„Akordeono planeta“ – su M. Levickiu | Diena.lt

„AKORDEONO PLANETA“ – SU M. LEVICKIU

  • 0

Klaipėdos publikos kasmet labai laukiamas Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO) šių metų festivaliui „Klaipėdos muzikos pavasaris“ paruošė ypatingą programą. Su orkestru, jo vadovu bei vyriausiuoju dirigentu Gintaru Rinkevičiumi scenoje pasirodys ir publikos numylėtinis akordeonininkas Martynas Levickis.

Aukščiausio meninio lygio

Jų interpretacijoje prabilsianti „Akordeono planeta“ – tai trys įspūdingi muzikos pasauliai viename koncerte, kuriame balandžio 24 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje skambės Mikołajaus Majkusiako, Ástoro Piazollos ir Gustavo Holsto kūriniai.

LVSO, vadovaujamas savo įkūrėjo G.Rinkevičiaus, neseniai atšventė 30-ąjį jubiliejų. Per šį laikotarpį orkestras šalies kultūros panoramoje tapo aukščiausio meninio lygio ir meistriškumo ženklu, naujų idėjų simboliu.

Daugybę veiklų suderinantis, vietoje nenustygstantis orkestro vadovas puikiai atspindi ir paties orkestro veidą: pilnas jaunatviškų idėjų, neriantis į įvairias muzikines avantiūras, neapsiribojantis klasikiniu repertuaru. Jam paklūsta tiek operos, tiek didingi simfoniniai ar vokaliniai simfoniniai veikalai, kuriuos atliekant neretai dalyvauja ir chorai. Taip bus ir šį kartą – maestro batutos mostus seks ne tik solistas ir orkestro nariai, bet ir Kauno valstybinio choro (meno vadovas Petras Bingelis) artistai.

Atrasti iš naujo

Akordeono ambasadorius M.Levickis savo talentu ir charizma priverčia klausytojus iš naujo atrasti aistringą, emocingą ir išraiškingą akordeono muzikos skambesį bei įvertinti plačias šio instrumento galimybes. M.Levickis jau sulaukė tarptautinio pripažinimo – Didžiosios Britanijos spauda šį atlikėją giria už itin technišką instrumento valdymą ir gebėjimą naujai perteikti akordeono muziką.

M.Levickis yra pelnęs daugiau kaip 30 tarptautinių apdovanojimų, o 2013 m. išleistas jo diskas iškart atsidūrė Didžiosios Britanijos geriausių klasikinės muzikos albumų sąrašo viršūnėje. Muzikantas grojo tokiose prestižinėse pasaulio koncertų salėse kaip „Royal Albert Hall“, „Royal Festival Hall“, muzikavo su BBC, Birmingamo ir kitais simfoniniais orkestrais. 2015 m. jis įkūrė kamerinį orkestrą „Mikroorkéstra“, su kuriuo daug koncertuoja. Atlikėjas taip pat yra Vilniuje vykstančio festivalio „Akordeono muzikos savaitė“ meno vadovas, o Druskininkuose rengia Tarptautinę kompozitorių vasaros akademiją, kuria siekiama turtinti šiuolaikinį akordeono muzikos repertuarą bei skatinti intensyvų jaunųjų muzikų bendradarbiavimą.

Dviejų dalių koncerte

Programoje „Akordeono planeta“ M.Levickis kartu su LVSO, kuriam diriguos maestro G.Rinkevičiaus, publikai pristatys šiuolaikinio lenkų kompozitoriaus M.Majkusiako kūrinį akordeonui ir orkestrui „Concerto Classico“ ir legendinio argentiniečių kompozitoriaus Á.Piazollos siuitą „Punte del Este“. Antroje koncerto dalyje skambės vienas žymiausių britų kompozitoriaus G.Holsto darbų – orkestrinė siuita „Planetos“. Kūrinio koncepcija veikiau astrologinė nei astronominė (štai kodėl Žemė nėra įtraukta). Siuitą sudaro septynios dalys: „Marsas“, „Venera“, „Merkurijus“, „Jupiteris“, „Saturnas“, „Uranas“ ir „Neptūnas“. Kiekviena iš jų pristato planetos charakterį, turintį įtakos žemiškajai žmogaus būčiai. Beje, mintis sukurti tokį kūrinį kompozitoriui kilo po atostogų Maljorkoje su astrologu Cliffordu Baxu. Pradinė kūrinio versija buvo skirta fortepijoniniam duetui, išskyrus dalį „Neptūnas“, kuri buvo parašyta vargonams. Vėliau siuitos partitūra buvo pritaikyta orkestrui ir prasidėjo kūrinio triumfo žygis po pasaulio scenas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS