Kraujo donorystė – žmogaus pagalba ir pareiga kitam | Diena.lt

KRAUJO DONORYSTĖ – ŽMOGAUS PAGALBA IR PAREIGA KITAM

  • 0

Siekiant šimtaprocentinės neatlygintinos donorystės Lietuvoje, vakar Kauno klinikų Kraujo centre organizuotoje iškilmingoje šventėje išskirtinai pagerbti nuolatiniai donorai, kurie ne tik patys ateina į Kraujo centrą paaukoti kraujo, bet ir šia gerumo iniciatyva užkrečia savo kolegas, draugus, artimuosius.

Centro logotipu papuoštą tortą antradienio vakarą prapjauti buvo patikėta trims kraujo donorams, kurie daugiausia kartų dovanojo kraujo Kauno klinikų Kraujo centre – Edmundui Varpiotui, Gediminui Žekoniui ir Juozui Vaitkevičiui. Šis iškilmingas vakaras buvo skirtas  ištikimiausiems bendražygiams – neatlygintiniems kraujo donorams.

Garbės donoro  pažymėjimus ir ženklelius įteikęs Kauno klinikų direktorius medicinai ir slaugai dr. Kęstutis Stašaitis sveikino visus susirinkusius ir linkėjo toliau populiarinti kraujo donorystės idėją. „Metuose tikriausiai būtų sunku rasti prasmingesnę šventę nei ši. Budėdamas Skubios pagalbos priėmimo skyriuje, matau pacientus, patyrusius sunkias traumas ir visada gera jausti, kad mūsų bendruomenė turi tokią didelę armiją – jus, kurie taip pat prisideda prie gyvybių išgelbėjimo. Kraujo donorystė taip pat labai svarbus visuotinio solidarumo reiškinys, tai žmogaus pagalba ir pareiga kitam žmogui. Tai mus visus vienija“, – už pagalbą gelbstint žmonių gyvybes ir neatlygintinos kraujo donorystės skatinimą dėkojo dr. Kęstutis Stašaitis.

Kauno klinikų Kraujo centro vadovė dr. Diana Remeikienė pabrėžė, kad kraujo donorystė šiuolaikinėje visuomenėje tampa vis populiaresnė ir priimtinesnė. „Vieną dieną galime turėti kraujo atsargų pakankamai, o kitą dieną, nutikus nelaimingam atsitikimui ar vykstant sudėtingai operacijai, atsargos gali kritiškai sumažėti, todėl ligoninei yra būtinas nuolatinis kraujo donorų būrys. Mes turime unikalią galimybę ne tik džiaugtis dovanojančiais kraują, bet ir savo rankomis perteikti jų dovaną pacientui, savo akimis pamatyti didelę jos vertę. Labai džiaugiuosi ir nuoširdžiai dėkoju šiems kraujo donorams už jų neįkainojamą pagalbą – suteiktą gyvenimą kitam žmogui“, – kalbėjo vadovė.

Kauno klinikų Kraujo centras dėkojo ir ištikimiems partneriams, padedantiems puoselėti kraujo donorystės idėjas ir telkti visuomenę šiam kilniam tikslui. Tarp aktyviausių pagalbininkų – rajonų visuomenės sveikatos biurai, bibliotekos, akademinės bendruomenės organizacijos, policija ir netgi politinės partijos. Nuoširdžiausi dėkingumo žodžiai skambėjo Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui, Vilkaviškio, Jonavos, Šakių visuomenės sveikatos biurams, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Mykolo Romerio universiteto, Kauno technologijos universiteto, Vytauto Didžiojo universiteto bei Kauno kolegijos studentams, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ir kitų gimnazijų darbuotojams ir moksleiviams.

Kasmet Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu apdovanojami kraujo donorystėje pasižymėję donorai: davusieji kraujo neatlygintinai 20 kartų apdovanojami Lietuvos donorystės žymūno pažymėjimu, 30 kartų – Lietuvos nusipelniusio donoro pažymėjimu, o dovanojusiesiems kraujo ne mažiau kaip 40 kartų suteikiamas garbės donoro vardas ir apdovanojami kartu su tai patvirtinančiu ženklu ir pažymėjimu.

Šiais metais Donorystės žymūno pažymėjimai įteikti 21 donorui, kraujo dovanojusiam ne mažiau nei 20 kartų, Lietuvos nusipelniusio donoro pažymėjimai – 10 donorų, kraujo dovanojusių ne mažiau nei 30 kartų. Garbės donoro vardai suteikti dvylikai donorų: Jeronimui Brazaičiui, Alvydai Karūnaitienei, Sandrai Konstantinavičiūtei, Nedai Leonavienei, Marinai Marcinkevičienei, Šarūnui Maruškai, Algirdui Miežlaiškiui, Alvydui Stumbrui, Virginijui Šaudžiui, Viliui Žiurinskui, Antanui Auštrai ir Jonui Mičiuliui.

Šventinę nuotaiką renginio metu kūrė ne tik iškilmingi neatlygintinų donorų apdovanojimų įteikimai, sveikinimų ir padėkos kalbos, bet  ir „Domino“ teatras, kuriam publika negailėjo gausių ovacijų.

GALERIJA

  • Kraujo donorystė – žmogaus pagalba ir pareiga kitam
  • Kraujo donorystė – žmogaus pagalba ir pareiga kitam
Kęstučio Šimatonio nuotr.
Gairės: LSMU KK 2016
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS