Maisto papildai su melatoninu – kiek šios medžiagos leidžiama jų sudėtyje? | Diena.lt

MAISTO PAPILDAI SU MELATONINU – KIEK ŠIOS MEDŽIAGOS LEIDŽIAMA JŲ SUDĖTYJE?

  • 0

Mūsų šalies gyventojai suvartoja nemažus kiekius maisto papildų, daugėja ir norinčių užsiimti jų platinimu ar prekyba internetu. Be abejonės, prie to prisideda reklama, kuri kartais gali būti klaidinanti. Vartotojai turėtų nepamiršti, kad maisto papildai – tai koncentruoti maistinių medžiagų šaltiniai, skirti įprastai mitybai papildyti, o vaistai – preparatai ligoms gydyti arba jų profilaktikai.

Viena iš gan populiarių maisto papildų grupių – tai maisto papildai padedantys mažinti laiko, reikalingo norint užmigti, trukmę arba padedantys mažinti subjektyvų laiko juostų skirtumo pajautimą. Daugelio šių maisto papildų sudėtyje yra melatonino, tačiau šios veikliosios medžiagos yra ir miego sutrikimams gydyti skirtuose vaistiniuose preparatuose. Todėl maisto papildų gamintojai, importuotojai ir vartotojai dažnai susiduria su dilema, kada produktai su melatoninu laikytini maisto papildu, o kuomet – vaistu.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT)  Maisto skyriaus vyriausios specialistės Olgos Barkovskos, melatoninas yra priskiriamas psicholeptikų farmakoterapinei grupei, todėl didžiausias leistinas šios cheminės medžiagos kiekis maisto papilduose yra aiškiai reglamentuotas.

Lietuvos rinkai leidžiama tiekti maisto papildus, kurių rekomenduojamame suvartoti per parą kiekyje yra ne daugiau kaip 1 mg melatonino. Pagal Europos Komisijos rekomendacijas, toks melatonino kiekis neturi neigiamo poveikio sveikatai. Jei preparato sudėtyje rekomenduojamas suvartoti melatonino kiekis yra didesnis kaip 1 mg, tokie preparatai jau laikytini vaistais ir turi būti registruojami pagal vaistiniams preparatams taikomas procedūras.

Šiuo metu Lietuvoje notifikuotų maisto papildų sąraše yra 35 pavadinimų maisto papildų, kurių sudėtyje yra melatonino. Notifikuotų maisto papildų sąrašą galima rasti VMVT interneto svetainėje: http://vmvt.lt/maisto-sauga/maisto-produktai/maisto-papildai/maisto-papildu-notifikavimas

Maisto papildų notifikavimas – tai produkto etiketėje ir papildomuose gamintojo pateiktuose dokumentuose nurodytos informacijos vertinimas, siekiant nustatyti, ar konkretus maisto papildas yra saugus, tinkamas vartoti, o jo etiketėje pateikta ženklinimo informacija neklaidina pirkėjo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS