To dar nebuvo: smurto orderį pažeidęs kaunietis įsiuto ir pareigūnų automobilį apmėtė plytomis | Diena.lt

TO DAR NEBUVO: SMURTO ORDERĮ PAŽEIDĘS KAUNIETIS ĮSIUTO IR PAREIGŪNŲ AUTOMOBILĮ APMĖTĖ PLYTOMIS

  • 27

Kaune pareigūnų automobilis apmėtytas plytomis, kai policininkai vykdė planinį patikrinimą, kaip laikomasi smurto artimoje aplinkoje naujojo orderio tvarkos, praneša LNK.

Sulankstytos automobilio durys ir išdužę žibintai – taip atrodo pareigūnų automobilis po to, kai į jį atskriejo plytos.

Policininkai vyko į Kaune esančią Kranto alėją patikrinti, kaip laikomasi smurto artimoje aplinkoje orderio.

„Sutikus pavojų keliantį asmenį, jam buvo paaiškinta, kad jis pažeidė jam skirtus įpareigojimus ir už tai jam bus taikoma administracinė atsakomybė. Tada vyras pradėjo elgtis agresyviai, vartoti necenzūrinius žodžius. Tada įniršęs paėmė plytą ir metė ją į tarnybinį automobilį ir jį apgadino“, – apie neeilinį įvykį pasakojo Kauno Reagavimo valdybos 4-ojo skyriaus viršininkė Vaida Gasiūnaitė-Marcinkevičienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Vyras buvo gavęs orderį už tai, kad agresyviai elgėsi – buvo kilęs pavojus su juo kartu gyvenančiai motinai.

„Orderiu buvo skirtas įpareigojimas laikinai išsikelti 15 parų iš namų, nesilankyti pavojų patiriančio asmens adresu, nebendrauti, neieškoti ryšių ir nesiartinti 100 m. atstumu“, – detalizavo pareigūnė.

Kaimynai pasakojo, kad po incidento į siaurą gatvelę sugūžėjo gausios pareigūnų pajėgos.

„Atvažiavo policija, lyg jį surakino antrankiais ir pasodino į tarnybinį automobilį. Paskui atvažiavo ir daugiau policijos ekipažų, kai kurie – su sirenomis“, – teigė įvykio liudininkas.

Pareigūnai nenukentėjo, o agresyviam vyriškiui teks atsakyti už sugadintą turtą, agresyvų elgesį ir pareigūnų įžeidinėjimą. Pasak pareigūnų, toks agresijos atvejis kol kas – pirmasis.

„Per 15 dienų pas pavojų patiriantį asmenį reikia apsilankyti nemažiau kaip du kartus. Pirmasis patikrinimas – ne vėliau kaip per tris dienas. Per tokius patikrinimus buvo nustatytas 61 pažeidimas ir tiek pat surašyta administracinio nusižengimo protokolų“, – sakė V. Gasiūnaitė-Marcinkevičienė.

Per tris savaites Lietuvoje išdalinta apie 1 tūkst. orderių. Trečdalis – Kauno apskrityje.

„330 atvejų buvo vertinta rizika: 235 atvejais buvo skirtas apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis, 95 atvejais, įvertinus riziką, orderis buvo neskirtas“, – detaliai išdėstė Reagavimo valdybos 4-ojo skyriaus viršininkė.

Per tokius patikrinimus buvo nustatytas 61 pažeidimas ir tiek pat surašyta administracinio nusižengimo protokolų.

Specialistai sako, kad smurtas artimoje aplinkoje – sena problema. Tik niekas iki šiol to atskirai neskaičiuodavo, kol neįvykdavo nelaimė.

„Tai – gan paplitęs reiškinys, kuris kol kas neturi tendencijos mažėti. Ir retai kada žmonės dėl to kreipiasi pagalbos savaime. Tai turi pasiekti tam tikrą kritinį tašką, kad su tuo būtų pradėta kažkas daryti“, – aiškino psichoterapeutas Saulius Subačius.

Pasak S. Subačiaus, smurtauja tiek vyrai, tiek moterys. O privalomas smurtautojo atskyrimas orderiu – padeda.

„Tame yra daugiau naudos, nes neleidžia smurtui eskaluotis. Tokiu būdu atsiranda motyvacija labiau kreipti dėmesį ne į pasekmes, o į priežastis“, – kalbėjo psichoterapeutas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sakė, kad smurto orderiai leidžia pastebėti tas problemas, kurios anksčiau nesisprendė. Pagal anksčiau galiojusią tvarką, iškeldinti smurtautoją iš namų galėdavo tik teismas.

„Turime apie 1 tūkst. išduotų orderių, o tai rodo, kiek daug smurto vis dar yra artimoje aplinkoje. Dabar mes galime dirbti su auka, padėti jai suprasti, kokioje situacijoje ji yra, suteikti teisinę ir psichologo konsultaciją“, – tikino ministrė.

Nuo liepos 1 d. Lietuvoje įsigaliojęs smurto orderis gali būti taikomas prieš bet kokį artimos aplinkos žmogų. Smurtautojas, gavęs orderį, privalo 15 d. palikti namus ir nesiartinti prie aukos. Jei orderis pažeidžiamas, gresia bauda iki 320 eurų. Smurtautojas taip pat gali būti įpareigotas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, resocializacijos ir kituose kursuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

Pasiutimas

Nepagydomas.

Kaunui

Tas nereikia milionas variantų gali būti, nereikia grybauti. Bligas sprendimas sukuria blogą, žąlingą situaciją. Aš apie iškraustymo orderį. Tai lyg vienas laiko rėtį pakišęs, kutas melžia ožį kad pienas bėgtų. Tai tokia oat nesamonė kaip naujos vaistinėlės su brokuotais turniketais. Tik šitas įstatymas pridarys žalos visai visuomenėj neįtikėtinai daug.

Kaunas

Nereikia įsileisti į butą tokias mergužėles kurios eina tik dėl buto arba kas jame yra.Jeigu esi senas ,tai žinok su tavim tik dėl buto arba kas jame yra ir eina.Kam jaunai reikalingas senas ,celiulitinis ,impotentas.Pagrauš bananą suvytusi kol padarys ko nori ir eik velniop pasakys.Pasiekti savo tikslą ,tik dėl to ir eina su seniais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS