Už klestintį, sveikai gyvenantį bei kuriantį Kauną! | Diena.lt

UŽ KLESTINTĮ, SVEIKAI GYVENANTĮ BEI KURIANTĮ KAUNĄ!

Aukštąjį universitetinį išsilavinimą įgijau socialinių mokslų srityje (magistro laipsnis), žinias gilinau bankų bei finansinių institucijų vadybos srityje. Per 25 darbo metus sukaupiau ilgametę patirtį mokesčių teisės klausimais, pajamų surinkimo bei panaudojimo srityje, todėl mano sprendimai visuomet yra paremti faktų analize ir matuojami nauda miestui.

Šiandien jūsų dauguma pajuto mokestinės naštos sumažėjimą: dirbantiems pakilo atlyginimai, šeimų biudžetą papildė vaiko pinigai, senjorus pasiekė padidintos pensijos, šioms permainoms įgyvendinti prireikė didesnio nacionalinio biudžeto. Taigi pakalbėkime, kaip jis formuojamas ir nuo ko tai priklauso.

Vienas iš pagrindinių valstybės pajamų formavimo būdų yra mokesčiai, kurių atsiradimą galima sieti su pirmykštės bendruomeninės santvarkos genties vado nurodymais savo gentainiams atlikti vienus ar kitus darbus. Mokesčiais yra surenkama dauguma valstybės ar savivaldybės pajamų, kurios naudojamos visuomeniniams poreikiams tenkinti, įvairiems procesams visuomenėje reguliuoti. Savivaldybių biudžetų pajamas sudaro dalis gyventojų pajamų mokesčio, pajamos, gautos už išnuomotą arba suteiktą naudotis valstybinę žemę, pajamos gautos už ilgalaikio materialiojo ir nematerialiojo turto realizavimą, pajamos iš vietinių rinkliavų, valstybės biudžeto skiriamos dotacijos ir kitos pajamos, kurios yra skiriamos valstybės deleguotoms funkcijoms įgyvendinti ir viešosioms paslaugoms teikti savivaldybėse. 2019 metais keičiasi mokestinė sistema, minimali mėnesio alga, vaiko pinigai, pareiginės algos bazinis dydis, pensijų sistema. Atlyginimai „ant popieriaus“ padidėjo 1,289 karto. Minimali mėnesio algą (MMA) padidėjo 30 Eur, nuo 400 iki 430 Eur. Dėl mokesčių konsolidavimo realiai ši suma „popieriuje“ pasiekė 555 Eur (430 x1,289). Dėl šių pokyčių atlyginimas „į rankas“ turėtų augti maždaug nuo 18 iki beveik 60 Eur.

Sujungus darbuotojų ir darbdavių mokamus mokesčius 5 proc. iki 20 proc. padidėjo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifas, įvestas progresinis 27 proc. GPM tarifas, jis bus taikomas „Sodros“ įmokų lubas viršijančioms pajamoms – 120 vidutinių darbo užmokesčių. Socialinio draudimo, įskaitant ir privalomąjį sveikatos draudimą, tarifas siekia 19,5 proc. Nuo 30 iki 50 Eur padidėjo vadinamieji „vaiko pinigai“, mokami visiems vaikams nuo gimimo iki 18 metų. Išmoka vaikui gali būti mokama ir iki 21 metų, jeigu vaikas mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, įskaitant ir besimokančius profesinio mokymo įstaigose, jeigu į mokymąsi įtraukta bendrojo ugdymo programa. Patvirtinta nauja valstybės tarnautojų darbo užmokesčio sistema, nebeliko valstybės tarnautojų pareigybių skirstymo į lygius ir kategorijas, taip pat nebeliko kvalifikacinių klasių. Nuo 2019 m. sausio 1 d. pereinant prie naujos sistemos valstybės tarnautojų naujas pareiginės algos koeficientas perskaičiuotas pareigybei iki 2018 m. gruodžio 31 d. nustatytą pareiginės algos koeficientą dauginant iš: 1,5 – valstybės tarnautojui, turinčiam 1 kvalifikacinę klasę; 1,3 – valstybės tarnautojui, turinčiam 2 kvalifikacinę klasę; 1,15 – valstybės tarnautojui, turinčiam 3 kvalifikacinę klasę; 1 - valstybės tarnautojui, neturinčiam kvalifikacinės klasės. Jei naujai apskaičiuotas valstybės tarnautojo pareiginės algos koeficientas mažesnis už naujojo, tokiu atveju nustatomas žemiausias pareiginės algos koeficientas iš Įstatymo 1 priede koeficientų intervalo.

Senatvės ir kitos „Sodros“ mokamos pensijos indeksuotos ir 2019 m. padidėjo 7,63 proc. Turint pilną stažą vidutinė senatvės pensija padidėjo apie 26,5 Eur. Mažesnes nei 238,45 Eur išmokas gaunantys senatvės pensininkai, kurie yra įgiję minimalų ar ilgesnį stažą, vidutiniškai gaus po 20 Eur priemoką. Šalpos pensija pagyvenusiems asmenims šiemet augo nuo 117 iki 132 Eur.

Taigi, sėkmingam biudžeto surinkimui talkina Mokesčių administratorius. Verslas ir mokesčių administratorius turi visas galimybes bendradarbiauti, keliant bendrus tikslus: tai būtų nauda valstybei per užtikrintą mokesčių surinkimą; nauda mokesčių mokėtojams, ugdant bendrą rinkos sąmoningumą, gerinant konsultavimo kokybę, užtikrinant saugų duomenų tvarkymą, tobulinant galimybes vykdyti prievoles paprastai ir greitai.

Mes visi turime suvokti, kad mūsų sumokėti mokesčiai niekur nedingsta, o sugrįžta mums. Todėl labai svarbu siekti, kad savivalda būtų skaidri, priimanti efektyvius ir žmonėms naudingus sprendimus, kad savo mieste žmogus galėtų dirbti ir užsidirbti ir tai galėtų daryti ne kažkur, o čia, savo namuose.


Politinė reklama bus apmokėta iš LVŽS rinkiminės sąskaitos. Užs. 1668843

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Negerbiantis rinkėjas pensininkas

Man giliai px, kiek ten panaudota milijonų. Valstietukai net nepakėlė pensijų tiek, kiek siekia infliacija, turėdami kaip niekada iki tol augančius ekonomikos rodiklius. Nekniskit mums proto!

Jus gerbianti Regina Šimanauskienė

Pensijų didinimui iš 2016 metų „Sodros“ biudžeto panaudota 74,1 mln. eurų, o iš valstybės biudžeto - 11 mln. eurų. Bazinė pensija padidėjo 4 eurais iki 112 eurų, maksimali neperskaičiuota pensija - 9 eurais iki 245 eurų, einamųjų 2016 metų draudžiamųjų pajamų dydis - 11 eurų iki 445 eurų.

Vieningas Kaunas

Kaune laimės Vieningas Kaunas bent 30 vietų iš 41. Valstiečiai net nepasivargino Kaunui normalių kandidatų duoti. Vien varguoliai visokie.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS