Stoties turguje – klastočių platintojų fiasko | Diena.lt

STOTIES TURGUJE – KLASTOČIŲ PLATINTOJŲ FIASKO

Prieš teismą stos du kauniečiai, bandę platinti padirbtas eurų šimtines. Jie įkliuvo neįvertinę ir neįveikę pilietiškų Stoties turgaus prekeivių užtvaro.

Nuo vilko – ant meškos

31-erių Erika A. gyvena skandalingame Vilijampolės bendrabutyje. Ji pasakojo, kad į šį nusikaltimą buvo įtraukta, kai prarado darbą. Netrukus geras pažįstamas ją supažindinęs su Romu L., esą galinčiu padėti tokioje situacijoje. Apie tai, kad jiedu kartu atliko bausmę Vilniaus pataisos namuose, moteris nežinojo.

Po pietų užeigoje, už kuriuos sumokėjo naujasis pažįstamas, jie šio automobiliu nuvyko į vieną geriausių, anot bendrakeleivio, rajoną. Palikęs ją vieną automobilyje, Romas L. apie 15 min. užtruko vienoje iš šio rajono pilaičių. Grįžo su maišeliu, kuriame buvo apie 30 eurų šimtinių, kvepiančių muilu. Bendrakeleivis apie jas kalbėjo tik užuominomis: "Reikės dar padžiovinti prieš saulę ir sumokėti 800 eurų virs 8 tūkst."

Po kurio laiko Erika A. pradėjo dirbti. Iš pradžių Romas L. ją nuvežė į prekybos miestelyje "Urmas" esantį Centrinį Kauno turgų. Tačiau mėsos skyriuje jai bandant sumokėti už vištos krūtinėlę bendrakeleivio įbrukta klastote, pardavėja, atpažinusi padirbinį, pradėjo šaukti, kad iškvies policiją. Erikai A. bei jos darbdaviui pavyko pabėgti. Tačiau klastotė liko pas akylą šio turgaus prekeivę, kuri, kaip paaiškėjo vėliau, policijai apie šį įvykį nepranešė. Yra pagrindo įtarti, kad pati kažkur kažką su šiuo padirbtu banknotu apgavo.

Jau po Erikos A. ir jos darbdavio sulaikymo bandant rasti šią prekeivę, nė viena iš Centriniame Kauno turguje mėsa prekiaujančių pardavėjų neprisipažino pareigūnams dėl šio įvykio. O Erika A. teigė dėl patirto streso jos neįsidėmėjusi.

50 eurų klastotės prieš kelerius metus buvo spausdinamos šiame Partizanų gatvės daugiabutyje. Už šio fabrikėlio demaskavimą Kauno policija sulaukė Europolo padėkos. (Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.)

Iškalbingas spektaklis

Dėl prisvilusio pirmojo blyno Eriką A. kaltino ir darbą jai suradęs geras pažįstamas, ir Romas L. Abu ją išvadino ožka, tačiau davė dar vieną progą įrodyti, kad ji tokia nėra.

Ir Erika A. tai įrodė, kai Romas L. nuvežė ją prie Zoologijos sodo. Jo prieigose prekiavusiai moteriai pavyko įbrukti vieną padirbtą klastotę, nusiperkant už ją raktų pakabuką ir žaislą "vorą". Pardavėja apgaulę suprato gana greitai, tačiau pirkėjos pėdos jau buvo ataušusios. Moteris iš karto apie šį įvykį pranešė policijai. Po kurio laiko ji atpažino apgavikę iš policijos pateiktų nuotraukų, nes Erika A. po poros valandų, bandydama realizuoti dar vieną padirbtą šimtinę, įkliuvo Stoties turguje.

Nuvykę ten, jiedu su darbdaviu bandė atsiskaityti padirbta kupiūra už gedulo krepšelį. Tačiau pardavėjas, patikrinęs jam duotą banknotą pas kolegę, turėjusią tam skirtą aparatą, krepšelio nepardavė. Veltui Erika A. bandė triukšmauti, kad negalėjo gauti klastotės iš bankomato. O jos palydovas, išsitraukęs specialiai tokiam atvejui paruoštą tikrą šimtinę, tikino, kad ir šią gavęs tokiu pačiu būdu.

Tačiau Erikos A. keliamas triukšmas sukėlė kitos turgaus prekeivės susidomėjimą, tad ši nusprendė įtartiną porelę pasekti. Sukčiams besėdant į automobilį, kaip tik į savo darbovietę grįžo turgaus prieigose įsikūrę policijos pareigūnai.

Pergudrauti pareigūnų nepavyko

Pasakius policininkams, kuo įtariama ši pora, jai išvykti neleista.

Erika A. dar bandė gudrauti. Pareigūnams tikrinant jos darbdavio dokumentus, o šiam bandant mosuoti specialiai paruoštu tikru banknotu, moteris numetė po automobiliu piniginę, kurioje, kaip policijai teigė Zoologijos sodo prieigose apgauta prekeivė, buvo ne viena šimtinė.

Šį Erikos A. triuką pastebėjo iš policijos pastato išeinantis kitas pareigūnas.

Atlikus kratas 46-erių Romo L. automobilyje bei namuose, buvo rasta ir daugiau, kaip konstatavo ekspertai, ofsetinės spaudos būdu pagamintų netikrų eurų šimtinių. Kartu su jomis – ir viena 50 eurų klastotė.

Anot Romo L., šia kupiūra su juo, dirbančiu taksistu, galėjo atsiskaityti kas nors iš keleivių. O padirbtas šimtines jis esą pasiskolino iš nepažįstamojo, tarpininkaujant draugui, kurį nurodyti atsisakė, nes bijo dėl savo saugumo.

Už neteisėtą disponavimą narkotikais bei transporto priemonės vairavimą apsvaigus teistas ir Erikai A. liepęs paleisti į apyvartą klastotes, Romas L. viską neigė. Esą ši iš jo pasiskolino dalį jo paties pasiskolintos sumos ir tvarkė savo reikalus savarankiškai, o jis tik vairavęs.

Vertė kaltę kitiems

Romui L. bandant išsisukinėti, į Lietuvą buvo priversta grįžti Vokietijoje keliolika metų gyvenanti jo nuomoto buto Baltų prospekte savininkė.

Netikrų pinigų realizavimu įtariamas jos nuomininkas tikino, kad kratos metu rastos padirbtos eurų šimtinės, kaip ir kanapės bei psichotropinės tabletės, – taip pat ne jo, o savininkės arba prieš jį čia gyvenusių nuomininkų. Tačiau buto savininkė tai kategoriškai paneigė – prieš Romą L. jos būste gyveno senyvo amžiaus moteris. Be to, ant indo su kanapėmis ekspertai aptiko Romo L. pirštų atspaudų.

Pastarasis šiuo metu atlieka bausmę už tai, kad vairavo transporto priemonę apsvaigęs daugiau negu 1,5 promilės alkoholio. Už tai jam skirta pusės metų laisvės atėmimo bausmė. Ši buvo subendrinta su 2012-ųjų Švedijos teismo nuosprendžiu už neteisėtą disponavimą narkotikais. Nuosprendis peržiūrėtas Lietuvoje, pagal kurį jis buvo paleistas lygtinai anksčiau laiko, atlikęs tik trečdalį bausmės iš skirtų septynerių laisvės atėmimo metų. Subendrinus neatliktą bausmės dalį su naujuoju nuosprendžiu, Romas L. prieš porą mėnesių pasiųstas už grotų beveik trejiems metams.

Už netikrų pinigų realizavimą jam papildomai gresia laisvės atėmimas iki ketverių metų. O už neteisėtą disponavimą narkotikais be tikslo juos platinti – dar iki dvejų.

Erika A. nuosprendžio laukia laisvėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

pastebejau

urma palyginus su stoties turgumi, tai kaip blusa arkliui, tik urmas matomai stoga turi, nes pries tikrinima ,staiga viskas dingsta

Žemaitijos kaunietis

Žemiečiai.Lietuvoje visi TURGŪS senai išnyko,liko tik užrašai.Lietuviai turguose lankydavosi ne vien dėl to,kad kažką reikalingo įsigyti,o pagrinde tai PASIDERĖTI.Dabar tai erdvės kuriuose vieni sukčiai apgaudinėja kitus sukčius ir savaitę per mėnesį pensininkus.O pensininkus savaitę per mėnesį todėl,kad pensininkų pensijų užtenka tik vienai savaitei.Pensininkų nevadinu senjorais,nes pasaulyje senjorų pensijų pakanka visom keturiom savaitėm per mėnesį.

aš suprantu Geležinkelio stoties turgaus prekeivius

kai važiuoju iš Šančių, matau kokios visuomenės padugnės išlipa stotelėje ir traukia "dirbti" į Geležinkelio stoties turgų. Ir prekeiviams, kai valkatos išvaikė visus padoresnius klientus, reikia dar uždirbti. Ir kai koks valkata dar nori prekeivius apvogti su padirbtais pinigais, žinoma, kad pas prekeivius prasideda alerginė reakcija ir stengiasi viską padaryti, kad tokie vagys daugiau čia negrįžtų. Kai viena pažįstama pasakė,- visą laiką važiuodavau į Geležinkelio stoties turgų apsipirkti, nes ten pigiau. Bet kai vieną dieną ten man pavogė piniginę, tai dabar, kad pirksiu ir prekybos centruose visą gyvenimą ten bus pigiau, atsižvelgiant kiek man pavogė geležinkelio stoties turguje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS