Fotomenininkė atvers savo laiką | Diena.lt

FOTOMENININKĖ ATVERS SAVO LAIKĄ

  • 0

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose šiandien 17 val. atidaroma Reginos Šulskytės (Šiauliai) fotografijų paroda „Mano laikas“.

Fotografijų ciklo „Mano laikas“ autorei R.Šulskytei laikas yra reliatyvi sąvoka. „Mano laikas yra tas laikas, kuriame esu čia ir dabar, kai galiu kvėpuoti, regėti, jausti, patirti, išgyventi, o po to – viską užmiršti ir vėl prisiminti... Kartais mano laikas visiškai nesutampa su pasaulio laiku. Iš dalies dėl to ir jungiu po kelias fotografijas, kurdama kitą, prisiminimų erdvę ir savo patirčių laiką. Ką toje kitoje erdvėje galime stebėti? Galbūt kambarius, kuriuose bent kartą miegojau, kiemą, kur žinau kiekvieną augalėlį, miško takelį, kuriuo bėgiojau vaikystėje, vaizdus per kambario langą ar peizažą su bažnyčia tolumoje – tai mano tėvo gimtinė. Toje erdvėje nutinka keistų dalykų, nors, iš pažiūros, atrodo gana įtikinama. Nežinant, kad fotografijoje vaizduoju mamą mergaitę, o pati esu suaugusi, tuomet čia nieko keista nenutinka“, – savo darbus pristatė R.Šulskytė.

Pasak parodos kuratorės menotyrininkės Danguolės Ruškienės, „R.Šulskytės laikas – itin talpus. Jis liudija ne tik tai, kas buvo, yra, bet kartu pateikia visą skalę prielaidų, kas galėtų įvykti ateityje. Gimimas čia lygiai toks pat aktualus kaip ir išėjimas. Sociumo įtaka atskiram individui ir kiti veiksniai, lemiantys vienokią ar kitokią jo elgseną, tyrinėjami lygiai taip pat atidžiai kaip ir biologiniai kūno pokyčiai ar sukauptos patirties refleksijos. Specifinis R.Šulskytės laikas kartais atsilieka nuo vaizduojamų įvykių, kartais juos prisiveja, o kartais pralenkia. Būtent šiuos tris jo tapsmus autorė stebi ir konstruoja savo nuosekliai plėtojamoje fotografinėje kūryboje. Menininkė drąsiai manipuliuoja laiku, sukeisdama praeitį su dabartimi ar ateitimi, suardydama nuoseklią įvykių (ir pasakojimo) raidą. Taip šalia mamos-mergaitės atsiranda ji-suaugusi moteris. O tarp meistriškai sugretintų realybės iškarpų kartais įsiterpia „išvalyti“ intarpai – spengiančios tylos akimirkos, išgryninančios sąmonę nuo abejonių“.

R.Šulskytė – Lietuvos fotomenininkė, tarptautinių projektų ir seminarų dalyvė, Šiaulių universiteto Menų fakulteto Dailės katedros docentė, fotografijos parodų kuratorė, leidinių sudarytoja, kritinių bei apžvalginių straipsnių autorė. Menininkė nuo 1995 m. rengia personalines parodas, aktyviai dalyvauja jungtinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje, yra pelniusi tarptautinių apdovanojimų, tapusi Šiaulių miesto kultūros ir meno premijų laureate (2005, 2009). Jos kūriniai eksponuoti Anglijoje, Danijoje, Slovakijoje, Austrijoje, Lenkijoje, Latvijoje, Rusijoje ir kitur. Svarbiausi R.Šulskytės sukurti fotografijų ciklai – „Mano laikas“ (2011–2013), „Austria ‘07“ (2007), „Seserys“ (2006–2007), „Miegamajame“ (1997–2004), „Mano drabužiai“ (1997–2004), „Susitikimai“ (2005), „Interpretacijos“ (1996–2003).

KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) R.Šulskytės fotografijų paroda „Mano laikas“ veiks iki kovo 20 d. Parodą organizuoja VšĮ „Meno menė“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS