Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę | Diena.lt

VIZITAS PAS ODONTOLOGĘ KAINAVO GYVYBĘ

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Iš pažiūros nedidelis gaisras Vilijampolėje įsikūrusioje privačioje odontologijos klinikoje virto viena didžiausių pastarojo meto tragedijų Kaune. Dviejų jos dalyvių gyvybių išgelbėti nepavyko. Trečiosios kabo ant plauko.

Iš pažiūros nedidelis gaisras Vilijampolėje įsikūrusioje privačioje odontologijos klinikoje virto viena didžiausių pastarojo meto tragedijų Kaune. Dviejų jos dalyvių gyvybių išgelbėti nepavyko. Trečiosios kabo ant plauko.

Apklausta tik viena auka

"Sunku patikėti, kad taip gali įvykti dvidešimt pirmajame amžiuje", – iki šiol neatsigauna vienos iš liepos 10 d. kilusio gaisro aukų duktė. Jos mama, pernai 60-metį atšventusi Ritos V., sveikata nesiskundė, o pas odontologę išsirengė "sutvarkyti nedidelę problemėlę" ir apdegė ten apie 50 proc. kūno.

Prieš mirtį ji dar spėjo papasakoti, kas atsitiko. Ne tik dukrai ir draugei, bet ir nelaimės aplinkybes tiriantiems pareigūnams.

Šiandien šie priešmirtiniai Ritos V. parodymai – aukso vertės. Ji mirė už savaitės po nelaimės – nuo nudegimus lydėjusių komplikacijų. Pirminiais duomenimis, nuo sepsio.

Nukentėjo nevienodai

Prabėgo jau beveik trys savaitės, tačiau kol kas tyrėjams pavyko apklausti tik Ritą V.
Jos laidotuvių dieną mirė ir viena iš klinikos, kurioje įvyko nelaimė, gydytoja odontologė Rasa P. Jai tebuvo 32-eji. Medikė buvo apdegusi apie 90 proc. kūno.

Rasos P. motina – šio odontologijos kabineto savininkė Neringa L. Ši gydytoja odontologė fiziškai nukentėjo mažiausiai, nors iki šiol tebėra Kauno klinikų medikų globoje. Ji apdegė apie 25 proc. kūno.

Kol kas apklausti Neringos L. pareigūnams nepavyko. Kai kurių šaltinių teigimu, klinikos savininkė parodymų neduoda.

Dėl jos padėjėjos – Palmiros L., apdegusios beveik 60 proc. kūno, gyvybės Intensyviosios terapijos klinikos specialistai kovoja jau trečia savaitė.

Tarp liudytojų – ir mažametė

Tik šios keturios moterys galėjo paaiškinti, kas įvyko tą lemtingą popietę Neringai L. priklausančiose Odontologijos klinikose.

Kaip jau rašyta, liepos 10-osios popietę į Sąjungos aikštę, kuriose jos įsikūrusios, skubėjo gausios Kauno specialiųjų tarnybų pajėgos.

Kartu su apdegusiomis moterimis pareigūnai rado ir ne mažesnio šoko ištiktą klinikų savininkės žentą. Dantų technikas Ramūnas P. pirmasis atskubėjo nelaimėlėms į pagalbą. Degančiu fakelu virtusią žmoną ir šios likimo drauges jam teko gesinti šešiametės dukters akivaizdoje.

"Jeigu ne Ramūno šaltakraujiškumas ir sugebėjimas nesutrikti tokioje situacijoje, jos visos būtų sudegusios gyvos", – linkusi pripažinti Ritos V. dukra, vėliau padėkojusi šiam vyrui už tai, kad jis suteikė galimybę dar savaitę pabendrauti su mama.

Paskutiniai pietūs

Auditore dirbusi, savo firmą turėjusi Rita V. buvo ilgametė Neringos L. pacientė. Pastaroji ją mėgdavo vadinti mylimiausia paciente.

Paskutinis žmogus, be odontologijos kabineto darbuotojų, matęs Ritą V. visiškai sveiką, buvo jos draugė nuo jaunystės laikų. Pietaudamos vienoje iš Kauno picerijų jos ne tik prisiminė kelionę į Tenerifę, iš kurios ne per seniausiai buvo grįžusios, bet ir aptarė ateities planus. Spalį abi turėjo skristi į pasaulio moterų tinklinio čempionatą Milane. Ši sporto šaka jas ir suvedė. Jau buvo nusipirkusios ir bilietus.

Paskambino pati

"Kitą rytą sulaukiau Ritos skambučio, tačiau vos pažinau balsą. Šis buvo kaip iš po žemių", – iki šiol negali pamiršti jos draugė.

"Man atsitiko nelaimė", – tokie buvo pirmieji skambinusiosios žodžiai. Draugei puolus klausinėti, kas atsitiko, Rita V. atsakė: "Aš apdegiau."

Dar spėjo pasakyti, dėl ko skambino – jei bus problemų, į kurią jos bendradarbę kreiptis. Ir jau nepajėgė baigti pokalbio.

"Iki šiol nesuprantu, kaip ji surinko mano telefono numerį", – tebegyvena anų dienų prisiminimais Ritos V. draugė. Bandydama ištrūkti iš liepsnojančiu pragaru virtusios apie 10 kv. m patalpos, Rita V. smarkiai apdegė plaštakas ir kojas.

Abejonių sukėlė indo paskirtis

Ši tragiška nelaimė jau spėjo apaugti gandais. Yra pagrindo įtarti, kad dalis jų gali būti skleidžiami specialiai.

Tačiau iš to, ką spėjo papasakoti Rita V., tragedijos aplinkybės beveik susidėlioja.

Viskas prasidėjo nuo įtarimo, ar tikrai 5 litrų plastikiniame butelyje esantis skystis – spiritas. Abejonių sukėlė tai, kad jis buvo be kvapo, kas būdinga aukštos kokybės spiritui. O etiketėje buvo teigiama, kad tai – geriamasis vanduo.

"Nedezinfekuosim juk geriausiai savo klientei dantų vandeniu!" – prieš pat nelaimę juokavo klinikos darbuotojos. Tada ir nuspręsta šį skystį patikrinti jį uždegant.

Kai kurių šaltinių teigimu, antroji gydytoja odontologė Rasa P. tuo metu jau rengėsi išeiti ar net buvo išėjusi, tačiau grįžo pamiršusi mobilųjį telefoną. Būtent ji ir atnešė degtukus ar žiebtuvėlį. Tų pačių šaltinių teigimu, paėmusi juos iš koridoriuje laukusio savo vyro.

Ritai V. sėdint paciento kėdėje, čia pat, kriauklėje, buvo padegtas ir nedidelis bandomo skysčio kiekis. Atsisukusi ir pamačiusi degantį stalviršį, ji jau ketino bėgti laukan. Tačiau buvo nuraminta: "Baik tu – čia juk spiritas! Tuoj viską užgesinsim – tik sėdėk!"

Pražūtingas chaosas

Maždaug po trijų sekundžių pasigirdo į sprogimą panašus trenksmas. Ritai V. atsisukus, jau degė visa siena ir kabineto durys.

Aiškėja, kad kažkuri iš moterų, bandžiusių apmalšinti padegto spirito šėlsmą, netyčia nuvertė indą su juo. Šis ne tik išsipylė, bet ir užsidegė, kol galiausiai sprogo, bandant skudurėliais ar net chalatų apačia gesinti degantį stalviršį.

Išėjimas iš kabineto ir jo prieigos degė, o patalpos langas buvo su grotomis. Bijodama sudegti gyva, Rita V. puolė prie degančių durų į koridorių, kurios buvo uždarytos. Atidarant šias, užsidegė jos drabužiai.

Kitos į ugnies spąstus patekusios moterys nusprendė gelbėtis kitaip. Palmira L. su Rasa P. įnirtingai bandė užgesinti beįsiplieskiančias liepsnas. Pastarosios vyras ir užgesino koridoriuje atsidūrusią Ritą V. Tik po to atsitokėjo, kad degančioje patalpoje likusi jo žmona ir uošvė.

Įbėgęs su gesintuvu į degantį kabinetą, jis bandė apgesinti šėlstančią ugnį. "Nieko nedaryk – greičiau bėgam iš čia!" – spėjo šūktelėti į kampą besispraudžiančiai žmonai. Tačiau tiesiant šiai ranką, ji paslydo ir griuvo į vis labiau įsišėlstančias liepsnas.

Klinikos savininkė nukentėjo šiame chaose mažiausiai, nes nebandė veržtis per ugnį į lauką, o nusimetusi viršutinius drabužius, kurie buvo užsidegę po sprogimo, įsispraudė į kampą ir pratūnojo suakmenėjusi jame, kol praėjo pavojus.

Medikai buvo bejėgiai

Rasos P. šeima pernai, prieš Naujuosius, įsikraustė į naują namą pakaunėje. Vyras Ramūnas vos prieš mėnesį gavo Kauno kolegijos Medicinos fakulteto diplomą. Šio fakulteto Burnos ir dantų priežiūros katedroje dėstytoja dirbo ir gaisre žuvusi jo žmona.

"Rita taip tikėjosi, kad pasveiks. Džiaugėsi, kad bent veidas neapdegė. Ji buvo tokia optimistė", – prisimena paskutines draugės gyvenimo dienas Ritos V. draugė.
Anot Kauno klinikų Intensyvios terapijos klinikos vadovo Vido Pilvinio, šių moterų nudegimai buvo nesuderinami su gyvybe.

"Jų patirtos traumos – tragiškos. Daugiau pasakyti negaliu", – giliai atsidūsęs konstatavo profesorius.

Laukiama ekspertų išvadų

Kauno policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl darbų saugos ir sveikatos apsaugos darbe reikalavimų pažeidimo.

Laukiama Gaisrinių tyrimų centro išvadų. Pasak ikiteisminį tyrimą kuruojančio Kauno apygardos prokuratūros prokuroro Andriaus Kiuršino, šio centro specialistų prašoma atsakyti į klausimą, dėl ko kilo gaisras. Užduotys išsiųstos ir chemikams. Šių prašoma atsakyti, kokia tiksliai medžiaga buvo per gaisrą ar sprogimą deformuotame inde.

Per 2012-ųjų kovo tragediją Šilainių daugiabutyje, per kurią vienas jaunuolis žuvo ir šeši patyrė įvairius sužalojimus, buvo panaudotas 2,8 litrų talpos indas su benzinu. Šį kartą indas buvo beveik dvigubai didesnės talpos.

Iš karto po nelaimės įvykio vietoje buvusi Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vyriausioji specialistė Miglė Kasnauskaitė tegalėjo konstatuoti, kad nebuvo jokių techninių priežasčių gaisrui kilti.

Savąjį tyrimą atlieka ir darbo inspekcija.


Komentaras
Arūnas Kilšauskas

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininko pavaduotojas

Jeigu Odontologijos klinikos darbuotojos nebuvo apmokytos, kaip gesinti gaisrą, turėjo iš viso jo negesinti, o kuo skubiau palikti įvykio vietą ir kviesti į pagalbą ugniagesius.

Šiaip degantį spiritą galima gesinti dviem būdais: jeigu yra galimybė, užpilti vandeniu arba uždengti audeklu, kad negautų degimą skatinančio deguonies. Tačiau tam turi būti naudojamas tik nedegus audeklas. Vandenį ant degančio spirito taip pat reikia pilti tvarkingai ir tik į tam tikrą plotą, o ne šliukštelėti, pavyzdžiui, iš kibiro, kad nebūtų sukelta dar daugiau problemų.

Užsidegus drabužiams, taip pat geriausia pilti ant jų vandenį. O nesant tokios galimybės, išsinerti iš jų.

Šiuo konkrečiu atveju problemas buvo galima išspręsti ir nutvėrus gesintuvą. Ką ir padarė vienintelis, kilus šiam chaosui, teisingai elgęsis vyras.

GALERIJA

  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
  • Vizitas pas odontologę kainavo gyvybę
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Ignas

Aš Ritos.V anūkas ir aš labai gailiuosi, kad ji mirė... Buvo tikrai labai gera, smagi ir optimistiška močiutė

nijole

tai taip viskas ir nusedo dulkese ,nu tikrai Lietuva,gerai kad isvaziavau is Lietuvos pries 25 metus,man net atrodo kad as mokiausi su viena kolege vardu Neringa nes viskas pagal metus atitinka,as taip pat tada baigiau stomatologija ,ir man intuicija kuzda kad sviesiaplauke buvo su ilgais plaukais Musu kurse mokesi Ricardas Kubilius dekanas stomatologijos fakulteto.

jis

Istaigos dezinfekcijai gauna pilstomą spiritą....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS