FNTT kirtis nelegaliam verslui – naftos bendrovės nuslėpė per 3 mln. eurų mokesčių | Diena.lt

FNTT KIRTIS NELEGALIAM VERSLUI – NAFTOS BENDROVĖS NUSLĖPĖ PER 3 MLN. EURŲ MOKESČIŲ

  • 4

Įtariama, kad kelios Lietuvos bendrovės iš Rusijos ir Baltarusijos įsigytą dyzeliną ir mazutą parduodavo kaip įsigytą Latvijoje ar Estijoje. Sukčiavimui buvo naudojami kelių lengvatinio apmokestinimo bendrovių (ang. offshore) dokumentai.

Įtariama, kad taip veikusios Kaune ir Vilniuje didmeninę naftos produktų prekybą vykdančios bendrovės į biudžetą nesumokėjo daugiau nei 3 mln. eurų mokesčių.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai, tirdami įmonių veiklą, atliko 50 kratų visoje Lietuvoje – įtariamųjų gyvenamosiose ir veiklos vietose, inventorizacijas naftos produktų talpyklose (terminaluose).

Devyniems asmenims pareikšti įtarimai dėl apgaulės ir nesumokėtų į valstybės biudžetą daugiau kaip 3 mln. eurų pridėtinės vertės ir pelno mokesčių, pirmadienį pranešė FNTT.

FNTT Vilniaus apygardos valdyba atlieka ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo, turto pasisavinimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir dokumentų klastojimo. Tyrimas atliekamas glaudžiai bendradarbiaujant su Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistais.

Tyrimo duomenimis, Vilniuje ir Kaune registruotų trijų bendrovių kelerių metų apyvarta naftos produktais (dyzelinu, mazutu ir kt.) siekė kelis šimtus milijonų eurų. Bendrai parduota apie 2 mln. tonų degalų.

Dalis produkcijos buvo parduodama nedidelėms Lietuvos degalinių tinklus turinčioms bendrovėms, kita dalis buvo eksportuojama į Lenkiją ir kitas Europos Sąjungos valstybes. Skaičiuojama, kad per keletą metų trukusią neteisėtą prekybą degalais trys bendrovės apgaule į valstybės biudžetą nesumokėjo daugiau kaip 2,2 mln. pridėtinės vertės ir beveik 1 mln. pelno mokesčių.

„Atskleista sudėtinga ne tik Lietuvą, bet ir kitas Europos Sąjungos valstybes apimanti nusikalstama schema, kuomet naudojantis Lietuvoje įsteigtomis realios veiklos nevykdančiomis priedangos įmonėmis bei užsienio šalyse įsteigtomis lengvatinio apmokestinimo bendrovėmis buvo įforminami dyzelino įsigijimo dokumentai tikrovės neatitinkančiomis kainomis ir kiekiais“, – sako FNTT Vilniaus apygardos valdybos Nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus viršininkas Edgaras Leškevičius.

FNTT tyrėjai nustatė, kad vienos iš bendrovių akcininkas ir direktorius galėjo pasisavinti ne mažiau kaip 360 tūkst. eurų bendrovės lėšų. Be to, įtariama, kad tūkstantines sumas naftos produktų didmenine prekyba besiverčiantys verslininkai galėjo panaudoti ir savo namų statyboms.

Kratų metu rasti ir paimti įmonių ir susijusių užsienio kompanijų buhalterinės apskaitos dokumentai, kompiuteriai bei kompiuterinės laikmenos.

Devyniems įtariamiesiems skirtos kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Laikinai apribotos nuosavybės teisės į jiems priklausantį į daugiau kaip 1,7 mln. eurų vertės turtą.

FNTT Vilniaus apygardos valdyba tęsia atliekamą ikiteisminį tyrimą, jį  organizuoja Vilniaus apygardos prokuratūra. Įtariamųjų dar gali daugėti.

GALERIJA

  • FNTT kirtis nelegaliam verslui – naftos bendrovės nuslėpė per 3 mln. eurų mokesčių
FNTT nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Emigrantas

Tik tokio pobūdžio verslininkai ir likio Lietuvoje.Sąžiningas verslininkas negali Lietuvoje vykdyti jokio verslo,nes mokesčių sistema yra nepalanki.Kad turi seime" savų" ,tas verčiasi Lietuvoje.Sąžiningi verslininkai 2000 metais emigravo iš Lietuvos.

?

Verslininkai patriotai ? ) jaučiu bevirkaujantys kokia bloga valdžia ? O mes dirbantys turime mylėti tokius verslininkus ?

iteisinti

benzovagys dalinasi si v. mafija kaip ir farmacininkai.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS