Aptarti žuvų gerovės užtikrinimo klausimai | Diena.lt

APTARTI ŽUVŲ GEROVĖS UŽTIKRINIMO KLAUSIMAI

  • 0

Šiandien Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT) tarėsi Lietuvos prekybos įmonių ir Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijų atstovai. Vienas iš pagrindinių diskusijos klausimų – žuvų gerovės užtikrinimas mažmeninės prekybos centruose.

„Vykdant valstybinę gyvūnų gerovės kontrolę, trečdalio patikrinimų metu fiksuojami pažeidimai. Gaunami vartotojų skundai ir gyvūnų gerovės organizacijų pranešimai taip pat atspindi šiais problemas ir realią situaciją. Turime rasti sprendimus, užtikrinančius, kad auginama, gabenama ir mažmeniniuose prekybos centruose parduodama žuvis būtų sveika, užtikrinamos tinkamos jos auginimo, transportavimo, laikymo prekybos vietose ir, jei reikia, perdirbimo sąlygos. Vienu pagrindinių reikalavimų savikontrolės sistemose turi būti gyvūnų gerovės užtikrinimas“, – susirinkusiesiems kalbėjo VMVT direktorius Darius Remeika.

Žuvų augintojai ir tiekėjai atkreipė dėmesį, kad jų ūkiuose žuvys auginamos laikantis visų reikalavimų, sudarytos tinkamos sąlygos, žuvys pakraunamos mechanizuotai, naudojant specialiai tam pritaikytus įrenginius, užtikrinančius, kad gyvūnai būtų kuo mažiau traumuojami.

Didžiųjų prekybos tinklų atstovai akcentavo, kad gyvūnų gerovė yra ir jų reputacijos dalis, todėl daug dėmesio skiriantys šiai sričiai. Tačiau pastebėjo, kad trūksta bendrų standartų, pagal kuriuos galima būtų įvertinti gaunamos žuvies sveikumą. Be to, buvo paminėta, kad auga prekyba skrosta žuvimi, todėl reikėtų bendros strategijos dėl prekybos gyva žuvimi perspektyvų.

„Šiuo metu nesvarstome klausimo, ar uždrausti prekiauti gyva žuvimi, nors reikia pastebėti, kad daugumoje Europos Sąjungos šalių tokia prekyba nebevykdoma. Visuomet pabrėžiame, kad gyvūnų gerovė yra prioritetas, todėl jeigu prekybos vietoje nebus laikomasi gyvūnų gerovės reikalavimų ir nustatoma pažeidimų, parduotuvei gali būti uždrausta prekiauti gyva žuvimi“, – pastebėjo D. Remeika.

Reaguodami į išsakytas pastabas žuvų augintojai įsipareigojo dar daugiau dėmesio skirti žuvų gerovei jų auginimo vietose ir gabenant tiekėjams, prekybininkai – nuo žuvų priėmimo iš tiekėjų iki jų pardavimo galutiniam vartotojui. VMVT savo ruožtu vykdys teisės aktų, reglamentuojančių gyvūnų gerovę ir sveikatingumą, kontrolę, kad vartotojams būtų tiekiama kokybiška ir sveika žuvis ir kad visuose tiekimo etapuose būtų užtikrinama jų gerovė.

Gairės: VMVT 2018
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS