„Šnekučio“ skandalas: teisėsaugininkų krata darželyje buvo rezultatyvi | Diena.lt

„ŠNEKUČIO“ SKANDALAS: TEISĖSAUGININKŲ KRATA DARŽELYJE BUVO REZULTATYVI

  • 36

Trečiadienio vakarą Kauno teisėsaugininkams atlikus kratą vaikų lopšelyje-darželyje „Šnekutis“, rasta galimų šios įstaigos darbuotojų smurto prieš mažamečius auklėtinius įkalčių.

Per apie valandą trukusią kratą patikrintos trijų šio lopšelio-darželio grupių patalpos. Visose yra dirbusi darželio auklėtinių tėvų skunde Kauno miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriui minima auklėtoja.

Kaip jau rašyta, tėvams iš pradžių kreipusis į darželio direktorę Rasą Kilčiauskienę, ši minėtos auklėtojos nuo darbo su vaikais nenušalino, o perkėlė iš pradžių į vieną, o po to – į kitą grupę. Vienoje iš jų aptikta lipnios juostos – galimai naudotos, rišant nepaklusnius darželinukus, kaip teigiama minėtame skunde.

Kaip jau rašyta, jame devynių vaikų tėvai skundėsi, kad ši grupės auklėtoja trankė jų ketverių-penkerių metų vaikams per rankas, ėmė už kaklo bei kitais veiksmais sukėlė mažamečiams fizinį skausmą. Be to, ji naudojo ir psichologinę prievartą: neleisdavo vaikų pietų miego metu į tualetą, o kai šie prisišlapindavo, bausdavo. Viena iš bausmių už nepaklusnumą buvo mažamečių uždarymas į atskirą patalpą.

Tėvai teigia tai sužinoję, kai vaikai pradėjo nebenorėti eiti į darželį, tapo baikštūs ir irzlūs, pradėjo keistai reaguoti, pavyzdžiui, netyčia išpylę namuose iš puodelio kokį nors gėrimą. Pradėjus aiškintis tokio jų pasikeitimo priežastis, mažamečiai pradėjo pasakoti apie darželio auklėtojos elgesį su jais panašiomis aplinkybėmis.

Kauno policija, remiantis šiuo skundu, pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl fizinio skausmo mažamečiams sukėlimo arba kankinimo. Už tai gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Trečiadienį apklausti pirmieji trys skundą pasirašę darželinukų tėvai. Jų apklausos rodo, kad įtarimai, kuriais remiantis pradėtas ikiteisminis tyrimas, tvirtinasi.

Ketvirtadienį šios apklausos tęstos. Po to planuojama apklausti pas ikiteisminio tyrimo teisėją, dalyvaujant psichologui, ir kai kuriuos atsirinktus šių tėvų vaikus. Ir tada bus sprendžiama, kokiu statusu apklausti skunde minimą auklėtoją – kaip įtariamąją ar specialiąja liudytoja, t.y. asmeniu, duodančiu parodymus apie galimai paties padarytą nusikaltimą. Viliamasi, kad galbūt tai pavyks jau kitą savaitę.

Kaip jau rašyta, apklausti tėvai turėjo nusiskundimų ir dėl kitos šios grupės auklėtojos bei jų padėjėjos. Nors teigiama, kad ir jos netinkamai elgėsi su mažamečiais, jų veiksmų įvertinimui kol kas trūksta konkretumo – dar tikslinama, ar jos taip pat galėjo smurtauti ar tik tai toleravo.

Anot Kauno miesto savivaldybės, kuri yra šio, kaip ir kitų miesto vaikų lopšelių-darželių steigėja, atstovų, "Šnekučio" direktorė bandė šiuos įvykius nuslėpti. Taip traktuojamas jos delsimas pranešti apie tėvų kreipimąsi iš karto po jo. "Šnekučio" direktorė pranešė apie tai Vaiko teisių apsaugos skyriui tik po trijų dienų, už ką jai gresia drausminė nuobauda.

Pirminiais duomenimis, tėvų skunde minima auklėtoja, kuri nušalinta nuo darbo, tik pareikalavus savivaldybei, nelinkusi pripažinti tėvų kaltinimų. Ji „Šnekutyje“ dirbo vos metus, o minėtoje grupėje – vos mėnesį.

GALERIJA

  • Rasa Kilčiauskienė
Rašyti komentarą
Komentarai (36)

Rita

Daugiau nei juokingas šio straipsnio pavadinimas"Krata buvo rezultatyvi".Taigi kratykite bet kurį darželį ir be jokio vargo rasite ir tą pačią lipnią juostą ir dar pačių ,jūsų akimis , keisčiausių dalykų.Nes auklėtojos veiklose su vaikais naudoja aibes visokių lipnių ir nelipnių juostų. Bet tai nereiškia,kad jomis vaikai rišami ar dar kaip nors kankinami. Geriau jau tėveliai pagalvotų,apie tai,kaip reiktų sumažinti vaikų skaičių grupėse, nes su tokiu būriu vienam žmogui tikrai sunku dirbti. Gal tada ir tos auklėtojos bus švelnesnės ir atidesnės.Su vienu ar dviem vaikais namuose vos susitvarkome o čia visas būrys ir visi skirtingo charakterio...yra ką veikti.

KEMBRIKAS

O sitai seniai ne laikas i pensija?

Skaitytoja

Nemanau, kad ta auklėtoja kažkokia sadistė. Matyt, kad negalėdama suvaldyti elgesio sutrikimų turinčių vaikų, nesuvaldė ir savo emocijų bei elgesio. Kiek žinau, šitame darželyje probleminių vaikų integracija organizuojama labai atmestinai. Beveik kiekvienoje grupėje integruojama po keletą probleminių vaikų, bet auklėtojų asistentų nėra, dažnai trūksta specialistų ir vadovų pagalbos auklėtojoms (direktorė nelinkusi atsižvelgti į auklėtojų prašymus ir nuomonę). Pabandykit organizuoti kokią nors veiklą, kai grupėje yra keli vaikai, kuriems reikia pastovaus dėmesio. Vargšės grupės darbuotojos priverstos lakstyti paskui tokius vaikus ir žiūrėti, kad nebūtų žalojami kiti vaikai. Su tokiais vaikais turi dirbti ikimokyklinį išsilavinimą turintys ir probleminių vaikų psichologiją bei elgesį išmanantys vaikai. Tokios pedagogės buvo šiame darželyje, gaila, bet direktorei nepavyko rasti kontaktų su jomis. Jos puikiai darbuojasi kituose darželiuose.Tai, gal čia ne tik auklėtojos problema?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS