„Samsono“ byloje – buvusių pareigūnų šou | Diena.lt

„SAMSONO“ BYLOJE – BUVUSIŲ PAREIGŪNŲ ŠOU

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

"Samsono" juodosios buhalterijos byloje įtarimai tvirtinasi. Tik kyla klausimas, kokią įtaką tyrimui turės vieno pareigūno perbėgimas į advokatų kontorą, atstovaujančią įtariamiesiems.

Informuotas padėjėjas?

Įprastą darbo ritmą mėsos perdirbimo įmonėje "Samsonas" Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai sujaukė 2016 m. rugsėjį. Vienos didžiausių mėsos pramonės įmonių Lietuvoje galimų finansinių machinacijų gijos pareigūnus nuvedė pas 37 jų produkcijos pardavėjus.

Priešakinėje FNTT tyrėjų linijoje tuo metu dirbo Haroldas Juška. Šis pareigūnas, atlikęs pirminius veiksmus "Samsono" byloje, paskirstęs užduotis kitiems kolegoms, kardinaliai pakeitė profilį. Valstybės gynėjų pusei atstovavęs H.Juška perėjo ginti galimų mokesčių grobstytojų.

Nuo 2017 m. H.Juška dirba padėjėju advokatų Rolando Mištauto ir Teisučio Milickio kontoroje "Konsus". Jos advokatai Darius Novikas ir R.Mištautas sudarė sutartis atstovauti dviem įtariamosioms "Samsono" byloje.

"Manau, kad jie gali disponuoti informacija, kurią tyrėjas turėjo tirdamas šią bylą ir žino išankstinius bylos duomenis", – abejonėmis dalijosi "Samsono" ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Donatas Puzinas.

Jis priėmė du sprendimus – nušalinti gynėjus. Vienas advokatas susitaikė su prokuroro sprendimu, o kitas jį apskundė. Prieš keletą dienų teismas priėmė sprendimą, kuriuo patenkino advokato skundą. Teismo motyvas: "Advokatas pats turi išspręsti susidariusią situaciją nepakenkiant klientui ir tyrimui."

"Teismas argumentavo, esą tai nesusiję, ir jei advokatas mano, kad jo atstovavimas gali būti neteisėtas, turėtų pats ir nusišalinti. Gaila, kad nutartis neskundžiama", – situaciją vertino D.Puzinas.

Aš manau, kad jie gali disponuoti informacija, kurią tyrėjas turėjo tirdamas šią bylą ir žino išankstinius bylos duomenis.

FNTT desantas

Įstatymas numato terminą, kai asmuo, nustojęs eiti pareigas valstybės tarnyboje, vienus metus negali atstovauti fiziniams ar juridiniams asmenims toje institucijoje, kurioje jis pastaruosius metus dirbo.

"Šiuo atveju padėjėjas neatstovauja įtariamiesiems "Samsono" byloje. Bet darbiniais santykiais jis yra pavaldus asmenims, kurie atstovauja byloje, o buvęs pareigūnas disponuoja informacija, kuri gali pakenkti tyrimo sėkmei", – įsitikinęs prokuroras.

"Konsus" advokatų kontoroje dirba ir daugiau buvusių FNTT pareigūnų. Vienas jų, jau minėtas D.Novikas, taip pat yra buvęs FNTT pareigūnas. D.Noviko buvimą advokatų R.Mištauto ir T.Milickio advokatų kontoroje "Konsus" patvirtina oficialus Lietuvos advokatūros puslapis.

"Kauno dienai" pavyko susisiekti su vienu iš "Konsus" advokatų R.Mištautu. Advokatas vengė atsakyti, ar teikia gynėjo paslaugas kam nors iš "Samsono" bylos įtariamųjų. "Aš neatstovauju. Jūs paklauskite to žmogaus, kuris pasakojo, gal daugiau papasakos", – telefonu išsisukinėjo R.Mištautas.

Šio advokato biografijoje taip pat puikuojasi įrašas – FNTT specialiųjų užduočių skyriaus viršininko pavaduotojas R.Mištautas. Dabartinis R.Mištauto kolega advokatas T.Milickis taip pat buvęs FNTT Specialiųjų užduočių valdybos viršininkas. Tačiau kalbėti apie savo ir kitų kontoros advokatų atstovavimą arba ne "Samsono" byloje R.Mištautas galiausiai atsisakė.

"Tą informaciją palikite mums. Yra klientai, kurie nežinau ar nori, ar nenori tos viešumos. Mes nekomentuosime šito, nežinau kur jūs čia matote problemą", – bandė aiškinti R.Mištautas.

Vis dėlto ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras D.Puzinas mato problemą. Jis neatmetė galimybės, kad ateityje dar kils klausimų dėl advokatų kontoros, kurioje dirba buvę FNTT pareigūnai, įtariamųjų atstovavimo. Prokuroras ir proceso dalyviai bylos eigoje galės reikšti nušalinimus.

"Jei šios advokatų kontoros gynėjai ir toliau atstovaus šioje byloje, turėsiu reikšti nušalinimus", – pozicijos nekeitė D.Puzinas.

Įtarimai tvirtinasi

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras D.Puzinas netryško optimizmu, kad skandalingai prasidėjusi "Samsono" byla netrukus bus baigta. "Byla labai didelės apimties. Ne per seniausiai atlikome mažesnės apimties tyrimus, dabar paskirtas jau galutinis objektų tyrimas, kuris gali trukti apie pusę metų", – darbų eigą dėstė prokuroras.

Pasak prokuroro, atlikus iš bendrovės "Samsonas" dešreles ir kitus mėsos gaminius įsigijusių ir šia produkcija prekiavusių 37 įmonių ūkinės finansinės veiklos tyrimus, rasta juodoji buhalterija – apgaulingos apskaitos tvarkymo duomenys tvirtinasi.

Tyrimo metu gauta duomenų, kad dalis bendrovės "Samsonas" pirkėjų įsigyjamos produkcijos taip pat neįtraukė į apskaitą. Jie užsakymus mėsos gaminiams pateikdavo tiesiogiai ar per kitus asmenis "Samsono" užsakymų priėmimo skyriui.

Tyrėjai jau praktiškai neabejoja, kad bendrovės "Samsonas" darbuotojai pagal užsakymus suformuotus mėsos gaminių kiekius užsakovams išveždavo į jų prekybos vietas. Tyrėjams užkliuvo, kad, tarkime, vienu atveju produkcija jau iš karto buvo vežama su dviem ta pačia data ir numeriu išrašytomis sąskaitomis faktūromis, kuriose nurodytas mėsos gaminių kiekis ir suma atitiko įrašytus važtaraščiuose. Didesnei produkcijos daliai išrašyta sąskaita į apskaitą nebuvo įtraukiama.

Kitu atveju pardavėjai, realizavę "Samsono" mėsos produkciją, susisiekdavo su "Samsono" apskaitininke ir sąskaitos faktūros buvo perrašomos. Ta pačia data ir numeriu išrašytose sąskaitose faktūrose buvo nurodomi mažesni užsakovams parduoti kiekiai.

Prokuroras D.Puzinas nesiryžo spėlioti, kokias sumas finansinės aferos dalyviams pavyko nuslėpti. Pasak prokuroro, tai nesunkiai bus galima suskaičiuoti po paskirto galutinio bendrovės "Samsonas" tyrimo ir specialistų išvadų.

Vienija tiekėjai

Ikiteisminio tyrimo pradžioje, Registrų centro duomenimis, "Samsoną" valdė daugiau kaip 30 akcininkų, iš kurių didžiausi – Alfredas Rimidis ir Henrikas Urbšta. Šiuo metu skelbiama, kad įmonei vadovauja H.Urbšta. Deja, partneriškais santykiais vyrai negali pasigirti. Pretenzijas vadovauti vienai didžiausių Lietuvoje mėsos perdirbimo įmonių akcininkai aiškinosi teisme.

Įmonės prezidentas A.Rimidis generalinio direktoriaus ir maždaug pusės įmonės akcijų savininko H.Urbštos buvo nutaręs neįleisti į darbo vietą, esą šis galbūt klastojo dokumentus, siekdamas apgaule neteisėtai perimti bendrovės valdymą. Už tai A.Rimidžiui buvo skirta bauda.

Tačiau pastarieji nemalonumai nublanko prieš FNTT operaciją. Tiesa, tą dieną, kai pareigūnai vykdė kratas, A.Rimidis dėjosi esąs ligoninėje ir nieko tikslaus negalėjo pasakyti, kas vyksta įmonėje, nors patvirtino, kad kažkas keisto vyksta.

Dėl apgaulingos apskaitos atliekamame ikiteisminiame tyrime FNTT Kauno apygardos valdybos tyrėjai ir Kauno apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) darbuotojai Klaipėdoje ir Kaune regionuose atliko trylika kratų.

Jų metu buvo paimti tyrimui reikšmingi dokumentai, registrai, šešėlinės prekybos mastą fiksuojantys užrašai, kompiuteriai, kompiuterinės laikmenos. Įtariant šešėlinę prekybą mėsos perdirbimo ceche ir skerdykloje Šakių rajone, taip pat sandėliuose Kaune, atlikta produkcijos likučių inventorizacija.

FNTT akiratyje ir daugiau Lietuvoje žinomų mėsos perdirbimo įmonių. Kol kas pastebima, kad visas jas sieja tie patys tiekėjai iš Lenkijos.

GALERIJA

  • Konfliktas: „Samsono“ byloje įtariamiesiems atstovaujančioje advokatų kontoroje įdarbintas buvęs FNNT pareigūnas, dalyvavęs šiame ikiteisminiame tyrime.
  • „Samsono“ byloje – buvusių pareigūnų šou
Vilmanto Raupelio, Evaldo Šemioto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

oi reikia

FNTT reformų. Patyrinėjus, manau ir daugiau "advokatų" atsirastų šioje tarnyboje

Smalsute

Prokuroro draugas zurnalistas :D

pamastymas

kaltu nebus, o pasodintu tai 100pr. butu cia kokia bobute is gelezinkelio turgaus,su svogunais tai jau ir namas butu konfiskuotas ir bobute uzdaryta

SUSIJUSIOS NAUJIENOS