Išpuolis Žaliakalnyje: kauniečiams už linčo teismą teks atsakyti | Diena.lt

IŠPUOLIS ŽALIAKALNYJE: KAUNIEČIAMS UŽ LINČO TEISMĄ TEKS ATSAKYTI

Artimiausiu metu teismui bus perduota pernykščio išpuolio senajame Žaliakalnyje byla. Ši istorija priminė liūdnos šlovės praėjusio amžiaus dešimtąjį dešimtmetį. Šiuo viešosios tvarkos pažeidimu kaltinami svieto lygintojais, vartodami alkoholį, tapę trys kauniečiai.

Grasinimai baigėsi šūviais

Kaip jau rašyta, įvykiai senajame Žaliakalnyje esančioje Puntuko gatvelėje nutiko vieną pernykščio spalio naktį.

"Kauno dienos" žurnalistams tada šio brutalaus išpuolio taikinys – 34-erių metų santechnikas, kurio plaštakoje matėsi šratų paliktos žymės, teigė, kad jau kone metus gyvenantis kaip ant parako statinės. Ypač tada, kai jo 30-metis pažįstamas, su kuriuo anksčiau dirbo statybose, padaugina alkoholio.

Iki šiol jis terorizavo tik skambučiais ir grasinimais telefonu. O tada, pasitelkęs į pagalbą panašiai apgirtusius asmenis, jau ėmėsi ir veiksmų.

Pašnekovas pasakojo buvęs užpultas apie 2 val. nakties savo kieme, kai grįžęs iš komandiruotės, išėjo parūkyti. BMW automobiliu atvykę užpuolikai buvo ginkluoti dviem ginklais, teleskopine lazda ir peiliu. Jų taikiniu tapęs santechnikas teigė taip pat spėjęs nusitverti plastikinio vamzdžio dalį. Juo pavyko išmušti iš rankų vieno nekviesto svečio turėtą ginklą. Užpultajam bandė padėti ir namiškiai. Tarp jų – ir išsigandęs mažametis vaikas.

Sulaikyti nusikaltimo vietoje

Teko atsiprašyti ne vieno kaimyno, kuris tąnakt buvo pakeltas iš miegų.

Laimė, netrukus pasirodė iškviesta policija.

Į veidą aukai taikęsi užpuolikai puolė bėgti. Tačiau buvo sulaikyti, nespėję smarkiai apgadinti kaimynų tvorų. Apdaužytas tik šias taranavęs jų BMW.

Įvykio metu nukentėjo ir užpultojo kieme stovėjęs jo motinos BMW. Šis taip pat buvo apšaudytas.

"Teko atsiprašyti ne vieno kaimyno, kuris tąnakt buvo pakeltas iš miegų", – pasakojo po šio išpuolio jo taikiniu tapęs santechnikas.

Policija tada sulaikė keturis 27–31-erių metų įtariamuosius. Trys iš jų buvo neblaivūs (nuo 1,18 iki 1,33 promilės). Tačiau juos atvežęs vairuotojas – blaivus.

Pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo kuruojantis prokuroras dėl įtariamųjų suėmimo į teismą tada nesikreipė. Motyvuota tuo, kad nusikaltimas, kuriuo jie įtariami, priskiriamas nesunkiems, o tokiais atvejais teismai prašymus dėl suėmimų linkę atmesti.

Be to, ligi tol policijos akiratyje buvo atsidūręs tik vienas iš sulaikytųjų. Nors jų išpuolis priminė Kauno gaujų siautėjimo laikus, jokių sąsajų su šių atstovais taip pat nebuvo nustatyta.

Bus teisiami ne visi

Prieš teismą stos tik trys iš keturių sulaikytųjų. Vairuotojo, atvežusio išpuolio dalyvius, atžvilgiu ikiteisminis tyrimas nutrauktas.

Nepasitvirtino ir kai kurios kitą dieną po patirto šoko "Kauno dienos" žurnalistams užpultojo pasakotos aplinkybės. Esą atvykę pirmą kartą dar iš vakaro užpuolikai pirmiausia išdaužė jo namo langą. Teisėsaugininkai teigia nustatę, kad jis buvo išdaužtas ne tada. Tačiau komandiruotėje tuo metu buvęs santechnikas, to nežinodamas, šiuos įvykius susiejo.

Pasakojo jis ir apie tą pačią naktį, prieš atvykstant pas jį, buvusį bandymą įsilaužti į Šilainiuose gyvenančio jo draugo butą. Tačiau šis į policiją nesikreipė.

Nepavyko rasti ir, anot nukentėjusiojo, užpuolikų turėtos teleskopinės lazdos – tai pastarieji neigė. Nepripažino šaltuoju ginklu ekspertai ir jų turėto virtuvinio peilio. O ginklai, kurių dalys tebesimėtė užpultojo kieme ir atvykus "Kauno dienos" žurnalistams, kaip nustatyta, tebuvo skirti šratasvydžiui, nors ir atrodė, kaip tikri. Ir jokio specialus leidimo juos turėti nereikėjo.

Kas pastūmėjo kerštauti?

Pavyko ikiteisminį tyrimą atlikusiems pareigūnams išsiaiškinti ir šio išpuolio priešistorę.

Nustatyta, kad jo organizatorius anksčiau buvo užpultojo sumuštas. Ir net buvo kreipęsis dėl to į teismą privataus kaltinimo tvarka. Tačiau teismas nagrinėti šią istoriją atsisakė, nes sumuštasis nebuvo kreipęsis į teismo medicinos ekspertus dėl patirtų sužalojimų.

Regis, po tokio sprendimo jis ir nutarė surengti savąjį linčo teismą, už kurį dabar jam bei pagalbininkams geriausiu atveju gresia viešieji darbai, blogiausiu – laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Kol kas jokie ieškiniai užpuolikams nepareikšti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS