Europos kino festivalis „GoDebut” kviečia į pajūrį | Diena.lt

EUROPOS KINO FESTIVALIS „GODEBUT” KVIEČIA Į PAJŪRĮ

  • 1

Projekto „Klaipėda – Lietuvos kultūros sostinė 2017“ programoje – Europos kino festivalis „GoDebut 2017“, kuris į pajūrį kviečia rugsėjo 21–24 d. Šiųmetis kino forumas sukvietė gausias Europos debiutuojančių kino kūrėjų pajėgas ir, anot organizatorių, pagal gautas paraiškas pranoko net ir didžiausius lūkesčius. 

Konkursinėje festivalio programoje – pirmieji režisūriniai ir autoriniai  profesionalių kino menininkų darbai. Tai trumpo metražo debiutiniai įvairių žanrų – vaidybiniai, dokumentiniai, animaciniai, iki 25 min. trukmės filmai. Į atskirą nominaciją „filmas-inovacija“ išskirti ypatingai trumpi - iki 5 min. filmai, pasižymintys ypač inovatyviomis, kūrybinėmis idėjomis,  naujomis kino ir medijų formomis.

Festivaliui paraiškas pateikė daugiau nei 800 filmų kūrėjų ne tik iš įvairių Europos šalių, bet ir iš tokių tolimų kraštų kaip Brazilijos, Japonijos, Irano. Tiesa, šių metų festivalio reglamentas priėmė paraiškas tik iš Europos. Ypač daug filmų gauta iš Prancūzijos debiutuojančių kino kūrėjų. Festivalio organizatoriams tai leido suformuoti net keletą nekonkursinių šios šalies filmų programų bei festivalio fokusą nukreipti į prancūzų kiną. Pagrindinę konkursinę programą sudarys 70  atrinktų filmų. Tarp gausių festivalio svečių - sėkmingai kino aktorės karjerą Prancūzijoje pradėjusi Miglė Ri (Miglė Rimaitytė). Konkursinėje programoje ir suomių režisieriaus Aki Kaurismäki geriausi trumpametražiai filmai. Be to, festivalio retrospektyvinėje programoje bus  rodomi garsiausių pasaulio režisierių, tokių kaip M.Skorcezė, I. Bergmanas, R. Rossellini, J.Demy bei mūsų  kino kūrėjo A.Puipos debiutiniai filmai.

Festivalyje numatyti du kino kūrybai skirti seminarai, kuriuos ves žinomi filmų kūrėjai ir teoretikai – Jonathan Tammuz (D.Britanija-Kanada) ir Wim Vanacker (Belgija). Tarptautinime žiuri, kurį sudarys penki nariai - keturi kino veikėjai iš Prancūzijos, JAV, Suomijos, Ukrainos bei Lietuvos kino ir teatro aktorė, UNICEF ambasadorė V.Kochanskytė.

Festivalio reglamente  numatyti trys apdovanojimai: „Gran Prix“ – geriausias  publikos išrinktas festivalio „GoDebut 2017“ filmas bei tarptautinio žiuri  atrinktas geriausias filmas ir festivalio filmas-inovacija. Festivalio nugalėtojai apdovanojami piniginėmis premijomis ir festivalio simbolio – Anikės skulptūrėlėmis. Atskirą prizą ir nominaciją -– geriausias lietuvių filmas „GoDebut 2017“ – įsteigė Lietuvos jūrų uosto direkcija.

Kiekvieną vakarą gausūs festivalio svečiai PROK‘o  (profesionalų) klube aptars matytus filmus, kino tendencijas, plėtos kūrybinius kontaktus, keisis idėjomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Dalyvis

Laukiam nesulaukiam, kada galėsim pamatyti!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS