Skandalingoji landynė, kurioje buvo tvirkinami paaugliai – likviduota | Diena.lt

SKANDALINGOJI LANDYNĖ, KURIOJE BUVO TVIRKINAMI PAAUGLIAI – LIKVIDUOTA

Teismui perduota viename Dainavos mikrorajono daugiabutyje veikusios landynės, kurioje seksualiai buvo išnaudojami iš namų ir pamokų pabėgę nepilnamečiai, šeimininko byla. Jam prašoma taikyti priverstines medicininio poveikio priemones.

Įdavė pačios aukos

Anot kaimynų, ši landynė veikė apie penkerius metus. Tiek laiko jie teigia girdėję iš pusamžio kaimyno buto sklindantį triukšmą ir matę iš jo išeinančius neblaivius vaikus.

Su įkalčiais šeštą dešimtį baigiantis minėtos landynės šeimininkas buvo nutvertas tik pernai liepą, kai iš globos namų pabėgo keletas vaikų. Daliai jų vėliau grįžus patiems, pradėta klausinėti, kur kiti. Grįžusieji neslėpė, kad toliau girtauja pas Gintą (vardas pakeistas). Globos namų darbuotojams pradėjus aiškintis, už kokius pinigus, buvo atsakyta, kad tai – atlygis už tam tikras seksualines paslaugas.

Policijai nuvykus minėtu adresu, jame iš tikrųjų rasta nepilnamečių. Apklausiant šiuos, pavyko išsiaiškinti dešimt šioje landynėje girdytų alkoholiu ir seksualiai išnaudotų berniukų.

Vyriausieji iš jų gimę 2000-aisiais, jauniausieji – 2004-aisiais. Pastarieji bylon sugulusių įvykių metu dar buvo mažamečiai.

Ne visi nukentėjusieji nustatyti

Kaimynai teigia matydavę šioje landynėje besilankantį ir vizualiai vos dešimties metų berniuką. Tačiau jis liko nenustatytas, kaip ir galimi kiti nukentėjusieji.

Teisėsaugininkams pavyko išsiaiškinti, kad ši landynė veikė mažiausiai devynis mėnesius. Ir kai kurie jos svečiai čia lankydavosi nuolat. Kiti – vos po kartą.

Apie šį butą viename Dainavos mikrorajono penkiaaukštyje, esantį vos už poros šimtų metrų nuo mokyklos, kur galima gauti alkoholio bei cigarečių ir nesunkiai užsidirbti pinigų, iš pamokų bei namų linkę bėgti nepilnamečiai susižinojo vieni per kitus. Didžioji dauguma jų – iš to paties mikrorajono. Kai kurių iš jų šeimos yra Vaiko teisių apsaugos tarnybos įskaitoje. Kai kurie – gausių ar bendrabučiuose gyvenančių šeimų atžalos.

Pastogę šioje landynėje rasdavo ir iš globos namų, esančių kitame miesto gale, pabėgę nepilnamečiai.

Piktnaudžiavo neįgalumo išmoka?

Anot nukentėjusiaisiais pripažintų vaikų, buto šeimininkas atverdavo jiems savo duris bet kuriuo paros metu. Ir esą mokėdavo už kai kurių savo įnorių tenkinimą nuo keliasdešimties iki 100 eurų.

Jis pasakojo savo svečiams, kad užsidirba vykdamas į Vokietiją vogti dviračių, neįgaliųjų vežimėlių ir automobilių. Tačiau nepilnamečiai žinojo, kad dosniausias jis būna po dešimtos mėnesio dienos, kai mokamos įvairios išmokos.

Nustatyta, kad landynės šeimininkas buvo neįgalus ir oficialiai niekur nedirbo. Jis gyveno buvusiai sutuoktinei priklausančiame bute. Be to, prieš keliasdešimt metų buvo teistas, tačiau šis teistumas jau išnykęs. Pirminiais duomenimis, dar dvi bylos jo atžvilgiu buvo nutrauktos. Tačiau ne dėl panašių skandalingų dalykų, vykusių jo bute pastaraisiais metais. Viena iš minėtųjų iškelta dėl muštynių.

Savo teisme nedalyvaus

Pats landynės šeimininkas neslėpė, kad jau buvo sovietiniais laikais gydytas psichiatrijos ligoninėje dėl seksualinių nukrypimų. Tačiau esą tai buvo susiję ne su vaikais, o su moterimis.

Kol buvo gauta ekspertų išvada, kad jis – nepakaltinamas, vyras iš dalies buvo pripažinęs savo kaltę. Net teigė esą nepilnamečiai jį šantažavę, dėl to jis buvo priverstas šiems mokėti pinigus.

Po minėtos ekspertų išvados, kad vyras nesuvokia savo veiksmų, visi jo anksčiau duoti parodymai neteko prasmės. Nors policijos pareigūnams, ieškojusiems jau minėtų bėglių iš globos namų, bandant patekti į butą, landynės šeimininkas nenorėjo šių įsileisti. Vis dėlto išsigando grasinimų, kad bus iškviesti specialia įranga ginkluoti ugniagesiai gelbėtojai.

Šiuo metu landynės šeimininkas – Rokiškio psichiatrijos ligoninės specialistų globoje. Kauno apygardos teismui perduota ikiteisminio tyrimo dėl lytinės aistros tenkinimo su nepilnamečiais, pažadėjus už tai atlygį, seksualinio mažamečių prievartavimo ir nuolatinio nukentėjusiųjų įtraukimo į girtavimą medžiaga bus nagrinėjama jam nedalyvaujant. Ir už uždarų teismo posėdžių salės durų.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Tera

Lengviausia šiuo atveju apsimesti psichiniu ligoniu

As

Kaimynai mate bet tylejo.čia ir kaimynus reikia baust . Kad slėpė.O gal bendras bizniukas buvo todel tylejo.

Nojole

Prie "nuostabaus"sovietu tokiu dalyku net nesapnavom tavo ziniai .Dabar kas blogai, sovietai kalti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS