(Ne)dirbtinio skandalo atomazga: koks buvo galimo šmeižto tikslas? | Diena.lt

(NE)DIRBTINIO SKANDALO ATOMAZGA: KOKS BUVO GALIMO ŠMEIŽTO TIKSLAS?

Aiškėja, kas iš tikrųjų įvyko Naujųjų metų sutikimo išvakarėse Laisvės atėmimo vietų ligoninėje, ir kada galėjo būti daryta anonimo žiniasklaidos portalams išsiuntinėta esą tada nuo pareigūnų nukentėjusio vieno jos paciento patirtus sužalojimus įrodanti nuotrauka.

Sekmadienio ataka

Kaip jau rašyta, sekmadienį portalas kauno.diena.lt, kaip ir kiti žiniasklaidos portalai, sulaukė pranešimo apie paskutinę praėjusių metų dieną Laisvės atėmimo vietų ligoninės Psichiatrijos skyriuje esą nuo pareigūnų nukentėjusįjį nuteistąjį.

Jo autorius teigė dirbantis šioje ligoninėje, dėl ko negali atskleisti savo tapatybės. Jis rašė, kad vienas minėto skyriaus pacientas patyrė pareigūnų smurtą tik todėl, kad paprašė med. seselės vaistų nuo nerimo priepuolio. Esą tada jį, uždėję antrankius, sumušė penkių tądien budėjusių pareigūnų komanda. Tačiau, atsiųstos tik neva tai įrodančios sužalotos jo nugaros nuotraukos, nors smurto žymės liko ir veide. Bet šio nukentėjęs nenori rodyti, kad nebūtų atpažintas. Be to, jį po šio pareigūnų smurto ištiko psichozė – jis susispjaustė rankas. Ir neva yra visa tai mačiusių liudininkų, o nukentėjusiojo patirtus sužalojimus užfiksavo med. seselė. Dėl ko jis ketina su pareigūnais bylinėtis ir prašyti iš jų moralinio atlygio, bet prieš tai informavo apie šį įvykį ne tik žiniasklaidą, bet ir Kalėjimų departamentą, kuris, greičiausiai, mėgins tai nuslėpti.

Skundo autorė – žudiko sugyventinė

Kaip paaiškėjo, sekmadienį elektroninį skundą dėl šio įvykio gavo ir Laisvės atėmimo vietų ligoninė.

Anot jos direktoriaus pavaduotojo, atliekančio direktoriaus funkcijas, Renato Juntonen, šio skundo autorė – minėto nuteistojo sugyventinė, teigianti, kad sužinojo apie šį incidentą, kai sugyventinis esą sausio 2-ąją jai paskambino.

Pasak R.Juntonen, dėl informacijos patikrinimo pradėjusio tarnybinį tyrimą, minėtas už nužudymą 2012-aisiais dešimčiai metų įkalintas nuteistasis tuo metu dar buvo jų ligoninėje, į kurią buvo atvežtas gruodžio 28-ąją – dėl to, kad ne pirmą kartą save žalojo, ir išrašytas iš jos sausio 4-ąją.

Tarnybinio tyrimo metu nustatyta, kad jis nepatyrė ligoninėje jokio smurto. Tai paaiškėjo, apklausus gruodžio 31-ąją dirbusį medicinos personalą ir tądien budėjusių pareigūnų pamainą.

Kur dingo smurto žymės?

Medicinos personalas paneigė esą matęs, kaip šis nuteistasis buvo mušamas. Ir patikslino, kad jis tada jokių rankų nesipjaustė – tik nusidraskė senų sužalojimų, su kuriais buvo atvežtas, šašus. Tačiau, apžiūrimas grasino, kad dabar pareigūnams bus blogai. O konfliktinė situacija, į kurią jie buvo priversti įsitraukti, kilo dėl to, kad minėtas nuteistasis reikalavo psichotropinių vaistų 18 val., nors šie jam gydytojo buvo paskirti 21 val. Ir med. seselė negalėjo nepaisyti gydytojų nurodymo.

Smurtu kaltinami pareigūnai, savo ruožtu, tikino jo nenaudoję – tik perspėję med. seselės sprendimu nepatenkintą pacientą, kad prieš jį gali būti panaudotos specialiosios priemonės. Ir jis apsiramino.

Neužfiksuota jokių smurto žymių šio nuteistojo nugaroje, ir grąžinus jį iš ligoninės į pataisos namus. O gavus skundą, jo nugara buvo apžiūrėta pakartotinai. Anot R.Jukonen, jokių smurto žymių joje nebuvo, nors, kaip konsultuotasi su specialistais, per tiek laiko šios negalėjo išnykti. Tai konstatuota, remiantis žiniasklaidai išsiuntinėtomis nuotraukomis.

Pasak R.Jukonen, šį nuteistąjį, jų paprašyti, apžiūrėjo ir medikai, nesusiję su įkalinimo sistema. Ir jie konstatavo tą patį.

Gresia baudžiamoji atsakomybė

Dar vienas akcentas, kurį linkęs pabrėžti, laikinasis Laisvės atėmimo vietų ligoninės vadovas, minėtas nuteistasis jokio pareiškimo dėl esą pas juos patirto smurto niekam neparašė.

Tačiau, išsiaiškinta, kad jis buvo pakliuvęs į panašią istoriją pernai gegužę. Tik ne Laisvės atėmimo vietų ligoninėje, o pataisos namuose.

Tada buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuris vėliau buvo nutrauktas – konstatavus, kad specialiąsias priemones pareigūnai tada prieš jį panaudojo teisėtai.

Manoma, kad žiniasklaidai išsiuntinėtos nuotraukos yra susijusios būtent su šiuo įvykiu, nes jose užfiksuotos smurto žymės nugaroje atitinka tuometinius aprašymus medicinos dokumentuose.

Artimiausiu metu planuojama apklausti ir patį esą smurtą Laisvės atėmimo vietų ligoninėje patyrusį nuteistąjį. „Esu pasiryžęs baigti pradėtą tyrimą iki galo. Viena iš galimų jo perspektyvų – atsakomybė už melagingą pranešimą“, – nevyniojo žodžių į vatą R.Jukonen.

GALERIJA

  • (Ne)dirbtinio skandalo atomazga: koks buvo galimo šmeižto tikslas?
"Kauno dienos" skaitytojos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

skubiai pasirasykit

www. peticijos. lt /visos /75315 nusiimkite tarpus

Pareigūnė

Pirmą kartą straipsnyje pavardė parašyta teisingai „Juntonen”, o vėliau kažkodėl visur pakeista į „Jukonen”...

Ahahahaha

Kaip visada mentai suka uodegas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS