Teismo nesugraudino: S. Rachinšteinui ir vėl nepavyko ištrūkti į laisvę | Diena.lt

TEISMO NESUGRAUDINO: S. RACHINŠTEINUI IR VĖL NEPAVYKO IŠTRŪKTI Į LAISVĘ

Už sukčiavimą kalinčiam verslininkui Sergejui Rachinšteinui dar kartą nepavyko išeiti į laisvę anksčiau laiko.

Nors Lygtinio paleidimo komisija balandžio 3 dieną nusprendė, kad S. Rachinšteinas jau gali būti paleistas į laisvę, tačiau tokiam sprendimui nepritarė Kaišiadorių teismas.

Pirmadienį teismas paskelbė, kad nors iki bausmės pabaigos liko trys mėnesiai, S. Rachinšteinas negali būti paleistas iš pataisos namų.

Atsisakydamas nuteistajam taikyti lygtinį paleidimą, teismas pažymėjo, jog nors S. Rachinšteinas atitinka formaliuosius reikalavimus, kuriems esant gali būti sprendžiamas klausimas dėl lygtinio paleidimo, tačiau kitos aplinkybės, iš kurių sprendžiama apie pažangą mažinant

nusikalstamo elgesio riziką, neduoda pagrindo išvadai, kad nuteistasis, išėjęs į laisvę, laikysis įstatymų ir daugiau nenusikals.

Kalėdamas nuteistasis dirba ir gaunamą atlyginimą perveda Kaišiadorių vyskupijos „Carito“ viešajai įstaigai Šv. Juozapo Šeimos namams.

„Nors nuteistasis vidaus tvarkos taisyklių ir režimo reikalavimų nepažeidė ir netgi buvo keturis kartus paskatintas, tačiau teismas taip pat įvertino ir tai, kad nuteistasis laisvės atėmimo bausmę atlieka už tai, kad veikdamas organizuotoje grupėje, būdamas jos organizatoriumi ir vadovu, padarė sunkų nusikaltimą (sukčiavimas), kas rodo nuteistojo pavojingumą visuomenei,“ – rašoma teismo pranešime.

Teismas atkreipė dėmesį, kad S. Rachinšteinas slapstėsi nuo bausmės užsienyje.

„Įvertinęs pažymos apie S. Rachinšteino pažeidimus ir paskatinimus turinį, taip pat nuteistojo pateiktus teismų sprendimus, kurie buvo priimti apskundus nuteistajam skirtas nuobaudas, teismas akcentavo, jog atlikdamas laisvės atėmimo bausmę Sergejus Rachinšteinas nesielgė nepriekaištingai, tai kelia pagrįstą abejonę, ar tinkamai elgsis lygtinio paleidimo metu“,– paskelbė teismas.

Jis padarė išvadą, jog jo pažanga nėra akivaizdi ir įtikinanti, kad neabejotinai sudarytų sąlygas konstatuoti, jog lygtinai paleistas jis laikysis įstatymų ir nenusikals.

Į laisvę S. Rachinšteinas išeis tik atlikęs visą 2,6 metų bausmę, t. y. 2018 metų liepos 21 dieną.

S. Rachinšteinas po daugiau nei pusantrų metų trukusios Interpolo paieškos ir slapstymosi Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Kambodžoje, Tailande bei Vietname ekstradicijos būdu į Lietuvą buvo pargabentas 2016 metų rugpjūčio mėnesį.

Ekstradicijos pagrindu tapo 2016 m. kovo 3 d. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis, kuria buvo pripažinta, kad S. Rachinšteinas yra kaltas dėl visų jam pareikštų daugiau nei 700 epizodų kaltinimų ir nuteistas už sunkiausius finansinius nusikaltimus – valstybei priklausančio svetimo turto didelės vertės sukčiavimus.

Teismas konstatavo, kad S. Rachinšteinas kartu su savo valdomų įmonių finansininkėmis ir statytiniais direktoriais buvo įkūręs fiktyvių įmonių tinklą, per kurį legalizavo daugiau nei 10 mln. litų (2 mln. 900 tūkst. eurų). Jis keitė bendrovių statytinius direktorius ir buhalterius, organizuotoje grupėje klastojo dokumentus, apgaulingai tvarkė įmonių buhalterinę apskaitą ir apgaule įgijo didelės vertės turtą. Šiame procese S. Rachinšteino suburtą grupuotę teismuose gynė net 16 advokatų.

Po nuosprendžio valstybei perėjo baudžiamojoje byloje prokurorų areštuotos S. Rachinšteino įmonių piniginės lėšos – 700 tūkst. eurų.

Bausmių vykdymo kodeksas numato, kad laisvės atėmimo bausmę pataisos įstaigose atliekantys nuteistieji, kurių nusikalstamo elgesio rizika žema ir (ar) pažanga mažinant nusikalstamo elgesio riziką sudaro pagrindą manyti, kad jie laikysis įstatymų ir nenusikals, gali būti lygtinai paleisti iš pataisos įstaigų.

Tokius nuteistųjų prašymus nagrinėja lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos, nuteistiesiems lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos taiko apylinkės teismas. Jeigu nuteistųjų prašymai atmetami, juos pagal nuteistojo skundus taip pat nagrinėja teismas. 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

šlioma

genocidas prieš žydus vykdomas ir dabar , amerikoj pvz. už tokius nusikaltimus [kabutėse] niekas nė negalvotu sodinti

geras

zydelis uz afioras nori sviezio laisves oro tegu pauosto pro grotu tarpeli

As

Kazkaip itariu,kad Serioza su advokatais papurtys Kaisiadoriu teisma uz tokius sprendimus,kai vien copy paste eina ant sprendimu be jokiu normaliu argumentu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS