Kaune ir Norvegijoje šeimininkavusiai įžūliai gaujai siūlomos solidžios bausmės | Diena.lt

KAUNE IR NORVEGIJOJE ŠEIMININKAVUSIAI ĮŽŪLIAI GAUJAI SIŪLOMOS SOLIDŽIOS BAUSMĖS

Kaune ir Norvegijoje šeimininkavusios gaujos narius pasiūlyta izoliuoti nuo visuomenės ilgam: nuo vienuolikos iki šešiolikos metų. Tarp gaujos nusikaltimų – ne tik narkotikų kontrabanda.

Seimo šešėlis

"Kauno diena" rašė, kad su Kamuoliniais siejamo nusikalstamo susivienijimo narių sulaikymo operacija kurį laiką buvo laikoma paslaptyje. Oficialiai gaujos nariai buvo įdarbinti  įvairių bendrovių direktorių pavaduotojais, projektų vadovais ir vadybininkais.

Vieno iš jų – anksčiau Viešojo saugumo tarnyboje dirbusio Mindaugo Ratkevičiaus – sugyventinė ir vaiko motina buvo tuometės Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės apsaugininkė. O M.Ratkevičius, remiantis kaltinamuoju aktu –  vieno iš šio nusikalstamo susivienijimo organizatorių – Ediko Mikučiausko asmens sargybinis, lydėdavęs jį į susitikimus su kriminalinio pasaulio autoritetais.

Tiek pastarieji, tiek kartu su jais prieš Kauno apygardos teismą stoję kiti šios gaujos nariai, kaip įmanydami, dengia veidus nuo žiniasklaidos atstovų. Tai perša prielaidą, kad galbūt dar ne visus jų nusikaltimus išsiaiškino teisėsaugininkai.

Lig šiol neteistas tik vienas iš jų. Kiti teisti nuo dviejų iki devynių kartų. Ir ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Dažniausiai – už smurtinius nusikaltimus: nužudymą, pasikėsinimą nužudyti, plėšimą, turto prievartavimą. Taip pat – ir už disponavimą labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų.

Net šešiems iš teisiamųjų – jau minėtiems E.Mikučiauskui, M.Ratkevičiui bei Ronaldui Mikočiūnui, Gediminui Vaikšnorui, Igoriui Skromovui, Mindaugui Ališauskui ir šį kartą pareikštas kaltinimas dėl pasikėsinimo iš savanaudiškų paskatų – siekiant nuslėpti kitą nusikaltimą nužudyti du Norvegijos statybose dirbusius tautiečius bei neteisėto jų laisvės atėmimo.

Svečiai tapo šeimininkais

Viena iš aukų – buvęs M.Ratkevičiaus kolega iš Viešojo saugumo tarnybos. Kreiptis pagalbos į teisėsaugininkus jam patarė vienas iš buvusių kolegų, atsitiktinai kartą su juo vykęs į Norvegiją ir išgirdęs bendrakeleivio pasakojimą, į kokią istoriją jis su draugu yra įvelti.

Nukentėjusieji šiame jau daugiau kaip pusantrų metų trunkančiame teismo procese dalyvauja nuotoliniu būdu. Vienas iš jų, pareiškęs teisiamiesiems daugiau kaip 37 tūkst. eurų ieškinį – už patirtą pažeminimą bei gyvenimo ir verslo sutrikdymą, iš ekrano pasakojo, kad 2014-ųjų pabaigoje, jam jau įleidus šaknis Norvegijoje ir turint ten savo statybos firmą, sulaukė antrojo nukentėjusiojo skambučio. Šis prašė padėti trumpam įsikurti nepažįstamam asmeniui, kaip paaiškėjo vėliau, Ramūnui Plečkaičiui. Po poros savaičių pastarasis jau įsakmiu tonu paprašė pasaugoti jo krepšį. Šiame buvo hašišas. Taip nukentėjusieji palaipsniui įtraukti į narkotikų platinimą Norvegijoje.

Jiems ne tik tekdavo kartu su R.Plečkaičiu ir netrukus į Norvegiją R.Mikočiūno, kuris taip pat laikomas vienu iš šio susivienijimo vadeivų, atsiųstu G.Vaikšnoru važiuoti į slėptuves paimti narkotikų. Viena jų buvo įrengta Oslo priemiesčio miške – šalia vaikų darželio. Iš ten paimtą hašišą ar metamfetaminą dar reikėjo nuvežti ir perpardavinėtojams.

Netrukus į Norvegiją atvyko ir R.Mikočiūnas. Pastarojo ir jo bendrininkų planai narkotikų kontrabanda ir platinimu nesibaigė. Iš užverbuotųjų pradėta kvosti apie kitų Norvegijoje įsikūrusių lietuvių turtinę padėtį, kaip įtariama, ketinant pradėti šiuos reketuoti.

Vidurdienio trileris

Apetitu nesiskundžiančios gaujos planus sumaišė R.Plečkaitį sulaikiusi Norvegijos policija. Nuo tada R.Mikočiūnas su sėbrais pradėjo kaltinti į jų nusikalstamą veiklą įtrauktus statybininkus dėl savo nuostolių ir reikalauti šiuos atlyginti.

Vienas iš jų buvo priverstas sumokėti 8 tūkst. eurų. Tačiau viskas tuo nesibaigė. Iš skubiai į Lietuvą grįžusių nukentėjusiųjų pradėta reikalauti dar 30 tūkst. eurų. Jie intensyviai buvo kviečiami į susitikimus. Vienas iš jų įvyko 2015-ųjų balandžio 24-osios vidurdienį prie prekybos centro "Molas". Laimė, kad jį stebėjo policijos pareigūnai, į kuriuos jau buvo kreiptasi pagalbos.

Remiantis kaltinimu, buvo suplanuota į spąstus prie "Molo" įviliotus statybininkus pagrobti ir, nuvežus į nuošalią vietą, nužudyti. Į susitikimą su aukomis atėjęs R.Mikočiūnas trenkė vienam iš jų į veidą net neprasidėjus pokalbiui. Tai buvo su sėbrais sutartas signalas, kad prisijungtų ir šie. Pastariesiems tebuvo likę įgrūsti grobiamuosius į automobilius. Vienam iš terorizuojamųjų R.Mikočiūnas įrėmė į galvą pistoletą, o  G.Vaikšnoras kitam į šoną – peilį. Vieną nusikaltėlių transporto priemonę pasaloje buvusiems kriminalistams pavyko sulaikyti beveik nusikaltimo vietoje. Kitą, kuriuo išsivežtas vienas iš pagrobtųjų, teko vytis iki Topolių gatvės. Sulaikant išpuolio autorius, iš jų perimti keli koviniai pistoletai, vienas jų buvo su duslintuvu, peiliai, teleskopinė lazda ir neperšaunamos liemenės.

Vėliau paaiškėjo, kad savo nuostolius teisiamieji bandė kompensuoti ir kitais būdais. Kaip garantija, kad bus grąžinta skola, R.Mikočiūno nurodymu, pakaunėje, grasinant pistoletu, buvo pagrobtas visureigis, kuriuo naudojosi taip pat į šią istoriją įsipainiotas Norvegijoje gyvenantis garliaviškis. Pastarasis bandė ieškoti pagalbos tarp pažįstamų nusikalstamame pasaulyje, dėl to R.Mikočiūnui ir E.Mikučiauskui vėliau teko vykti į pokalbį su kriminaliniais autoritetais, surengtą prie prekybos centro "Prisma".

Vienas reisas – pusė milijono?

Prieš teismą kartu su nusikalstamo susivienijimo nariais stojo ir narkotikų kurjerio vaidmenį atlikęs Raimondas Albinas Galeckas.

Pastarasis kaltinamas, R.Mikočiūno nurodymu, atgabenęs specialioje už galinių automobilio "Mazda" sėdynių įrengtoje slėptuvėje iš Ispanijos į Norvegiją apie 20 kg hašišo. Krovinio priedanga buvo du nieko apie tai nežinoję bendrakeleiviai prasigėrusiais veidais, automobilio salone pakabintas kostiumas ir armonika, šakotis ir alkoholio buteliai – bagažinėje.

Anot vieno iš nukentėjusiųjų, kurio išsinuomotame garaže šis krovinys buvo perkrautas, atgal į Lietuvą "Mazdos" ekipažas jau grįžo su apie 0,5 mln. Norvegijos kronų toje pačioje slėptuvėje.

Jam pareikštus kaltinimus R.A.Galeckas vadina visišku absurdu. Nepripažino savo kaltės ir dauguma kitų teisiamųjų. Esą nukentėjusieji juos apkalba, tačiau, kodėl, paaiškinti nesugebėjo. M.Ratkevičius prisipažino tik naudojęsis suklastotu vairuotojo pažymėjimu, rastu per kratą jo namuose. Tačiau savo vaidmenį išpuolyje prie "Molo" buvo linkęs švelninti.

Kaltinimą šioje byloje palaikantis prokuroras Mindaugas Sabaitis pasiūlė izoliuoti 39-erių M.Ratkevičių nuo visuomenės trylikai metų. Kaip ir 36-erių G.Vaikšnorą. Vieną iš gaujos vadeivų – 32-ejų R.Mikočiūną siūloma įkalinti šešiolikai metų. Kitą – 46-erių E.Mikučiauską – penkiolikai. 38-erių G.Ališauskui pasiūlyta keturiolikos metų laisvės atėmimo bausmė. 48-erių I.Skromovui – dvylikos. 52-ejų R.A.Galeckui – vienuolikos.

GALERIJA

  • Perspektyva: R.Mikočiūnas <span style=color:red;>(iš kairės)</span>, G.Vaikšnoras, M.Ališauskas bei E.Mikučiauskas, kaip ir R.A.Galeckas, nuosprendžio laukia suimti.
  • Kaune ir Norvegijoje šeimininkavusiai įžūliai gaujai siūlomos solidžios bausmės
  • Kaune ir Norvegijoje šeimininkavusiai įžūliai gaujai siūlomos solidžios bausmės
  • Kaune ir Norvegijoje šeimininkavusiai įžūliai gaujai siūlomos solidžios bausmės
  • Kaune ir Norvegijoje šeimininkavusiai įžūliai gaujai siūlomos solidžios bausmės
  • Kaune ir Norvegijoje šeimininkavusiai įžūliai gaujai siūlomos solidžios bausmės
  • Kaune ir Norvegijoje šeimininkavusiai įžūliai gaujai siūlomos solidžios bausmės
  • Kaune ir Norvegijoje šeimininkavusiai įžūliai gaujai siūlomos solidžios bausmės
  • Kaune ir Norvegijoje šeimininkavusiai įžūliai gaujai siūlomos solidžios bausmės
Vilmanto Raupelio, policijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

K.....

Gerai kad bausmes ne po 5metus o po 15m. Tokius per prievarta darbu dirbti kenksmingomis salygomis likusi gyvenima, kad nauda is ju nors butu, nes saudyti parazitu negalima.

kaunas

ne zmones cia ..

...

Tokius tik organais išardyt... jiems ir defektuota širdis - didelė dovana.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS