Smurtą prieš JAV karį Kauno centre teisėsaugininkai įkainojo bauda | Diena.lt

SMURTĄ PRIEŠ JAV KARĮ KAUNO CENTRE TEISĖSAUGININKAI ĮKAINOJO BAUDA

Kauno teisėsaugininkai baigė narplioti incidento, per kurį Laisvės alėjoje buvo užpultas vienas iš daugiau kaip 6 tūkst. į tarptautines pratybas „Kardo kirtis“ atvykusių JAV karių, aplinkybes. Nors šis niekam pretenzijų dėl to neturėjo, išpuoliu įtariamą Kauno technologijos universiteto (KTU) studentą iš Azerbaidžano siūloma nubausti daugiau kaip 2,5 tūkst. eurų bauda.

Sureaguota laiku

Kaip jau rašyta, šis nemažai diskusijų sukėlęs incidentas įvyko beveik prieš mėnesį – birželio 15-osios naktį netoli renovuojamo Laisvės alėjos fontano.

Bekylančias eilines muštynes šioje neblaivių Laisvės alėjos barų ir kavinių lankytojų pamėgtoje santykių aiškinimosi vietoje apie antrą valandą nakties pastebėjo policijai talkinantys budėtojai, stebintys mieste įrengtas vaizdo stebėjimo kameras.

Jeigu ne jie, neaišku, kuo visa tai galėjo baigtis, nes jėgų persvara buvo ne į muštynes beįsiveliančio kur kas labiau už savo oponentus įkaušusio 31-erių metų JAV kario pusėje.

Incidento vieta/Eitvydo Kinaičio nuotr.

Po incidento pastarajam nustatytas 2,14 promilių girtumas. Su juo konfliktavusiems 20-ies bei 22-ejų metų broliams, turintiems Azerbaidžano pilietybę, – 1,09 ir 1,44 promilės.

Jaunesnysis iš brolių, smogęs kumščiu dešimčia metų vyresniam JAV piliečiui į veidą, buvo sulaikytas. Jis pilnai pripažino savo kaltę – esą dėl alkoholio pavartojimo neadekvačiai įvertino situaciją.

Gynėsi nuo vieno, trenkė kitam

Pagal įtariamojo, studijuojančio KTU Ekonomikos ir verslo fakultete, versiją, dėl menkavertės priežasties įsiplieskęs konfliktas kilo jam su broliu bei draugu ilsintis po vakaronės viename netoliese esančių barų ant Laisvės alėjoje esančio suoliuko.

Būsimoji auka, praeidama pro juos su tokiu pačiu neblaiviu savo draugu, kažkaip ne taip į juos pasižiūrėjo, dėl ko brolis angliškai šių esą tik paklausė: „Kas blogai?!“. Tačiau vietoj atsakymo praeiviai atsistojo prieš juos iškalbingomis pozomis.

Įtariamasis prisipažino sureagavęs į tai necenzūriškai, dėl ko esą vienas iš praeivių prieš jį užsimojęs, bet jam pavyko šio smūgio išvengti ir pirmam trenkti kumščiu į veidą mušeikos draugui, kuris tą pačią akimirką atsidūrė ant grindinio.

Nukentėjusysis, kaip jau rašyta, buvo be uniformos ir ne tarnybos metu, dėl ko greičiausiai užpuolikas net nežinojo, kas jis toks.

Už grotų neužsibuvo

Į incidento vietą kartu su policija atskubėję greitosios medikai suteikė smurtą patyrusiam JAV kariui pirminę pagalbą vietoje.

Įvertinus jo būklę, nuspręsta sąmonės nepraradusio nukentėjusiojo į gydymo įstaigą detalesnei apžiūrai nevežti. Apsistota ties prielaida, kad jam turėtų pakakti ir ambulatorinio gydymosi.

Tąnakt Kauno policijos areštinėje atsidūręs viešosios tvarkos pažeidimu įtariamas Azerbaidžano pilietis vėliau buvo paleistas, nusprendus dėl jo suėmimo į teismą nesikreipti. Šiam 20-mečiui skirtos švelnesnės kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas niekur neišvykti be ikiteisminį tyrimą atliekančių pareigūnų žinios bei dokumentų paėmimas.

Nukentėjusiuoju pripažintas tarptautinėms pratyboms „Kardo kirtis 2018“ iš Vokietijos, kur dislokuotas jo dalinys, į Lietuvą atvykęs JAV karys jokio ieškinio įtariamajam smurtu prieš jį nepareiškė. Jis teigė net nenukentėjęs dėl šio įvykio ir niekam neturintis jokių pretenzijų. Ir net prašė neatlikti dėl to jokio tyrimo.

Tačiau, anot teisėsaugininkų, tai neįmanoma, nes incidentas įvyko viešoje vietoje ir kitų žmonių, kurie taip pat dėl to buvo priversti patirti neigiamas emocijas, akivaizdoje.

Pasiūlyta minimali bausmė

Šį ikiteisminį tyrimą kuravusi Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė Jurgita Baltrūnienė pasiūlė teismui baigti jį baudžiamuoju įsakymu. Įtariamasis su prokurorės jam parinkta bausmės rūšimi ir dydžiu sutiko.

Už viešosios tvarkos pažeidimą Baudžiamasis kodeksas numato viešuosius darbus, baudą, laisvės apribojimą, areštą arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.

J.Baltrūnienė, perduodama surinktą medžiagą Kauno apylinkės teismui, pasiūlė nubausti įtariamąjį šiuo nusikaltimu iš Azerbaidžano 2550 eurų bauda, kuri yra beveik minimali. Baudžiamasis kodeksas už šį nesunkiems priskiriamą nusikaltimą be jau minėtų kitų bausmės rūšių numato baudą nuo 2500 iki 100 tūkst. eurų.

Perdavus bylą teismui baudžiamuoju įsakymu, prokuroro pasiūlytą bausmę teisėjas svarsto įtariamajam nedalyvaujant. Sprendimą, ar patvirtinti siūlomą bausmę, ar rengti teismo posėdžius – jeigu kyla papildomų klausimų įtariamajam, ar iš viso nutraukti šį baudžiamąjį procesą, teismas turi priimti ne vėliau kaip per septynias dienas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Lietuvis

Reikėjo čiurkai deti 100.000 kita karta žinotų kad ne namuos čiurkinstane randasi.

Puiku

Muslimas janki aptalze...aplamai nei vieno is abieju musu saly nereik

Čybas

Už ką tiek???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS