Zoologijos sodo rekonstrukcija: bus ruošiamos naujos darbų pirkimo sąlygos | Diena.lt

ZOOLOGIJOS SODO REKONSTRUKCIJA: BUS RUOŠIAMOS NAUJOS DARBŲ PIRKIMO SĄLYGOS

Aplinkos ministerijoje (AM) šią savaitę darbą turi pradėti komisija, kuri rengs naujas Lietuvos zoologijos sodo rekonstrukcijos darbų viešojo pirkimo konkurso sąlygas, Eltai patvirtino aplinkos viceministras Martynas Norbutas.

Komisija, sudaryta iš ministerijos ir Zoologijos sodo atstovų, įvertins visus turimus dokumentus ir parengs viešųjų pirkimų sąlygas, sakė M. Norbutas.

Nėra tiksliai numatyta, kiek laiko dirbs komisija, bet, pasak M. Norbuto, tikimasi, kad darbą užbaigs rugpjūčio viduryje.

„Kol kas tokios grėsmės (kad rekonstrukcijos įgyvendinimo terminas būtų nukeltas vėliau nei 2020 pradžia, – ELTA) nėra. Tikimės rudenį ar vėlyvą rudenį turėti sutartis, tai yra mūsų tikslas. Tačiau visada yra grėsmė dėl konkurso rezultatų apskundimo, teisminių procesų ir negalime numatyti, kiek laiko jie truks. Vis dėlto suma yra pakankamai didelė“, – Eltai sakė M. Norbutas.

Viceministras patvirtino, kad priimtas sprendimas skaidyti pirkimus, o ne, kaip anksčiau, mėginti skelbti vieną konkursą visam rekonstrukcijos projektui. Anksčiau to nenorėta daryti, nes buvo teigiama, kad rekonstrukcijos darbai turi būti atlikti suderintai, taip pat išlaikant projektų vienovę.

ELTA primena, kad Lietuvos zoologijos sodas, paprašytas AM, prieš mėnesį nutraukė sodo rekonstrukcijos projekto viešąjį pirkimą ir suteikė įgaliojimus ministerijai.

Tai padaryta, nes Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), atlikusi Lietuvos zoologijos sodo pastatų ir voljerų projektavimo ir statybos darbų pirkimo dalinį vertinimą, nustatė Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų ir įpareigojo perkančiąją organizaciją nutraukti pirkimo procedūras.

VPT konstatavo, kad pirkimo sąlygose nustatytas kvalifikacijos reikalavimas projekto vadovui dirbtinai riboja tiekėjų konkurenciją ir pažeidžia Viešųjų pirkimų įstatymą.

VPT teigimu, perkančioji organizacija neatsižvelgė į tai, kad pirkimo objektas yra sudėtinis, ir pirkimo sąlygose reikalavo, kad tiekėjas turėtų bent vieną kvalifikuotą statinio projekto vadovą, kuris per pastaruosius 3 metus būtų parengęs bent vieną techninį projektą, kurio vertė ne mažesnė negu 200 tūkst. eurų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Tarnyba pabrėžė, kad ši sąlyga yra perteklinė ir ribojanti konkurenciją, nes pirkimo objektą sudaro ne vieno, o net devynių pastatų projektavimo paslaugos bei statybos darbai.

Tokiu atveju, anot VPT, pagal Kvalifikacijos metodiką, perkančioji organizacija turėjo reikalauti, kad statinio projekto vadovas per atitinkamą laikotarpį būtų parengęs vieną ar kelis techninius projektus, kurių bendra vertė būtų ne mažesnė nei 200 tūkst. eurų be PVM. Tokiu būdu būtų suteikta galimybė pirkime dalyvauti didesniam tiekėjų ratui.

Sprendimą Zoologijos sodui nutraukti pirkimo procedūras VPT priėmė, atsižvelgdama ne tik į nustatytą pažeidimą, bet ir į pirkimo dokumentų visumą bei teismo priimtą sprendimą, kuriuo atskiros pirkimo sąlygų dalys pripažintos neteisėtomis.

Gegužę Kauno apygardos teismas, išnagrinėjęs dėl Lietuvos zoologijos sodo vykdomų viešųjų pirkimų konkurso pateiktus ieškinius, nusprendė tenkinti bendrovių „Verslo“ ir „Gensera“ ieškinį.

Ieškovės teismo prašė įpareigoti Zoologijos sodą iš esmės pakoreguoti konkurso kai kurių kriterijų pasiūlymų vertinimo tvarką arba apskritai atsisakyti šių kriterijų, atskirti projektavimo paslaugas ir statybos darbus į atskiras dalis arba vykdyti atskirus pirkimus.

Išnagrinėjęs bylą, teismas pripažino ginčijamas viešojo pirkimo sąlygas neteisėtomis, nes, teismo vertinimu, pirkimo sąlygos nebuvo aiškios, tikslios, nepakankamai skaidrios, sudarančios galimybę perkančiajai organizacijai subjektyviai vertinti tiekėjų pateiktus pasiūlymus. Atsižvelgęs į tai, teismas priėmė sprendimą Lietuvos zoologijos sodo paskelbto viešojo pirkimo procedūras nutraukti.

Iki 2020 metų pradžios planuojama atlikti zoologijos sodo atnaujinimą, kuris reikalingas gyvūnų gerovei. Rekonstrukcijai skirta 11,584 mln. eurų, iš jų – 9,847 mln. eurų ES regioninio plėtros fondo lėšų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS