Šilainių gaisro žarijos – dar karštos | Diena.lt

ŠILAINIŲ GAISRO ŽARIJOS – DAR KARŠTOS

Po pertraukos Kauno apygardos teisme tęsiamas vieno didžiausią atgarsį sukėlusio Šilainių gaisro bylos nagrinėjimas.

Tragiško 2012-ųjų pavasario gaisro Šilainių daugiabutyje aukos nebenori prisiminti tos nakties. Teisiamųjų suole po įvykių vienintelis pasislėpęs - Martynas Sasnauskas.

Prie teismo salės durų posėdžio pradžios laukusi tą naktį žuvusio 19-mečio Mindaugo Skruodžio mama Džiuljeta atodūsiu atsakė, kaip nelengva ir vėl pergyventi visas tos nakties detales, klausytis kitų nukentėjusių ir liudytojų parodymų.

„Vaikai spėjo užaugti ir išsilakstyti. Praėjo 5 metai nuo nelaimės. Iki šiol negavau nei vieno cento, ką buvo priteisęs teismas anksčiau. Kiek pavyko išsiaiškinti, per 400 eurų turime pirmiausia sumokėti antstoliui, kad jis pradėtų išieškojimo darbus“, - Dž.Skruodienė prisipažino tokių pinigų negalinti sau leisti.

Žuvusio vaikino mamai buvo priteista tuometine valiuta 80 tūkst. litų, žuvusiojo broliui – 60 tūkst. litų.

Jau vėliau, teismo posėdžio metu moteris atviravo ir apie pašlijusią sveikatą, tris pergyventas operacija, kankinančią nemigą. „Nuo nervų viskas paaštrėja“, - teismui aiškino Dž.Skruodienė.

Moteris pasipasakojo, kad laidodama per gaisrą žuvusį sūnų įlindo į skolas. Kapavietė iki šiol nesutvarkyta, nėra antkapio. Visam tam nepakanka lėšų. Apie ten palaidotą jauną vaikiną liudija nuo laidotuvių likęs medinis kryžius.

Teisme ir vėl į pragaru virtusį vakarėlį Šilainių daugiabutyje turėjusi mintimis sugrįžti nukentėjusioji Gabrielė prašė teismo naudotis jos anksčiau duotais parodymais. „Aš stengiuosi apie tai negalvoti ir pamiršti“, - teismui aiškino nelaimės naktį vos 17 metų buvusi mergina.

Teismui garsinant jos parodymus, mergina nesulaikė ašarų. „Mindaugą užgesindavo, bet jis lakstydamas ir vėl pradėdavo liepsnoti. Matyt jam skaudėjo“, - įstrigusiomis nuotrupomis dalinosi Gabrielė.

Ši nukentėjusioji taip pat negavo teismo jai priteistos žalos atlyginimo.

Trys šios tragedijos kaltininkai teismo verdiktą išgirdo 2014 metų spalį. Vienintelis nuo teisėsaugos pasislėpęs M.Sasnauskas tik šiemet kovą stojo prieš teismą. Jo atžvilgiu byla buvo išskirta.

Po daugiau kaip ketverių metų slapstymosi iš Jungtinės Karalystės 2016 metais pargabentas M.Sasnauskas ikiteisminio tyrimo metu atsisakė duoti parodymus apie šią daugiau kaip penkerių metų senumo tragediją.

Jaunesnį M.Sasnausko brolį Paulių Sasnauską Kauno apygardos teismas nuteisė pusaštuntų metų nelaisvės, Lukas Buckus nuteistas dviem metams nelaisvės lygtinai, Paulius Diliūnas turės kalėti 15 metų. P.Sasnauskui bausmė sumažinta dėl to, kad nusikaltimo metu jis buvo nepilnametis.

Jaunuoliai solidariai privalės atlyginti apie 340 tūkst. litų neturtinės žalos nukentėjusiems ir jų šeimoms, apie 20 tūkst. litų turtinės žalos, taip pat 80 tūkst. litų – Valstybinei ligonių kasai.

Dar vienas buvęs įtariamasis Andrius Lukoševičius taip pat buvo pasprukęs nuo teisėsaugos, tačiau po kelių mėnesių slapstymosi pats pasidavė. Byla jo atžvilgiu buvo nutraukta. Jo statusas iš įtariamojo pasikeitė į liudininko.

Vaikinas pasakojo gaisro vakarą svečiavęsis pas M. Sasnauską. Kai namo grįžo pastarojo brolis ir pasiskundė, jog bute Šilainiuose buvo sumuštas, A. Lukoševičiaus žodžiais, M. Sasnauskas nusprendė atkeršyti. Penki jaunuoliai taksi nuvyko į degalinę ir ten nusipirko benzino. A. Lukoševičiaus pasakojimu, jis bandė atkalbėti nuo sumanymo, tačiau P. Diliūnas ir M. Sasnauskas vis tiek prisipylė į tarą benzino.

Buto, kuris vėliau buvo padegtas, duris atidarė jo šeimininkas, 19-metis M. Skruodis. P. Sasnauskas iš pradžių su juo santykius aiškintis bandė žodžiu, vėliau mėgino jam smogti. M. Sasnauskas ėmė lieti benziną. Degiu skysčiu buvo apipiltas ir per gaisrą vėliau žuvęs M. Skruodis, ir buto koridorius. 

A.Lukoševičius teismui kalbėjęs, kad jis tuo metu išsigando ir pabėgo. Paskui jį pabėgo ir L. Buckus.

Liudininkų teigimu, degantį degtuką metė P. Diliūnas. Butas akimirksniu virto ugnies fakelu.

Gimtadienį šventęs jaunimas gelbėjosi balkonuose. Kai kuriuos iš 7-o aukšto balkono įtraukė žemiau gyvenantis kaimynas. Kiti neatlaikę pragariško karščio šoko žemėn ir stipriai susižalojo. Vienas jaunuolis liko prikaustytas neįgaliojo vežimėlyje.

GALERIJA

  • Šilainių gaisro žarijos – dar karštos
  • Martynas Sasnauskas
  • Šilainių gaisro žarijos – dar karštos
  • Šilainių gaisro žarijos – dar karštos
  • Šilainių gaisro žarijos – dar karštos
  • Šilainių gaisro žarijos – dar karštos
  • Šilainių gaisro žarijos – dar karštos
  • Šilainių gaisro žarijos – dar karštos
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

xxx

dar ir anksciau laiko paleidzia is ikalinimo istaigos ,absurdas,moraline zala net neatlygine

teismai

Ka reiskia "tures atlyginti"? Dar turi i anstoli kreiptis privaciai - vat tau ir teisine sistema...Anstolis nerades turto, grazins tau dokumentus, bet ne pinigus.

...

Viskas čia aišku, tik tie velnio advokatai it šakalai pasipinigaut iš kitų skausmo nori.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS