VMVT ir maisto gamintojų bendradarbiavimas padėjo užtikrinti maisto saugą NATO renginių metu | Diena.lt

VMVT IR MAISTO GAMINTOJŲ BENDRADARBIAVIMAS PADĖJO UŽTIKRINTI MAISTO SAUGĄ NATO RENGINIŲ METU

  • 0

NATO vadovų susitikimų Vilniuje metu maisto tiekėjams ir gamintojams buvo keliami aukščiausi maisto saugos reikalavimai. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) iki prasidedant renginiams ir jų metu vykdė viešbučių restoranų bei maitinimo vietų, kuriuose buvo numatytas atvykusių svečių maitinimas, patikrinimus. Jų metu buvo vertinti maisto saugos ir kokybės atitikties reikalavimai, suteiktos konsultacijos, bei teiktos pastabos ir pasiūlymai, visuose maitinimą tiekusiuose subjektuose atrinkti mėginiai maisto saugai įvertinti.

Vos tik paaiškėjus maisto tiekėjų NATO renginiams sąrašui buvo organizuojami susitikimai su įmonių atstovais. Jų metu, VMVT išsamiai apžvelgė bei teikė rekomendacijas skirtas apsisaugoti nuo tyčinio maisto užteršimo rizikos. Maisto tiekėjai buvo įpareigoti turėti maisto apsaugos planą, kuriame būtų nustatyti veiksmai tyčinės maisto taršos rizikai eliminuoti. Specialistai kartu su maisto gamintojais įvertino maitinimo vietų schemas, pateiktus planuojamus maisto patiekalų meniu, tiekimo grandinę, aptarė galimus transporto trikdžius renginių metu bei pateikė rekomendacijas dėl kai kurių suplanuotų rizikingų patiekalų ar ingredientų.

„Maisto tiekėjai tikrai geranoriškai reagavo į mūsų pastabas ir pasiūlymus, įgyvendino teiktas rekomendacijas. Džiugu, kad verslas taip atsakingai ruošėsi šiam reikšmingam įvykiui ir tikimės, kad visos suteiktos rekomendacijos nebus pamirštos ir maisto tiekėjai jų nuolat laikysis. Didžiausias dėmesys besiruošiant šiam renginiui buvo skirtas maisto saugos užtikrinimui, siekiant išvengti apsinuodijimų maistu, bei apsisaugojimui nuo tyčinio maisto užteršimo. Tokia rizika gali būti susijusi tiek su išoriniais, tiek su vidiniais veiksniais, pavyzdžiui, nepatenkintais esamais, buvusiais darbuotojais, asmenimis, nepatikimais produktų tiekėjais, vairuotojais, pašaliniais gamybinių patalpų lankytojais, komunalinių paslaugų teikėjų atstovais, todėl į šiuos aspektus maistą tiekti svarbiems svečiams besirengiančios įmonės turėjo pasižiūrėti ypač atidžiai. Bendradarbiavimas buvo sklandus ir pro - aktyvus, ko pasekoje pavyko išvengti nemalonių įvykių šio pasaulinio dėmesio sulaukusio renginio kontekste“, – kalbėjo VMVT direktoriaus pavaduotoja Jurgita Bakasėnienė.

Šis renginys buvo pirmoji tokia galimybė įsivertinti ir Lietuvoje esančių laboratorijų galimybes bei svarstyti apie naujų greitų laboratorinių metodų įdiegimą dėl tyčinės maisto ir geriamojo vandens taršos įvertinimo ir ištyrimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS