Tyrimas: kontrabandos pėstininkai Kaune – nepagaunami | Diena.lt

TYRIMAS: KONTRABANDOS PĖSTININKAI KAUNE – NEPAGAUNAMI

Kaunas. Bendrabučio trečias aukštas. Kone šimto metrų ilgio koridoriuje visiškai tamsu. Tik prie vienų durų šviečia lemputė. Už jų – kontrabandinių cigarečių platinimo taškas.

Prekyba nesiliauja

Tokių taškų Lietuvoje šimtai, gal tūkstančiai. Ir visai nesvarbu, kad tokia prekyba yra draudžiama.

Kaune, Partizanų gatvėje, esančiame taške nusipirkau cigarečių "Minsk". Už pakelį – 1,8 euro. Parduotuvėje už panašių cigarečių tokį pat kiekį mokėčiau 3,2 euro.

Šešėlinės rinkos mažmenininkas apgailestavo, kad prekės jau beveik visos parduotos, o naujų kol kas neatvežė. Pasirausęs stalčiuje, atkišo penkis "Minsk" pakelius, paėmė pinigus ir pasiūlė ateiti kitą savaitę.

Ko gero, apie šį nelegalų cigarečių platinimo tašką žino ir policija. Bet prekyba nesiliauja. Ir vargu ar liausis. Tokia situacija nestebina, mat kontrabandinių rūkalų mažmenininkai kaip šešėliai – matomi, bet neapčiuopiami.

Šiame bendrabutyje galima įsigyti kontrabandinių prekių. (Laimio Steponavičiaus nuotr.)

Apraizgė plačiu tinklu

Šešėlinės prekybos pėstininkai Lietuvos teritoriją yra padengę tankiu prekybos taškų tinklu. Policijai šio tinklo sudraskyti nepavyksta, todėl įsigyti kontrabandinių cigarečių – gana lengva.

Ar tai reiškia, kad policijos darbas labai prastas? "Tikrai taip nemanau. Yra kitų priežasčių", – "Kauno dienai" sakė informaciją apie nelegalius prekybos taškus policijai nuolat pateikiančios viešosios įstaigos "Lietuva be šešėlio" vadovas Kęstutis Kupšys.

"Nelegaliomis cigaretėmis gali prekiauti žmogus, kuriam jau surašyti, pavyzdžiui, 43 administracinio pažeidimo protokolai. Galima surašyti ir keturiasdešimt ketvirtą, bet baudos nebus, kadangi jis oficialiai neturi jokio turto. Tai yra tam tikras pateisinimas, kodėl policija negali panaikinti prekybos taško, nors apie jį ir žino", – sakė K.Kupšys.

Jo įsitikinimu, nelegalūs prekybos taškai turėtų būti tas siūlo galas, kurį profesionaliai vyniojant būtų galima patekti į nelegalios prekybos organizatorių irštvą.

"Visa kontrabandos sistema yra kaip daugiagalvė Hidra. Nukirtus vieną galvą, naudos bus mažai. Reikia ieškoti būdų, kaip iš karto nurėžti visas. Žodžiu, šioje srityje svarbus yra tarpinstitucinis bendradarbiavimas – sąveika tarp teisės aktus inicijuojančių institucijų, muitinės, policijos, piliečių bendruomenių", – pabrėžė K.Kupšys.

Visa kontrabandos sistema yra kaip daugiagalvė Hidra. Nukirtus vieną galvą, naudos bus mažai.

Elgiasi atsargiau

Paprašius atsakyti į klausimą, kodėl nepavyksta uždaryti nelegalių prekybos taškų, nors nemažai jų žinomi, Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis teigė, kad problemų kyla teisinio reguliavimo srityje.

"Reikia supaprastinti biurokratines procedūras", – atkreipė dėmesį pareigūnas.

Tačiau kitų valdiškų institucijų atstovams atrodo, kad situacija kontroliuojama, o tarpinstitucinis bendradarbiavimas, kovojant su kontrabanda, vyksta sklandžiai ir sėkmingai.

"Kova su nelegalia prekyba tabako gaminiais yra numatyta LR Vyriausybės programoje, kurioje ypač svarbus valstybės ir savivaldybių institucijų operatyvus darbas, tarptautinis bendradarbiavimas, ES tabako gaminių atsekamumo sistemos diegimas ir efektyvus naudojimas, PSO Tabako kontrolės pagrindų konvencijos Protokolo dėl neteisėtos prekybos tabako gaminiais panaikinimo (kurį Lietuva ratifikavo 2016 m. gruodžio 14 d.) įgyvendinimas, bei piliečių sąmoningumas, kad nelegali prekyba, mokesčių slėpimas, sukčiavimas yra nusikaltimas ne valdžiai, bet, visų pirma, sau, artimiesiems, visuomenei, o valstybė – visų mūsų nuosavybė. Piliečių, ypač vaikų ir jaunų asmenų, pilietiškumo ir sąmoningumo apie šešėlinės rinkos apraiškas ir sukeliamą žalą didinimas, neabejotinai yra svarbus kompleksinės kovos su nelegalia prekyba elementas", – sakoma redakcijai atsiųstame Sveikatos apsaugos ministerijos ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento parengtame tekste.

Ar tai rezignacija?

Per 2018-aisiais daugiausia tabako gaminių iš nelegalios rinkos pašalinta Marijampolės (1 088 883 pakelių), Vilniaus (129 140 pakelių) ir Kauno (106 596 pakelių) apskrityse, mažiausiai – Telšių apskrities VPK (2 896 pakelių).

Policijos departamentas informavo, kad per 2018 m. policijos pareigūnai iš viso nelegalioje rinkoje konfiskavo 1 538,842 tūkst. pakelių, t.y. 16,69 proc. mažiau nei per atitinkamą praėjusių metų laikotarpį.

Ar tokie rezultatai rodo tam tikrą policijos pastangų rezignaciją, matant, kad nepavyksta pasiekti pažangos? Pasak pareigūnų, apie rankų nuleidimą negali būti nė kalbos. Tikinama, kad nelegalių cigarečių rinkos mažmenininkai jau nebe tokie įžūlūs kaip anksčiau.

Pokyčiai turgavietėse

Kontrabandinių cigarečių sklandžiai ir greitai galima nusipirkti turgavietėse. Pasisukinėjus minioje, beveik neišvengiamai išgirsti frazę: "Gal cigarečių?" Jei atsakymas teigiamas, vyrukas duoda ženklą sekti paskui. Mane nuvedė prie stoginės (Stoties turguje). Apatiniu trikotažu prekiaujanti moteriškė paklausė, kiek norėčiau. "Ar galima porą blokų?" – paklausiau. Atsakė, kad galima. "Gerai, netrukus ateisiu", – pagudravau.

Ieškodamas nelegalių rūkalų dar apsilankiau Vilijampolėje ir Aleksote. Labai ilgo daugiabučio namo Vilijampolėje visų laiptinių durys buvo užrakintos, išskyrus laiptinės, kur, žurnalisto duomenimis, pardavinėjamos nelegalios cigaretės. Ieškomas butas – pirmame aukšte.

Prie automobilio besišnekučiuojančių dviejų vaikinų pasiteiravau, ar čia galima nusipirkti cigarečių. Išgirdęs burbtelėjimą "jo", pasukau į laiptinę.

Paskambinau. Netrukus švieselė durų akutėje užtemo. Matyt buvau atidžiai "skenuojamas": "Cigarečių noriu." – "Neturim." – "Jokių?" – "Nerūkom."

Aleksote pasibeldžiau į nedidelio medinio namo duris. Šalia durų – veidrodinis langas. Matyt, kad netrukdomai būtų galima apžiūrėti atvykėlį. Po kurio laiko durys prasivėrė. Išgirdęs mano pageidavimą pusamžis vyras, prieš užtrenkdamas duris, pasakė: "Nėra čia cigarečių."

Kontrabandinių rūkalų mažmenininkai kaip šešėliai – matomi, bet neapčiuopiami.

Mėto iš traukinių

Pasak Policijos departamento atstovo R.Matonio, kontrabandinės rinkos mažmenininkai pastaraisiais metais tapo atsargesni – dažniausiai parduodama pažįstamiems asmenims, nematytiems įsigyti sudėtingiau.

Paprašytas paaiškinti, kokiais keliais ir būdais nelegalūs rūkalai patenka į smulkiuosius prekybos taškus, R.Matonis sakė: "Yra du keliai: arba kažkas atveža ir paskirsto per savo turimus taškus, arba patys prekiautojai atsiveža mažais kiekiais iš kaimyninių šalių."

Kartais cigarečių pakuotės iš anksto sutartose vietose ir sutartu laiku išmėtomos pro tranzitinių traukinių langus.

Tad ko reikėtų, kad kova butų efektyvesnė? "Biurokratinių procedūrų paprastinimo", – patikino Policijos departamento atstovas.


Atsakomybė tenka ir pirkėjui

Policijos departamento komentaras

Akcizais apmokestinamų prekių įsigijimas (išskyrus energinius produktus ir elektros energiją), laikymas, gabenimas, naudojimas ar realizavimas pažeidžiant nustatytą tvarką, prekyba akcizais apmokestinamomis prekėmis be banderolių ar kitų specialių ženklų arba su seno pavyzdžio banderolėmis, kai neteisėtai įsigytų, laikomų, gabenamų, naudotų ar realizuotų prekių vertė viršija du, bet neviršija dešimt bazinių bausmių ir nuobaudų dydžių, užtraukia baudą nuo 400 iki 1900 eurų.

Administracinių nusižengimų kodekso 29 straipsnio 3 dalyje numatytas administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo 1950 iki  5590 eurų.

Akcizais apmokestinamų prekių įsigijimas (išskyrus energinius produktus ir elektros energiją), laikymas, gabenimas, naudojimas ar realizavimas pažeidžiant nustatytą tvarką, prekyba akcizais apmokestinamomis prekėmis be banderolių ar kitų specialių ženklų arba su seno pavyzdžio banderolėmis, kai neteisėtai įsigytų, laikomų, gabenamų, naudotų ar realizuotų prekių vertė viršija dešimt, bet neviršija penkiasdešimt bazinių bausmių ir nuobaudų dydžių, užtraukia baudą nuo 2000 iki 5590 eurų.

29 straipsnio 5 dalyje numatytas administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo 5460 iki 6000 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Aurimas

Slepiamos kontrabandininku pavardes,nera duomenu,neskelbiama kaip baigiasi ju bylos.Tik tiek nedaug reikia -viesumo...Ir hidrai butu nukirstos visos galvos.Taciau yra daug suinteresuotu asmenu ,jog to nebutu.Tai deja ir pareigunai,ir advokatai su teisejais...didieji pagaunami ne pirma kart ir snypst.

valdzios zmonems

padarykit kainas cigareciu kaip pas kaimynus ir nereiks verkslent del tos kontrabandos,nes didindami tabako gaminiu kainas rukanciu skaiciaus nesumazinst,kazkas panasaus ir su alkoholiu...

Kaunas valdo

Kuo daugiau tuo geriau
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS