Lenkijos kišenvagis ieško aukų Lietuvos kavinėse | Diena.lt

LENKIJOS KIŠENVAGIS IEŠKO AUKŲ LIETUVOS KAVINĖSE

Kauno policija, demaskavusi jau du specialiai į Lietuvą – ieškoti aukų atvykstančio profesionalaus kišenvagio iš Lenkijos Roberto Podkanskio nusikaltimus, kviečia atsiliepti visas galimas jo aukas. Šis ilgapirštis yra kelis kartus įkliuvęs ir Vilniaus policijai.

Buvo sotus grobiu

Kaune 55-erių R.Podkanskis jau du kartus apsivogė toje pačioje V.Krėvės prospekto kavinėje. Abiem atvejais jo aukos neteko pasikabintose valgant striukėse paliktų pinigų.

Bendra R.Podkanskio, prisipažinusio įvykdžius šiuos nusikaltimus, grobio vertė – 4 tūkst. eurų.

Abu atvejai – analogiški. Pavyzdžiui, pernykštės lapkričio 8-osios rytą jis teigė užsukęs į šią kavinę su draugu. Esą ši buvo pakeliui, atvažiavus jiems tądien apsipirkti į „Akropolį“ arba „Megą“.

Remiantis vaizdo įrašu, kurį papildo paties ilgapirščio prisipažinimas, jis su apvogtuoju sėdėjo prie gretimų staliukų – nugaromis vienas į kitą. Pamatęs, kad nusižiūrėtasis į aukas pasikabinęs šalia ir striukę, ant to paties kablio savąją pakabino ir R.Podkanskis. Ir, tai darydamas, užčiuopė svetimos striukės kišenėje piniginę. Jos savininkui, užsikalbėjusiam su draugais ir nieko neįtariant, spėta susipažinti ir su piniginės turiniu, jos net neišimant. Dar akimirka – ir pluoštelis joje buvusių banknotų jau buvo ilgapirščio saujoje.

Žinomas ne tik Kauno pareigūnams

Apvogtajam nekilo jokio įtarimo ir, kai R.Podkanskis su draugu netrukus paliko kavinę, taip nieko ir neužsisakę. Kodėl, jis suprato tik tada, kai reikėjo atsiskaityti, – akivaizdžiai suplonėjusioje piniginėje truko 1500 eurų.

Beliko prašyti kavinės administracijos peržiūrėti vaizdo kamerų įrašus.

Įamžintą ilgapirštį atpažino teisėsaugininkai, tyrę pernykštį kovą šioje kavinėje įvykdytą analogišką vagystę. Už ją Kauno apylinkės teismas R.Podkanskiui baudžiamuoju įsakymu skyrė 1700 eurų baudą.

2 tūkst. eurų bauda šiam ilgapirščiui trečiadienį skirta ir už aprašytą vagystę. Nustačius jo asmenybę, R.Podkanskis į Lietuvą atvyko pats, nes mūsų teisėsaugininkai jau turi jo koordinates. 2017-aisiais net tris kartus už analogiškas vagystes ar pasikėsinimus tai padaryti jį baudė Vilniaus miesto apylinkės teismas. Gegužę – net padieniui. Skirtos 300, 1355 bei 980 eurų baudos. Tačiau, nė vienu atveju jam dalyvauti teisme nereikėjo, nes bylos buvo perduotos baudžiamuoju įsakymu, kadangi R.Podkanskis, priremtas įkalčių, visais atvejais savo kaltę pripažino. Ir nesumokėjo tik didžiausios baudos, kurios išieškojimas perduotas Lenkijos Respublikai.

Iškalbingas elgesys

R.Podkanskis, teigiantis, kad dirba Didžiojoje Britanijoje – vidaus dekoratoriumi, savo gyvenamąja vieta nurodo gimtąją Varšuvą.

Yra pagrindo įtarti, kad jis specialiai atvyksta vagiliauti į Lietuvą ir yra neblogai susipažinęs su mūsų įstatymais. Ne tik su tuo, kad prisipažinus ir atlyginus padarytą žalą, nereiks minti teismų slenksčio – byla bus perduota jiems baudžiamuoju įsakymu, bet dar ir bausmė bus sumažinta trečdaliu. Taip buvo ir pastarąjį kartą, kai jam jau penktą kartą per nepilnus dvejus metus už vagiliavimą Lietuvoje Kauno apylinkės teismas skyrė 2 tūkst. eurų bauda, kurią nurodyta sumokėti per du mėnesius.

Tai, kad R.Podkanskis ne tik susimoka jam skirtas baudas, bet ir atlygina apvogtiesiems padarytą žalą, kelia įtarimą, kad jis greičiausiai yra įvykdęs kur kas daugiau vagysčių, negu pavyko atskleisti.

Asmenis, nukentėjusius nuo jo, Kauno policija prašo skambinti telefonu 8-37 303 890 arba bendruoju pagalbos telefonu 112.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kodėl?

Kodėl teismai taip myli nusikaltėlius? Ar čia nėra ryšio su konservatoriais,kurie taipogi myli nusikaltėlius?

Anonimas

Juk nuo tokios sumos turėtų būti baudžiamoji byla o ne administracinė, šlykštu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS