dovanos geriausius savo repertuaro kūrinius. O atvykusiems į atlaidus su vaikais, bus numatytos nuotaikingos pramogos ir jiems.

Deivis ir Renata Norvilai. Organizatorių nuotr.

Nuo penktos valandos visus džiugins žiūrovams gerai pažįstamas dainininkas ir aktorius Martynas Kavaliauskas. Atlikėjas scenoje pasirodys ne tik su gyvo garso grupe, tačiau ir su pučiamųjų orkestru. Klausytojus džiugins geriausi praėjusio šimtmečio pasauliniai ir lietuviški hitai, o pats atlikėjas atvirauja: „kruopščiai dėliojome repertuarą, norėdami, kad šiame koncerte tilptų kuo daugiau ryškiausių praėjusio šimtmečio kompozitorių kūrinių, kurie įkvepia gyventi, mylėti, švęsti bei dalintis pozityvia energija.“

Martynas Kavaliauskas. Organizatorių nuotr.

Iškilmingą renginio nuotaiką kurs teatro žiūrovams gerai žinomas Egidijus Stancikas. Jis savo kūrybinį kelią „Nacionaliniame Kauno dramos teatre“ pradėjo prieš tris dešimtmečius ir beveik pusę to laiko šio teatro istoriją lydi ne tik kaip aktorius, bet ir kaip jo vadovas.

Šventinė programa bus nemokamas. Renginio metu bus fotografuojama, nuotraukos viešinamos. Organizatoriai prašo atlaidų dalyvių nepamiršti skėčių, kurie gelbėtų ir nuo saulės, ir nuo lietaus. Taip pat įspėja, kad dėl didelio žmonių srauto, pagrindinė ir tikrai erdvi automobilių aikštelė yra numatyta už bažnyčios, o šalia bažnyčios bus praleidžiami tik žmonių su judėjimo negalia automobiliai. Organizatoriai prašo apie atvykimą į atlaidus pagalvoti iš anksto, nes galima tai daryti tiek viešuoju transportu, tiek automobiliais, renkantis du kelius: Kauno-Zapyškio-Šakių plentu ir kitu, važiuojant iš Kauno į Zapyškį per Ringaudus ir Vilemus.

Renginį organizuoja: Kauno rajono savivaldybė, Kauno rajono Ežerėlio kultūros centras ir Senoji Zapyškio bažnyčia. Partneriai: Zapyškio parapija, Zapyškio seniūnija ir Zapyškio pagrindinė mokykla.

GALERIJA

  • Zapyškyje vyks iškilmingi Šv. Jono Krikštytojo tituliniai atlaidai
  • Zapyškyje vyks iškilmingi Šv. Jono Krikštytojo tituliniai atlaidai
  • Zapyškyje vyks iškilmingi Šv. Jono Krikštytojo tituliniai atlaidai
  • Zapyškyje vyks iškilmingi Šv. Jono Krikštytojo tituliniai atlaidai
  • Zapyškyje vyks iškilmingi Šv. Jono Krikštytojo tituliniai atlaidai
  • Zapyškyje vyks iškilmingi Šv. Jono Krikštytojo tituliniai atlaidai
  • Zapyškyje vyks iškilmingi Šv. Jono Krikštytojo tituliniai atlaidai
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

prie ko makūnas ir atlaidai?

vilma

Reikia tik dėkoti Kauno rajono merui Makūnui, kad pakaunėje pagaliau turime puikiai sutvarkytą kurortinę teritoriją, kurioje kone kas savaitgalį vyksta įvairiausi nemokami koncertai ir galima pramogauti už dyką. Nereikia grūstis į pajūrį, kur žmonės zulinasi užpakaliais.

Aišku kaip dieną

Oi lietutis jus pakrapins ojojoi..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS