Įtariamasis žudynėmis Šančiuose toliau šokdina teisėsaugą | Diena.lt

ĮTARIAMASIS ŽUDYNĖMIS ŠANČIUOSE TOLIAU ŠOKDINA TEISĖSAUGĄ

Rezonansinį išpuolį, per kurį Aukštuosiuose Šančiuose, kaip aiškėja, dėl menkavertės priežasties buvo nušautas devyniolikmetis, tiriantys teisėsaugininkai vėl priversti kreiptis į Vokietijos teismą, išdavusį Lietuvai įtariamuosius nužudymu.

Prisipažinimo neužtenka

To prireikė nustačius, kuris iš šiame išpuolyje dalyvavusių brolių paleido lemtingą šūvį.

Juo įtariamas Rytis Gudynas patvirtino pirminius liudytojų parodymus, kad šovė jis – iš ginklo, kurio dėl teistumų neturėjo teisės turėti. Esą prieš šį tragiškai pasibaigusį išpuolį atėmė jį iš kito asmens ir kitoje vietoje.

Kaip jau rašyta, 2015-ųjų gegužės 27-osios vakare Medvėgalio gatvėje juo buvo nušautas jau minėtas to paties mikrorajono gyventojas devyniolikmetis Markas. Tą lemtingą vakarą jis savo automobiliu "Honda Civic" atvyko į sutartą susitikimą su draugais. Pastarieji jo laukė prie Medvėgalio gatvės 29-ojo namo laiptinės.

Markas atvažiavo su kitu draugu. "Honda Civic" įsukus į kiemą, prie jo stabtelėjo pro šalį ėję du broliai, gyvenantys kitame to paties kvartalo gale – Prancūzų gatvės rajone. Liudytojų teigimu, jie buvo neblaivūs. Vienas iš brolių netrukus išsitraukė ginklą ir, įkišęs jį per pravirą automobilio langą, iššovė.

Pasikėsinta ir į draugus

Markui buvo peršauta krūtinė, dėl to jis prarado sąmonę. Šalia sėdėjusiam jo draugui kliudyta ausis.

Pastarajam perėmus automobilio vairą ir puolus vežti sunkiai sužeistąjį į namus, kur šis mirė ant tėvo rankų, išpuolio liudytojais tapę jų draugai ėmė brolius vytis. Gaudynėse dalyvavo keletas asmenų.

Jaunesnįjį iš brolių – tuo metu dar septyniolikmetį Deividą Ščesnavičių, jiems pavyko sugauti parduotuvės "Iki", esančios kitoje gatvės pusėje, tarpduryje. Pradėjus šį mušti, grįžo vyresnysis jo brolis, 23-ejų metų Rytis Gudynas, kuriam buvo pavykę pasprukti. Ir šis vėl pradėjo šaudyti.

Per šūvius prie parduotuvės, kurių buvo jau keletas, sužeistas tik vienas asmuo – gaudynėse dalyvavusiam Marko bendraamžiui buvo peršautos abi šlaunys. Kitiems gaudynių dalyviams pavyko kulkų išvengti. Pasinaudoję sumaištimi, pabėgo ir abu broliai.

Konspiracija nepadėjo

Įtariamųjų paieška per Interpolą paskelbta jau antrąją brolių paieškų parą, tačiau jie buvo sulaikyti tik beveik po dvejų metų Vokietijoje.

Kaip jau rašyta, 2017-ųjų balandžio 26-ąją joje už multimedijų vagystes iš automobilių sulaikytas R.Gudynas, pateikęs kito asmens duomenis. Tačiau netrukus išsiaiškinta, kad jo ieško Lietuvos teisėsauga – skelbiant brolių paiešką Interpolo kanalais, buvo išplatinti ir mūsų policijos teistų asmenų duomenų bazėse esantys jų pirštų atspaudai.

Gegužės 5-ąją Berlyne sulaikytas ir D.Ščesnavičius, kuris taip pat bandė nuslėpti savo tapatybę, pateikdamas kito asmens duomenis.

Pernai vasaros ir rudens sandūroje abu broliai buvo pargabenti į Lietuvą. D.Ščesnavičius šiuo metu atlieka laisvės atėmimo bausmę Pravieniškėse už nusikaltimą, už kurį skirtos bausmės atidėjimo laikotarpiu dalyvavo išpuolyje prieš Marką ir šio draugus.

Už skirtingus nusikaltimus

R.Gudynas taip pat tebėra suimtas. Ir pasinaudojo savo teise nesutikti, kad šio išpuolio aplinkybes beveik išsiaiškinę mūsų teisėsaugininkai praplėstų jam pareikštus įtarimus.

Kadangi Vokietijos teismas išdavė brolius Lietuvai tik kaip įtariamuosius nužudymu bei pasikėsinimu nužudyti du ar daugiau asmenų visuotinai pavojingu būdu ir iš chuliganiškų paskatų, pareikšti R.Gudynui įtarimą ir dėl neteisėto disponavimo ginklu, jam nesutinkant, negalima. Būtina kreiptis į minėtą Vokietijos teismą, kad šis duotų tokį leidimą – tai artimiausiu metu ir bus padaryta.

D.Ščesnavičiui artimiausiu metu bus panaikinti ankstesni įtarimai, perkvalifikavus juos tik į viešosios tvarkos pažeidimą – už tai gresia tik laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Deja, dėl ko kilo Marko žūtimi pasibaigęs konfliktas, iki šiol nelabai aišku. Kartu su juo automobilyje buvęs draugas tikina, kad nežino, kodėl vienas iš brolių išsitraukė ginklą.

Teisėsaugininkai linksta prie versijos, kad tragiškai pasibaigęs konfliktas įvyko spontaniškai ir neturėjo jokios priešistorės.

Nei tragiškai žuvęs Markas, nei šiame įvykyje dalyvavę jo draugai iki tol teisėsaugai nebuvo žinomi. Tačiau abu broliai jau iki šio įvykio buvo ne kartą teisti už plėšimus ir vagystes.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Kas tas Markas

jei 19 metų, jau važinėja su Civik Honda? Mokyklos suolą vos baigiantys jaunuoliai geriausiu atveju arba tėvų automobilius vairuoja, arba paskolos, arba ...

Lengvinančios aplinkybės

Veika padaryta dėl didelio skurdo ir nepritekliaus. Galvojat vogė iš gero gyvenimo? Plius jei buvo psichologinis (apsižodžiavimas) spaudimas, o jis buvo, nes 2 buvo prieš gaują, tai ir PROVOKAVO-GAVO...

Pasirodo

Rytis gynė savo mušamą brolį... Taip parašyta straipsnyje...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS