Kauno V. Kudirkos progimnazijos direktorė rausta teisme | Diena.lt

KAUNO V. KUDIRKOS PROGIMNAZIJOS DIREKTORĖ RAUSTA TEISME

Kauno apygardos teisme atversta Vinco Kudirkos progimnazijos direktorės Danguolės Bagdonienės ir stambia pinigine afera kaltinamos buvusios vyriausiosios buhalterės Renatos Glavickienės bei jos sutuoktinio Aido byla.

Nekukli suma

Daugiau nei 55 tūkst. eurų per beveik 1,5 metų buhalterė R.Glavickienė, padedama sutuoktinio, sugebėjo nugręžti iš progimnazijos sąskaitos – taip suskaičiavo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), atlikusi ikiteisminį tyrimą šioje finansinės aferos byloje.

Progimnazijos direktorė, buvusi buhalterė ir jos sutuoktinis įsitaisė pirmoje Kauno apygardos teismo posėdžių salės eilėje. Vieni kitiems kaltinamieji nerodė jokių emocijų. Gal tik sutuoktinių sprendimas persėsti atokiau nuo buvusios darbdavės galėjo byloti apie ne pačių draugiškiausių jausmų antplūdį susitikus teismo salėje.

Nepaisant visus juos vienijančio kaltinamųjų statuso byloje, išeities pozicijos skyrėsi. Progimnazijos direktorė D.Bagdonienė pati kreipėsi į pareigūnus dėl galbūt nusikalstamos buhalterės veiklos. Įtartini finansiniai R.Glavickienės žygiai buvo pastebėti tada, kai moteris parašė prašymą iš darbo išeiti savo noru. Direktorės sprendimu buhalterė buvo atleista.

Kratydamasi jai metamų kaltinimų buhalterė R.Glavickienė "Kauno dienai" gerokai anksčiau buvo pareiškusi, kad veikė su direktorės D.Bagdonienės žinia. Paviešinus kaltinamąjį aktą, R.Glavickienė teismui pareiškė iš dalies pripažįstanti savo kaltę. Tokios pačios pozicijos laikėsi ir jos sutuoktinis. Tačiau buhalterė atsisakė "Kauno dienai" patikslinti, kurią kaltinimo dalį pripažįsta, o kurios ne.

Kai tik pastebėjau, iš karto kreipiausi į teisėsaugą, tai dabar ir vargstu.

Slėpė machinacijas

Progimnazijos direktorė D.Bagdonienė kaltinama aplaidžiu buhalterinės apskaitos tvarkymu. Kaltinamajame akte pabrėžta, kad įtaigos vadovas atsakingas už tvarkingą buhalteriją, tačiau D.Bagdonienė kalta neprisipažino. Direktorė tikina nepastebėjusi ne vieną dieną trukusios buhalterės galbūt apgaulingų veiksmų.

"Kai tik pastebėjau, iš karto kreipiausi į teisėsaugą, tai dabar ir vargstu", – nenoromis atsakinėjo progimnazijos direktorė. Dėl teisėsaugos pareikštų kaltinimų direktorė turėjo savo argumentų: "Šitie kaltinimai – buhalterės nesąžiningo darbo pasekmė. Gal ir pražiūrėjau kokias nors sąskaitas, tačiau vargu ar jos esminės, nes reikia būti specialistu, norint susekti buhalterės veiksmus."

Kaltinamajame akte labai aiškiai pasakyta, kad iš 21 sąskaitos 15 sąskaitų faktūrų buhalterė perrašė. Susekti jos daromas machinacijas esą buvo neįmanoma, nes R.Glavickienė turėjo išankstinį tikslą nuslėpti nusikaltimą.

Padėti D.Bagdonienei stojusi gynėja dėstė kai kuriuos buhalterinius niuansus. Esą R.Glavickienė specialioje buhalterinėje programoje rašydavo ką panorėjusi. Atskaitingų asmenų parašų net nerinkdavo, žodžiu, apsukri moteris V.Kudirkos progimnazijos sąskaitoje tvarkėsi kaip savo piniginėje.

R.Glavickienė savo namuose, darbo ir kitose vietose prisijungdavo prie progimnazijos bankinių sąskaitų ir iš jų sumokėdavo už prekes ir paslaugas, skirtas jai pačiai. Ir ši nusikalstama veika vyko nuo 2013-ųjų rugpjūčio iki 2014-ųjų pabaigos.

Prekės ne mokyklai

Kaltinamajame akte minimos dešimtys sąskaitų faktūrų, sumos kuriose siekė nuo kelių dešimčių iki kelių dešimčių tūkstančių. Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai surašė, kad apsukrioji buhalterė išrašė ne vieną sąskaitą faktūrą su progimnazijos veikla visiškai nesusijusiems daiktams – medienai, įvairioms statybinėms medžiagoms, baldams, televizoriams, patalynės komplektams, suknelėms, dideliui kiekiui žaislų, sauskelnių pirkti. Visa tai buhalterė esą darė klastodama sąskaitas ir slėpdama savo juodą veiklą.

"Mokykloje buvusiose sąskaitose faktūrose parašyta, kad pirktos mokymo priemonės, o originale įrašyta – žaislai. Tik tuomet, kai mokykloje kilo įtarimų, užklausus bendroves, kuriose buhalterė pirko ir kurios nelabai norėjo bendradarbiauti ir neteikė informacijos, tyrimo metu pavyko išsiaiškinti, kokie gi iš tiesų produktai, prekės buvo perkamos", – aiškino D.Bagdonienės gynėja.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai konstatavo, kad progimnazijos direktorė D.Bagdonienė galėjo užkirsti kelią šiam neteisėtam lėšų pasisavinimui, todėl jai pareikšti kaltinimai dėl aplaidaus apskaitos tvarkymo.

2013 m. V.Kudirkos progimnazijoje buvo vykdomas pastato rekonstrukcijos ir šilumos energijos taupymo projektas. Projekto vertė – 2,6 mln. litų (750 tūkst. eurų). Pagal šį ES kofinansuotą projektą mokyklos pastatas buvo apšiltintas, atnaujintos šildymo, elektros, karšto vandens ir vėdinimo sistemos, suremontuotas mokyklos fasadas. Sutapimas ar ne, kad tuo metu statybų nuotaikomis gyveno ir buhalterė.

Klastojo parašus

Tyrėjų surinktais duomenimis, R.Glavickienė į savo kuriamą finansinį spektaklį įtraukė ir sutuoktinį. Kaltinamajame akte nurodomą, kad R.Glavickienė sutuoktiniui Aidui skyrė progimnazijos direktoriaus pavaduotojo ūkio reikalams vaidmenį ir siųsdavusi savo sutuoktinį atsiimti prekių. Šis ant sąskaitų faktūrų pasirašydavo ne savo pavarde, o progimnazijos direktoriaus pavaduotojo ūkio reikalams, kuris buvo atsakingas už šios ugdymo įstaigos vykdomus pirkimus.

R.Glavickienė ir A. Glavickas/ Vilmanto Raupelio nuotr.

Nusikalstama veika išaiškėjo 2015 m. kovą – minėto direktorės pavaduotojo, kurio parašas buvo įžūliai klastojamas, dėka. Biudžetinė įstaiga V.Kudirkos progimnazija prekes ir paslaugas privalo pirkti viešųjų pirkimų būdu.

Už jų organizavimą progimnazijoje atsakingas direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Alfredas Zapalis. Jis metų pradžioje esą ir informavęs direktorę apie galbūt nusikalstamą vyriausiosios buhalterės veiklą – pranešęs, kad iš R..Glavickienės progimnazijos lėšomis apmokėtų sąskaitų akivaizdu, kad jose nurodytų prekių ir darbų progimnazija 2014 m. nepirko.

"Kauno diena" rašė, kad būtent direktoriaus pavaduotojas ir apsižiūrėjo, kad progimnazijoje nėra tokios spalvos plytelių, kokios minimos darbą paliekančios vyriausiosios buhalterės jam pateiktuose dokumentuose. Be to, jis atskleidė, kad R.Glavickienė ir anksčiau jam pateikdavo ne visus dokumentus arba buvo linkusi po kurio laiko juos pakeisti.


Korupcijos dėmės Kauno švietimo sistemoje

Tai ne pirma byla, kurioje kaltinamųjų statusas suteiktas Kauno švietimo sistemos atstovams. 2011 m. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų dėl korupcijos buvo sulaikytas Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir kultūros departamento direktorius Edmundas Balasevičius.

Tardymo izoliatoriuje atsidūrė ir departamento Ūkio poskyrio vedėja Nijolė Stasė Grybėnienė bei dar keli tarnautojai ir kyšį pasiūlęs verslininkas.

Tiesa nė vienas iš kaltinamųjų realios laisvės atėmimo bausmės nesulaukė. Laisvės suvaržymą kaltinamieji korupcija patyrė tik ikiteisminio tyrimo pradžioje, kai buvo skirta kardomoji priemonė suėmimas, leidusi pasimėgauti tardymo izoliatoriaus gultų minkštumu.

Padėtis: net ir nuteistas E.Balasevičius nepražuvo ir rado vietos švietimo srityje. (Tomo Raginos nuotr.)

Šią korupcijos bylą išnagrinėjęs Kauno apylinkės teismas pagrindinį herojų E.Balasevičių pasiuntė trejiems metams už grotų, tačiau buvęs Švietimo departamento vadovas pasinaudojo apskundimo teise. Kauno apygardos teisme pasisakęs, kad gailisi už padarytas nusikalstamas veikas E.Balasevičius išvengė realios bausmės. Apygardos teismas skyrė dvejų metų ir devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kurios vykdymą atidėjo trejiems metams.

Ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo, kad E.Balasevičiaus finansine gerove buvo įpareigota rūpinti N.S.Grybėnienė. Moteris tikino jam turėjusi mokėti 5 tūkst. litų dydžio mėnesinę duoklę, nes baiminosi prarasti savo darbo vietą. Moters teigimu, dar 20 tūkst. litų E.Balasevičius pareikalavo konservatorių paramai prieš rinkimus.

N.S.Grybėnienės kabinete buvo įrengta sekimo aparatūra. Užfiksuota, kaip buhalterė surenka duoklę viršininkui. Prokurorai suskaičiavo, kad N.S.Grybėnienė per keletą mėnesių E.Balsevičiui davė 36,5 tūkst. litų, kuriuos susižvejojo kyšių pavidalu. Vyras neneigė gavęs pinigų iš buvusios pavaldinės, tačiau teigė, kad bendra suma buvo mažesnė.

Pusmetį N.S.Grybėnienę sekę pareigūnai suskaičiavo, kad moters sugraibytų kyšių suma siekia bent 71 tūkst. litų. Byloje užfiksuota net 17 jos nusikalstamų veikų, tačiau teisiamoji prisipažino jų padarymu, noriai bendradarbiavo su pareigūnais. Todėl teismas N.S.Grybėnienei skyrė trejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos atlikimą atidedant.

Šis kyšininkavimo skandalas Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir kultūros departamente – ne pirmasis. 2009 m. STT buvo sulaikę šiame departamente dirbusį konservatorių Ramūną Maruniaką, kuris taip pat įtartas kyšininkavimu. 2011 m. Aukščiausiojo Teismo sprendimu R.Maruniakas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, pasisavinęs apie 10 tūkst. litų.

GALERIJA

  • Pozicija: R.Glavickienė ir A.Glavickas prisipažįsta kaltais iš dalies.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Aurelija

Čia turi raiduonoti ne direktorė o sušikta buhalterė kuri yra tikra aferistas tiek eurų pavogti gėda ir dar kartą gėda kiek žinau ji vėl dirba Patikrinkite!!!!!!!!!

Vika

Jau tik nemeluokit,kad šitoje mokykloje reikia pirkti vadovėlius.Šmeižtas.

jo

Turi būti atleista iš darbo, buvusio vyro draugas turi atleisti iš darbo.Bet gal nepatogu prieš draugą, ką manote .............Jūs?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS