Chuliganai pripažinti rasistais | Diena.lt

CHULIGANAI PRIPAŽINTI RASISTAIS

Kauno apygardos teismas patenkino nukentėjusiųjų per incidentą, šių metų kovą įvykusį Rokų "Maximoje" ir jos automobilių stovėjimo aikštelėje, skundą pripažinti šį įvykį rasistiniu išpuoliu ir sugriežtinti bausmę jo autoriams.

Nusikaltimas įamžintas

Kaip jau rašyta, nuteistųjų ir nuo jų nukentėjusių sutuoktinių keliai susibėgo minėtame prekybos centre kovo 12-osios vakarą.

Iš pradžių jame apsiperkanti nėščioji aplinkinių akivaizdoje buvo žeminama ir užgauliojama necenzūriškai esą dėl to, kad per ilgai prie kasos atsiskaito už prekes. Vėliau – jau šio prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje kliuvo ir jos iš Indijos kilusiam Airijos pilietybę turinčiam vyrui, su kuriuo moteris tuo metu jau augino tris vaikus. Chuliganams užkliuvo vyro gymis, dėl to jis sulaukė ne tik rasistinių užgauliojimų, bet ir spyrių.

Chuliganų auka savo mobiliuoju telefonu visa tai nufilmavo. Šis įrašas vėliau tapo nenuginčijamu įkalčiu sprendžiant įtariamųjų, kuriuos policija sulaikė jau kitą dieną, atsakomybės klausimą. Jame buvo įamžinta ne tik tai, kaip P.Elijošius, nusimovęs kelnes, demonstruoja savo oponentui užpakalį, bet ir vadina jį su L.Bukausku babajumi, juodašikniu ir liepia dingti iš Lietuvos.

Jo nėščiai žmonai buvo grasinta sulaukti plungiškės Ievos Strazdauskaitės, kuri tada vos prieš dvi dienas buvo rasta nužudyta Kėdainių rajone, likimo.

Kovojo iki galo

P.Elijošiaus ir L.Bukausko bylą prieš kelis mėnesius nagrinėjęs Kauno apylinkės teismo teisėjas Rimantas Grigas konstatavo, kad tai tebuvo chuliganizmas, neįžvelgdamas jokios tyčinio rasizmo.

24-erių P.Elijošiui ir metais jaunesniam L.Bukauskui jis skyrė pusantrų metų laisvės apribojimo bausmes, įpareigodamas juos nuo 22 iki 6 val. būti namuose ir per metus nemokamai išdirbti 120 val. sveikatos priežiūros ir rūpybos įstaigose, kurios rūpinasi neįgaliais ir senyvo amžiaus asmenimis. Pastaroji bausmė šiems bedarbiams skirta atsižvelgus į tai, kad anksčiau jie buvo baudžiami baudomis (L.Bukauskas teistas vieną kartą, P.Elijošius – jau du), tačiau šios, kaip teigia nauji faktai, nebuvo veiksmingos.

Nuo šių Rokų gyventojų prieš pusmetį nukentėję sutuoktiniai, apskundę minėtą nuosprendį Kauno apygardos teismui, prašė pripažinti savo skriaudikus ne tik kaltais dėl viešosios tvarkos pažeidimo, bet ir dėl tautinės nesantaikos kurstymo, bei skirti jiems griežtesnę bausmę, pripažįstant sunkinančia aplinkybe tai, kad jie užgauliojo jau aštuntą mėnesį nėščią moterį. Esą tokia bausmė, kokią Kauno apylinkės teismas skyrė chuliganams, nebus jiems veiksminga ir šį kartą. Juolab neišmokys jų tolerancijos kitataučiams.

Bus stebimi ilgiau

P.Elijošius ir L.Bukauskas, iš kurių sutuoktiniai nereikalavo jokio moralinio atlygio, nagrinėjant jų skundą, prašė Kauno apygardos teismo ankstesnį nuosprendį sušvelninti.

Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija vakar Lietuvos Respublikos vardu paskelbė naują nuosprendį, pripažindama P.Elijošių ir L.Bukauską kaltais ir dėl viešo tyčiojimosi iš kitos rasės ar tautybės asmens, šį niekinant, skatinant jam neapykantą ar kurstymą jį diskriminuoti.

Sunkinančia P.Elijošiaus ir L.Bukausko įvykdyto viešosios tvarkos pažeidimo aplinkybe pripažintas ir akivaizdžiai, remiantis įvykio liudytojais, nėščios moters užgauliojimas. Tačiau konstatuota, kad nuteistiesiems skirta laisvės apribojimo bausmė yra tinkama jos rūšis, nors grėsė dar ir areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Kauno apygardos teismas laisvės apribojimo bausmę P.Elijošiui ir L.Bukauskui sugriežtino. Pirmasis dvejus metus turės būti, kaip įpareigojo Kauno apylinkės teismas, namuose nuo 22 iki 6 val. Antrasis – vienus metus ir aštuonis mėnesius. Tačiau, kaip ir ankstesniame nuosprendyje, abu turės per metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo nemokamai išdirbti 120 val. sveikatos priežiūros ir rūpybos įstaigose. Šis nuosprendis įsiteisėjo nuo jo paskelbimuo.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Linas

Idomu ar butu vaikinukai like gyvi jei svetimoje salyje prisoke prie ido ar vokiecio masinos burbetu kazka savo kalba ir filmuotu ,zodziu apsurdas geriau butu uzploje gerai tai zinotu uz ka nubausti taip

nesuprantu,

kaip tokiems chuliganams skiria bausme priziureti senus zmones.varge,varge kuom tie seneliai nusikalto ,Dirbs seneliu namuose banditai.nieko sau,

ita

Moterys, gal cia gera minti dave jei nori kad vyras butu vakarais namie,tai kai pavadins "Karve",nedelsk duok i teisma juk tu neesi karve,o jei dar turi savu zurnalistu ,skaityk kad teima laimejai
DAUGIAU KOMENTARŲ