Servise paslaptingai dingsta automobiliai? | Diena.lt

SERVISE PASLAPTINGAI DINGSTA AUTOMOBILIAI?

Palikęs taisyti automobilį, gali jo neberasti. Apie tai pasakojo su vieno Kauno serviso atstovu besibylinėjantys pašnekovai. Kaltinimų sulaukęs kaunietis tikino, kad yra šmeižiamas.

Gluminantis sąrašas

Servisas, kuriam metami kaltinimai sukčiavimu ir turto užvaldymu, nepanašus į nelegaliai dirbantį garažą.

„Patalpos tvarkingos, švarios, viskas po remonto. Kieme pilna mašinų, pusė parduodama, pusė remontuojama. Paskui paaiškėja, kad ten dirba kelios įmonės, yra keli direktoriai. Kai jiems reikia, atsakomybę permeta kitam, su kuriuo tu neturėjai jokių santykių. Paskui paaiškėja, kad tą įmonę atakuoja antstoliai ir jie čia neranda jokio turto, nes faktinis šios įstaigos vadovas jo neturi. Tėra vien tik skolos ir jam iškeltos bylos“, –  „Kauno dienai“ sakė keletą automobilių iš šio serviso bandančio atgauti kliento advokatas Dominykas Varnas.

Savo istorijas apie neatgaunamus automobilius „Kauno dienai“ pasakojo dar trys buvę serviso klientai. Anot pašnekovų, čia jau ne pirmus metus naudojamos įžūlios automobilių pasisavinimo schemos.

Autoserviso atstovas Mantas Zinkevičius, išgirdęs tokius „Kauno dienos“ pašnekovų išsakytus teiginius, rėžė, kad žurnalistas yra šališkas, už šališkumą galimai gauna pinigus, ir tikino, kad yra apkalbamas ir juodinamas. Ar tikrai?

Istorijas apie pradingusius automobilius pasakojo ne tik žurnalisto pašnekovai. Panašios situacijos užfiksuotos ir teismų bylose, kurios skelbiamos tinklalapyje „rekvizitai.lt“, pateikiančiame duomenis apie servisą Taikos pr. turinčią įmonę „Malis“.

Šmeižiamu besijaučiančio įmonės „Malis“ vadovo M.Zinkevičiaus paveikslą papildo Antstolių rūmų pateikta informacija: ji atskleidžia, kad skolas iš M.Zinkevičiaus ir bendrovės „Malis“ bando išieškoti Valstybinė mokesčių inspekcija, „Sodra“, „Kauno švara“, „Kauno energija“, „Kauno vandenys“, viena kredito unija, vienas bankas, įvairios akcinės bendrovės, fiziniai asmenys. Remiantis Antstolių rūmų duomenis, dėl bendrovės „Malis“ ir M.Zinkevičiaus skolų yra 42 neužbaigtos vykdomosios bylos.

Ukrainietis numojo ranka

Tikėtina, kad ne vienas asmuo, žinodamas apie neužbaigtas vykdomąsias bylas, tiesiog nematė prasmės kreiptis į teismus ar į policiją.

Apie tai „Kauno dienai“ papasakojo kaunietis M.Z., be to, jis pateikė vaizdo įrašą, kuriame ukrainietis verslininkas M.Zinkevičiaus prašo grąžinti jam sutaisyti paliktą BMW.

„Mano bičiulis ukrainietis prieš porą metų Kaune nusipirko penktos klasės BMW, nuvarė į netoli automobilių turgaus esantį servisą, kad sutvarkytų ir parengtų techninei apžiūrai. Liko patenkintas: sakė, kad viskas bus sutvarkyta ir su technine apžiūra nekils jokių problemų. Kaip patogu, kaip gerai, džiaugėsi mano bičiulis. Kai vėl atvažiavo į Lietuvą ir paskambino, kada galėtų atsiimti automobilį, jam pasakė: oi, dar nepadariau, dar rankos iki jo nepriėjo. Ne kartą į servisą skambinęs ukrainietis sakydavo norintis atvažiuoti pažiūrėti, bet išgirsdavęs – manęs nėra, esu išvykęs tai ten, tai šen. Nors M.Zinkevičius vis kartodavo, kad jo nėra ir važiuoti neverta, su bičiuliu nusprendėme nuvažiuoti ir pagaliau pažiūrėti savo akimis. Nuo automobilio atidavimo į servisą jau buvo praėję devyni mėnesiai. Nors telefonu aiškino, kad išvažiavęs, M.Zinkevičių radome servise. Ukrainietis buvo apipiltas priekaištais: tu tą automobilį numetei ir išvažiavai, nenorėjai jo paimti, aš jį pridaviau į metalo laužą“, –  „Kauno dienai“ pasakojo ukrainiečio Dmitrijaus bičiulis.

Redakcijos turimame vaizdo įraše, darytame 2019 m. rugpjūčio mėn., ukrainietis prie stalo erdviame kabinete kalbasi su M.Zinkevičiumi.

„Dmitrijus: Aš atvažiavau dėl BMW.

M.Zinkevičius: Kaip tu manai, jei Vokietijoje paliksi mašiną devynis mėnesius, tu ją dar rasi.

Dmitrijus: Nesu buvęs Vokietijoje.

M.Zinkevičius: Tai va, aš tau atsakysiu: arba tau tokią sąskaitą pateiks, kad apsiverksi, arba jos nerasi ir jokios pretenzijos nepasakysi.

Dmitrijus: Telefonu nepasakei, kad mašinos nebėra.

M.Zinkevičius: Koks tau skirtumas, ką pasakiau, esmė ta, kad atvažiuojate po devynių mėnesių… Dabar jis nustebęs, kad mašinos nebėra… Ko jis nustebęs, kad mašinos nebėra po devynių mėnesių.

Dmitrijus: Aš atvažiuodavau – žiemą buvau, pavasarį buvau…, turiu liudininkų, kurie patvirtins, kad buvau atvažiavęs.“

Pasak M.Z., jo bičiulis Dmitrijus dėl pradingusio automobilio nusprendė nesikreipti į teisėsaugą.

„Jis ne vietinis, ką jis gali pasiekti… Automobilis nebuvo brangus – apie du tūkstančiai eurų. Bet tai kažkas beprotiško, nesuprantu, kaip tai įmanoma, bet taip yra ir, kaip suprantu, toliau vyksta, daug žmonių apgautų ir visi skundžiasi ne tik juo, bet ir teisėsauga…“, –  sakė ukrainiečio pokalbį su M.Zinkevičiumi savo feisbuko paskyroje paskelbęs M.Z.

Nuostoliai: 25 tūkst. eurų už „Jaguar XF“ mokėjęs kaunietis pasakojo po tariamo remonto radęs jį išgliaudytą ir praradusį vertę. J.G. nuotr.

Aptiko Vokietijoje

Su M.Zinkevičiumi reikalų turėjęs Vytautas Sutkus – vienas iš daugelio, bandančių į pagalbą pasitelkti teisėsaugą. Tačiau jis tvirtina esantis nusivylęs ir net šokiruotas.

Vokietijoje savo įmonę turintis V.Sutkus dėl galimo M.Zinkevičiaus sukčiavimo iki šiol neatgauna keturių automobilių, kurių vertė (įskaitant ir planuotą jų remontą) – apie 100 tūkst. eurų. Atlikus remontą V.Sutkui visus juos planuota grąžinti iki šių metų vasario 15 d., tačiau pažadai nebuvo ištesėti, todėl vasario 21 d. V.Sutkus kreipėsi į policiją su pranešimu, kad Taikos pr. esančiame servise dingo jo automobiliai.

Šiuo metu jis dar neatgavo nė vieno automobilio. Atrodo, neįtikėtina, bet vieną Kaune paliktą automobilį kovo 28 d. jis aptiko pardavinėjamą Vokietijoje netoli Kelno esančiame automobilių salone, pranešė apie tai teisėsaugai, bet laukė nusivylimas.

Šių metų balandžio pradžioje V.Sutkus kreipėsi į Kauno apygardos prokuratūrą  ir pranešė apie, jo tvirtinimu, netinkamą policijos darbą. Prokurorui Haroldui Mulevičiui nusiųstame pareiškime dėstoma, kad kovo 28 d. V.Sutkus Vokietijoje atsitiktinai aptiko, kad Vokietijos pilietis J.M. už 26 950 eurų pardavinėja M.Zinkevičiui Kaune paliktą automobilį „Dodge Ram“. V.Sutkaus pareiškime pabrėžiama, kad tyrėja juo nepatikėjo, svarstė, kad tai gali būti kitas automobilis. Tada V.Sutkus skubėjo nufotografuoti aptikto automobilio, tačiau rado automobilių saloną jau uždarytą, o J.M. su juo nebenorėjo bendrauti, sakė, kad rastas kitas automobilio pirkėjas.

V.Sutkus įtaria, kad automobilį pardavinėjančiam J.M. galimai buvo pranešta ir jis pasiskubino panaikinti pėdsakus (V.Sutkus išsaugojo apie parduodamą automobilį Vokietijos interneto svetainėje buvusį skelbimą).

„Kauno diena“, prašydama, pakomentuoti tyrėjai metamus įtarimus, kreipėsi į Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą. Gavome tokį komentarą: „Minėta pareigūnė sistemoje dirba beveik 16 metų. Per visą laikotarpį tarnybinių patikrinimų jos atžvilgiu pradėta nebuvo, skundų dėl jos darbo taip pat nebuvo gauta. Siekdami objektyviai įvertinti minėtą situaciją, informaciją toliau vertinti perdavėme Policijos departamento Imuniteto valdybos Kauno apygardos skyriaus pareigūnams.“

Civilinės bylos laimimos, bet kas iš to. Gali laimėti ir šimtą tokių bylų, gali prisiteisti milijonus, bet negausi nė cento, nes jis neturi jokio turto.

Įžvelgia reketo formą

„Kauno dienos“ pašnekovai stebėjosi, kad M.Zinkevičiaus atžvilgiu nepradedami ikiteisminiai tyrimai dėl galimos nusikalstamos veikos arba jie nutraukiami.

„Civilinės bylos laimimos, bet kas iš to. Gali laimėti ir šimtą tokių bylų, gali prisiteisti milijonus, bet negausi nė cento, nes jis neturi jokio turto“, – pabrėžė V.Sutkaus advokatas Dominykas Varnas.

Advokato nuomone, automobilių pasisavinimas yra kaip reketo forma.

V.Sutkaus spėjimu, pasisavinimo schema gana paprasta ir stebėtinai įžūli.

„M.Zinkevičius susirenka pinigus už automobilius, kuriuos žada sutvarkyti. Praėjus terminams nesutvarko ir neatiduoda automobilių arba net tvirtina, kad jų apskritai nebuvo. Parašius pareiškimą dėl vagystės ir sukčiavimo policija visada tyrimą nutraukia ir siūlo kreiptis į teismą. Civiline tvarka M.Zinkevicius nuteisiamas, bet, kadangi turto neturi, antstoliai nieko neranda ir nukentėjusieji tik nusirašo nuostolius“, – sakė V.Sutkus.

M.Zinkevičius jam V.Sutkaus metamus kaltinimus neigia ir tvirtina, kad V.Sutkus su advokatu bando kriminalizuoti civilinį ginčą. Pasak M.Zinkevičiaus, V.Sutkus esą jam yra skolingas 26 tūkst. eurų už kitas parduotas transporto priemones.

Rado tik liekanas

Savo istorijas „Kauno dienai“ papasakoję J.G. ir O.P., kaip ir kiti pašnekovai, stebėjosi, kad viskas aiškinamasi civiline tvarka, o tai labai palanku įtariamajam.

„Ford Mondeo“ ir „Jaguar XF“ M.Zinkevičiaus servise praradęs J.G. civiline tvarka kreipėsi į Kauno apylinkės teismą, kuris praėjusių metų sausio 11 d. paskelbė nutartį automobiliams skubiai taikyti laikinąsias apsaugos priemones.

Tačiau ši nutartis, anot J.G., neturėjo jokios reikšmės: automobilius jis atgavo tik praėjus keliems mėnesiams po teismo nutarties ir iš jų nedaug kas tebuvo likę – pasiėmė gerokai apardytus. J.G. kreipėsi į prokuratūrą, kad būtų pradėtas tyrimas dėl baudžiamosios atsakomybės. Pradėti tyrimą atsisakyta, pabrėžus, kad tam esą nėra akivaizdžių priežasčių.

Dėl atsisakymo pradėti ikiteisminį tyrimą Kauno apylinkės prokuratūrai J.G. parašė skundą, kuriuo prašoma panaikinti 2021 m. lapkričio 30 d. nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą

Skunde teigiama, kad „Jaguar XF“ J.G. iš M.Zinkevičiaus (su įsipareigojimu suremontuoti) pirko už 25 tūkst. eurų, o „Ford Mondeo“ – už 18 tūkst. eurų. Teismui įpareigojus automobilius grąžinti, J.G. rado tik jų liekanas.

„Prokurorei buvo pateikta Kauno nepriklausomų automobilių ekspertų biuro Autotransporto priemonės vertinimo ataskaita Nr. 22111011, kurioje konstatuojama, kad „Jaguar XF“ (VIN kodas SAJBB2BN8JCY62150) liekamoji vertė 4 538 eurai, o „Ford Mondeo“ liekamoji vertė – 786 eurai. Be to, prokuratūros tyrimui buvo pateikta saugojimo aikštelės filmuota medžiaga, iš kurios matyti, kaip M.Zinkevičius pats su tralu išsiveža areštuotą „Jaguar XF“ ryte su sveiku variklio dangčiu, o po pietų parveža jį jau su kitu, sulankstytu dangčiu. Nei prokuratūra, nei teismai nevertino šių aplinkybių“, – pabrėžiama prokuratūrai adresuotame J.G. skunde.

Pašnekovus stebina ai, kad tyrėjai neįžvelgia sukčiavimo požymių, todėl, anot jų, M. Zinkevičius toliau medžioja aukas ir turbūt jaučiasi drąsus ir nebaudžiamas.

„Koks jam skirtumas – dešimt ar penkiasdešimt civilinių bylų, vis tiek turto formaliai jis neturi, todėl bylų baigtis netenka jokios prasmės. Jis tai puikiai žino ir toliau nevaržomas naudojasi galimu teisėsaugos nuolaidžiavimu, o gal jo ir dangstymu. Tai spėjimai ir prielaidos, bet situacija yra tragikomiška, mums tragedija, jam – komedija. Kol vyksta civilinės bylos, jis turbūt medžioja toliau“, – sakė J.G.

M.Zinkevičius kategoriškai neigia nuardęs J.G. nurodytas automobilių detales. Apklausos metu tvirtino, kad automobilių pirkimo–pardavimo sutartis su J.G. pasirašydavo fiktyviai, kaip paskolos grąžinimo garantą, kadangi iš J.G. skolindavosi pinigų automobilių remontui. Anot M.Zinkevičiaus, automobilių J.G. niekada nereikėdavo, jis grąžindavo J.G. paskolintus pinigus ir sutartis suplėšydavo.

Rezultatas: J.G. teigia, kad „po remonto“ iš „Ford Mondeo“ liko tik kėbulas. J.G. nuotr.

Pajuto: bus blogai

„Kauno dienos“ pašnekovas O.P. iš M.Zinkevičiaus pirko „Audi A4 Allroad“. Už automobilį mokėjo 20 tūkst. eurų ir iš karto atseikėjo už būsimą jo remontą – 5 tūkst. eurų.

„Radau skelbimą apie šiek tiek daužtą automobilį ir nutariau jį nusipirkti. Sakiau, kad man reikia tvarkingo. Klausiau, ar tu apsiimsi jį sutvarkyti. Sakė, kad taip, be jokių problemų. Iš karto visų pinigų paprašė  – ir už remontą. Pasakiau, kad reikės vekselio... Ir vėl gerai, jokių problemų… Pats pasirašė tą vekselį, jis atstovavo įmonei, nors pats formaliai nebuvo įmonės direktorius. Tada lyg ir sūnus buvo direktorius... Pats atvažiavo pas mane, ėjome pas notarą, man net nekilo minčių, kad čia gali būti afera. Paskui prasidėjo pažadai, pažadai – automobilis tai Kelmėje, tai Pakruojyje, tai dar kažkur… Sakiau, kad važiuoju į Kelmę pasiimti, jis sako, kad jis pats, dabar Vokietijoje… Jau buvo matyti, kad čia bus blogai... Paskui jau visai telefono nekėlė… Teismui pateikėme ieškinį, kad galėčiau atsiimti automobilį. Kai paskambinau ir paklausiau, kur atsiimti automobilį, jis pasakė, kad seniai jau to automobilio nėra... Manau, tai yra stambaus masto sukčiavimas“,  – apie bendravimą su M.Zinkevičiumi pasakojo O.P.

Brangų automobilį praradęs ir teismą laimėjęs vyras nusprendė nesikreipti į tyrėjus.

„Turiu iš jo ir įmonės priteistas sumas, bet kas iš to… Kai jis rašėsi vekselį, jau žinojo, kad bus afera. Kiti taip pat kreipėsi į prokuratūrą, bet žinau, kad tai labai nevaisingas kelias. Man buvo pasakyta – aš nieko neturiu ir ką tu man padarysi“,  – sakė „Kauno dienos“ pašnekovas.

Ragino nevargti

„Kauno dienos“ žurnalistui susisiekus su M.Zinkevičiumi, šis patarė negaišti laiko.

„Nevarkime, yra civilinis ginčas, kol jis išsispręs, reikia palaukti. Žmonės patys prisidirbę bando pridaryti „beleko“… Skundžiasi, kad pavogti automobiliai. Jie nepavogti, policijos nufotografuoti, stovi mūsų aikštelėje. Mums negrąžina automobilių ir pinigų“,  – kalbėjo M.Zinkevičius.

Žurnalistui suabejojus jo paaiškinimais ir priminus kai kuriuos faktus M.Zinkevičius teigė pastebintis neigiamą nusistatymą jo atžvilgiu.

„Labai tendencingai kalbate, ar čia jums moka pinigus, nežinau… Tegul jie pasako viską iki galo… Tegul pasako viską iki galo Vytautas Sutkus, ko jie negrąžina mums... negrąžina automobilių… Išvežti jam parduoti automobiliai, pardavęs, negrąžina pinigų… Jam iškelta baudžiamoji byla, viena mašina grąžinta, tegul viską pasako iki galo. Antras dalykas – dabar, kai teisme vyksta civilinis procesas, kaip jūs galite kištis ir aiškintis, kai neaišku, kieno teisybė ir kam ką priteis. Jūs tendencingai einate į vieną pusę, neturiu ką su jumis šnekėti“,  – sakė M.Zinkevičius ir pabaigė pokalbį.

Nusiuntę jam telefonu žinutę, kad aptariama tema gali pateikti savo komentarus e.paštu, sulaukėme atsakymo: „Pirmadienį parašysiu“. Tačiau jokių papildomų komentarų nesulaukėme.

Automobilių neatgaunantys redakcijos pašnekovai tikino dar neprarandantys vilčių, kad pavyks atgauti savo turtą. V.Sutkaus advokatas D.Varnas pasidalijo, anot jo, vilties teikiančia naujiena.

„Kovo 28 d. gavau tyrėjos nutarimą, kad M.Zinkevičiaus atžvilgiu pradedami du ikiteisminiai tyrimai, bet dėl įtariamos vagystės ir savivaldžiavimo tyrimai nebus pradėti. Jau bent pusė žingsnio į priekį, o ne trys atgal, kaip buvo iki šiol“,  – sakė prošvaistę prapuolusių automobilių paieškose įžvelgiantis teisininkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (39)

nukentėjęs

Mantas Zinkevičius tikrai sukčius ir negarbingas žmogus. Pasidalinkite su visais auto pardavėjais ar servisais kuriuos pažįstate, ypač aplink mašinų turgų. NEPRASIDĖKITE SU JUO. Labai keista kad žmogus dar vaikšto su sveikais dantimis ir niekas jo nepamoko... nes teismai bejėgei, su advokatais turi savo gynybos sistemas juos temti iki kol paprastas žmogus palūžta ir numoja ranka. Mantas nesilaiko susitarimų, terminų, dažnai išsisukinėja, neįmanoma rasti ir susitikti Lietuvoje. Telefonu prisiskambinti retai pavyksta, pastovios priežastys kodėl negali susitikti ar įgyvendinti įsipareigojimų/susitarimų. Žmogus be kultūros, gerai žino įstatymų spragas, gražiai kalba tik susitaria, gali prižadėti kalnus. O paskui siunčia rusiškai toli toli išvertęs kiaulės akis... labai linkiu „užšokti“ ant savęs lygaus, kad taip pamokytų, jog nekiltų ne tik rankos bet ir mintys kažką daugiau apgaudinėti, nes Lietuvos teisėsauga matosi nelabai pajėgi jam kažką rimčiau padaryti

Visi patenkinti

Tame vagiu mieste pilna servisu, kurie dirba kartu su masinvagiais ir superka vogtus automobilius. Vsio zakonno...

>>>Klijentė \\\\\.../////

Ir Stalinas ne visus šaudė.Pasisekė moterukei,o gal tačkė nepaklausi buvo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS