Juodasis archeologas iš Raudondvario rizikavo sūnaus gyvybe | Diena.lt

JUODASIS ARCHEOLOGAS IŠ RAUDONDVARIO RIZIKAVO SŪNAUS GYVYBE

Raudondvariškis V.G., leidęs savo mažamečiam sūnui žaisti su nelegaliai įsigytomis granatomis ir net padovanojęs jam asmeninį šautuvą, bus teisiamas kartu su Raseinių ir Utenos juodaisiais archeologais.

Įspūdingas laimikis

Šiaulių teisėsaugininkai perdavė teismui bylą, kurios vienas iš epizodų susijęs su trejų metų senumo įvykiais Kauno rajone,  Raudondvaryje.

Tada vienoje Švyturių gatvės valdoje aptiktas ginklų arsenalas gerokai nustebino Kauno policininkus. Į radinio vietą iškviesti antiteroristinių operacijų rinktinės "Aras" išminuotojai užtruko apie kelias valandas – Šiaulių teisėsaugininkus sudominusi nelegali ginklų kolekcija buvo išmėtyta po visą didžiulį namą ir kiemo statinius, net nebandant jos slėpti.

Kaip tada pranešė Policijos departamentas, kratos metu buvo aptikti 43 artilerijos sviediniai, 29 artilerijos šaudmenys ir jų dalys, aštuoni pistoletai, vienas pistoletas-automatas, vienas šautuvas, apie 800 įvairaus kalibro šovinių, trys granatų paleidimo užtaisai, keturiolika granatų ir minų korpusų, devyni sprogdikliai ir jų dalys, 41 šaunamųjų ginklų dalis, 106 pirotechnikos užtaisai, trys kirvių ir iečių dalys.

Savivaldybės šešėlis

Dalį aptiktų sprogmenų, kėlusių realų pavojų, "Aro" išminuotojai skubiai sunaikino.

"Sviediniai buvo su užtaisais ir bet kada galėjo sprogti – neatsargiai gabenant, nuo karščio poveikio arba ant jų ką nors numetus", – taip sprendimą tada "Kauno dienai" komentavo šios rinktinės vado pavaduotojas Aloyzas Mickus.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pranešime apie šią pavojingą kolekciją buvo akcentuojama, kad aptikti ginklai ir sprogmenys buvo laisvai prieinami ir šeimoje gyvenančiam mažamečiam vaikui, kuris galėjo pažaisti su granatomis ir net turėjo tėvo jam dovanotą asmeninį šautuvą.

Sviediniai buvo su užtaisais ir bet kada galėjo sprogti – neatsargiai gabenant, nuo karščio poveikio arba ant jų ką nors numetus.

"Kauno dienos" fotografui tada lankantis įvykio vietoje, į areštinę uždaryto įtariamojo motina prasitarė, kad džiaugiasi, jog pagaliau buvo išvežtos visos, anot jos, šiukšlės, kuriomis buvo užverstas garažas. Tačiau ji atsisakė atskleisti, kuriame Kauno miesto savivaldybės skyriuje tuo metu dirbo jos sūnus, kad šis nebūtų atleistas iš darbo, neslėpdama, kad yra dirbusi ten anksčiau ir pati.

Šokiruojanti išpažintis

Prisipažino įtariamojo motina tada ir kad sūnus, paveldėjęs pomėgį kolekcionuoti ginklus iš tėvo, jau buvo ją įkalbėjęs, kad leistų įrengti namuose ginkluotės muziejų.

Prieš teismą 37-erių metų V.G. stos kaip bedarbis. Ikiteisminio tyrimo metu jis visiškai prisipažino be leidimo laikęs savo namuose didelį kiekį šaudmenų, ginklų ir sprogstamųjų medžiagų.

V.G. teigė, kad dalį neteisėtos kolekcijos nusipirkęs iš kitų tokių pačių kolekcininkų. Dalį – sendaikčių mugėje prie Kauno "Urmo" bazės. Esą šovinių radęs ir ten įsigytuose senoviniuose virduliuose. Tačiau aptikęs jų ir Šventosios paplūdimio kopose. O prieš penkerius metus ir pats kasinėjęs įvairiose Lietuvos vietose.

Sumaištis Raseiniuose

Ikiteisminis tyrimas šioje byloje, kurioje su V.G. bus teisiami ir du raseiniškiai bei uteniškis, buvo pradėtas 2015-ųjų rugpjūtį, gavus žvalgybinės informacijos apie ginkluotės sandėliais paverstus du Raseinių nuosavų namų rūsius.

Baiminantis sprogimų grėsmės, tada net buvo evakuoti aplinkinių namų gyventojai.

Kratų metu šiuose rūsiuose buvo rasta per 30 kg sprogstamųjų medžiagų. Pavojingiausias iš jų taip pat likvidavo "Aro" išminuotojai.

Kartu su sprogmenimis buvo aptikta ir ginklų, įvairių ekipuočių dalių, šalmų. Jų savininkai prisipažino ieškodavę eksponatų savo nelegalioms kolekcijoms apylinkių miškuose, buvusių mūšių vietose. Dalį radinių pavykdavo parduoti ir taip užsidirbti.

Sulaikė su įkalčiais

Uteniškis buvo sulaikytas po kelių savaičių Zarasuose – ką tik kirtęs Latvijos ir Lietuvos sieną.

Turėta žvalgybinės informacija, kad jis savo automobiliu iš Latvijos gabena ginklų kontrabandą, pasitvirtino. Sulaikytojo automobilyje buvo rastas šaunamasis ginklas, aštuonių granatų korpusai, du granatos sprogdikliai-detonatoriai ir peilis-durklas. O per kratą jo garaže – dar penki šaunamieji ginklai, 1 466 įvairaus kalibro šoviniai, 43 minosvaidžių minos ir jų fragmentai, 43 rankinės granatos ir jų fragmentai, 117 artilerijos sviedinių ir jų fragmentai, kitų šaunamųjų ginklų ir sprogmenų dalių.

Šios nelegalaus ginklų arsenalo savininkas teisinosi, tarnaudamas sovietų kariuomenėje, buvęs minuotoju-sprogdintoju ir nuo tų laikų liguistai domisi sprogmenimis.

Reikalavimai – griežti

Už neteisėtą disponavimą dideliu kiekiu šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų ar sprogstamųjų medžiagų gresia laisvės atėmimas nuo ketverių iki aštuonerių metų.

Norint kolekcionuoti ginklus reikia gauti tam leidimą. Kiekvienas ginklas turi turėti įsigijimo dokumentus. Be to, ginklai ir sprogmenys turi būti netinkami naudoti. Ir jų savininkas turi užtikrinti, kad niekas negalėtų panaudoti jų kolekcijos nusikalstamiems kėslams.

GALERIJA

  • Grėsmė: anot „Aro“ išminuotojų, pavojinga V.G. kolekcija galėjo bet kada išlėkti į orą.
Elijaus Kniežausko, policijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ha

Rizikavo sunaus gyvybe tai gal pasakysi kada paskuti karta va nuo tokio supuvusio sudo kas nors zuvo kazko nepamenu va nuo naujo tai keleta buvo ir po karo daug vaiku zuvo kiek zinau bet tai nuo nauju sprogmenu o cia tik zmones gasdinate

tigras

Net juokinga skaityti,dar dundukai teisia zmones uz surudijusi sautuva ar automata.Durniu valstybe.Lenkijoje turguose ginklus senoviskus laisvai pardavineti leidziama,tas pats Cekijoje,tik Lietuvoje durniai vis i valdzia isrenkami,kurie savo seselio bijo.Idomu kaip jie kariaus su rusais,jei tik kas desimtas lietuvos vyras zino kaip atrodo automatas,o juo naudotis turbut tesugeba kas dvidesimtas.Matyt miskuose ,po okupacijos mokinsimes ginklais naudotis.......

valdas

vaikinai tikrai gerai buvo pasiruose jei nenuspejamas kaimynas ,kaip 1940 m vel pabandytu ,suteikti mums putkin saule

SUSIJUSIOS NAUJIENOS