Dukrelės nužudymu kaltinamą daugiavaikį tėvą siūloma įkalinti | Diena.lt

DUKRELĖS NUŽUDYMU KALTINAMĄ DAUGIAVAIKĮ TĖVĄ SIŪLOMA ĮKALINTI

  • 1

Laisvės atėmimas vienuolikai metų ir apie 20 tūkst. eurų Valstybinės ligonių kasos ieškinys už bandymą išgelbėti mažylės gyvybę bei beveik devynis mėnesius trukusį dirbtinį jos palaikymą. Tokia bausmė pasiūlyta bejėgiškos būklės savo trijų mėnesių dukrelės nužudymu kaltinamam 25-erių metų kauniečiui Giedriui Kuzariui.

Trūko medikų kantrybė

Kaip jau rašyta, ši nemažą atgarsį prieš porą metų sukėlusi byla iš pradžių buvo vienintelė iš Kauno apygardos teismą pasiekusių smurto prieš vaikus bylų, kurią jo teisėjai buvo nusprendę nagrinėti viešai.

Tačiau vėliau G.Kuzariui pavyko pasiekti, kad ir šis teismo procesas būtų neviešas. Nors pagrindiniai jo liudytojai buvo bergždžiai dėl teisiamojo dukrelės gyvybės grūmęsi Kauno klinikų medikai, po to, kai jiems buvo atvežta mažoji nelaimėlė, skubiai surengę spaudos konferenciją, kurioje piktinosi pacientės tėvo versija dėl dukrelės sužalojimo aplinkybių.

Kaip jau rašyta, tą lemtingą 2015-ųjų gegužės 4-osios rytą G.Kuzaris pats išsikvietė į savo namus Marvelėje greitosios pagalbos medikus. „Mergaitė nekvėpuoja – greičiau atvažiuokite!“ - šaukė jis apie 8 val. ryto.

Greitosios medikams pavyko G.Kuzario dukrelę atgaivinti. Tačiau į Kauno klinikų Vaikų reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrių ji buvo atvežta labai sunkios būklės. Mažylei diagnozuota sunki galvos smegenų trauma su kraujo išsiliejimu į smegenis bei kraujosruvos akių dugne – tipiški sukrėsto kūdikio sindromo simptomai. Taip ir nepabudusi iš komos, po devynių mėnesių ji mirė.

Aptikta ir ankstesnių sužalojimų

G.Kuzaris neigė smurtavęs prieš dukrelę. Esą pastebėjęs, kad ši nekvėpuoja, kai pamaitinęs paguldė į lovytę, o po to galėjo netyčia sužaloti gaivindamas.

Iš tikrųjų, kol vyko greitosios medikai, jų kolega iš dispečerinės pasakojo G.Kuzariui telefonu, kaip gelbėti mažylę. Tačiau Klinikų medikai iš karto atmetė pastarojo versiją. O teismo medicinos ekspertai po mažylės mirties konstatavo, kad ši buvo patyrusi sužalojimų, net gi lūžių, ir prieš lemtingus gegužės 4-osios įvykius. Daroma prielaida - kad dviejų savaičių laikotarpyje iki jų.

Greitosios medikai tą lemtingą rytą rado G.Kuzarį namuose vieną. Jo žmona kelios dienos iki šio įvykio su vienu iš trijų judviejų vaikų buvo paguldyta į Kauno klinikas, palikusi vyrą namuose su sausio pabaigoje gimusia dukrele, pusantrų metų sūnumi bei kartu gyvenančia savo mama. Tačiau pastaroji tą lemtingą rytą, kai į jos namus skubėjo nebekvėpuojančiai anūkei iškviesta greitoji, buvo darbe.

Tiesa, specialistų nuomonės, kada mažylė patyrė mirtiną sužalojimą – nesutampa. Teismo medicinos ekspertai teigia, kad ji greičiausiai buvo lemtingai supurtyta, likus kelioms minutėms iki paskutinio atodūsio. Vaikų klinikų specialistai – kad lemtinga trauma galėjo būti patirta dvylikos valandų laikotarpyje iki pranešimo, kad mažylė nebekvėpuoja.

Turi ne vieną skydą

Dukrelės nužudymu kaltinamas G.Kuzaris tai neigia. Kaip ir galimą ankstesnį smurtą prieš mažylę. Tačiau jis linkęs nutylėti arba nesugeba paaiškinti, dėl ko esą reikėjo dukrelę gaivinti.

Jam valstybės skirtas advokatas Algimantas Antanas Palijanskas taip pat prašo savo ginamąjį išteisinti. Žiniasklaidą jis tikino, kad tokio absurdiško kaltinimo per jo daugiau kaip 40 metų advokato praktiką dar nėra buvę. Tačiau yra buvę neteisingų ekspertų išvadų bei medikų, nesugebėjusių išgydyti ligonių, klaidų.

Tačiau teisiamojo advokatas taip pat nesugebėjo paaiškinti, kodėl jo ginamojo žmona buvo panorusi tapti šioje byloje nukentėjusiąja, jeigu ją perdavus teismui, pagimdė G.Kuzariui, su kuriuo gyvena ir toliau, dar vieną vaiką? Tačiau į tai atsižvelgta siūlant bausmę vėl daugiavaikiu tėvu tapusiam G.Kuzariui, nepaisant ankstesnių dviejų jo teistumų už vagystę, turto sunaikinimą bei plėšimą. Už bejėgiškos būklės savo vaiko nužudymą gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki 20 metų arba iki gyvos galvos. G.Kuzariui siūloma laisvės atėmimo bausmė yra mažesnė už jos vidurkį, numatytą už šį labai sunkų nusikaltimą.

GALERIJA

  • Teismas
  • Teismas
  • Teismas
  • Teismas
  • Teismas
  • Teismas
  • Teismas
  • Teismas
  • Teismas
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Deivydas

Debilas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS