Jaunojo pianisto rečitalis | Diena.lt

JAUNOJO PIANISTO REČITALIS

  • 0

Kitą savaitę Klaipėdos melomanus rečitalio programa „Garsų kaukės“ intriguos pianistas Lukas Geniušas. Jis atliks XX–XXI a. muziką, kurioje postmodernistinis stilius gretinamas su naujuoju paprastumu.

Iš muzikų šeimos

L.Geniušas laikomas vienu perspektyviausių jaunųjų pianistų, kurio pasirodymų geografija jau seniai peržengė Europos sienas. 24-erių muzikanto kūrybinėje biografijoje jau įrašytos pergalės svarbiuose tarptautiniuose konkursuose, stambūs solo rečitaliai bei pasirodymai su žymiais orkestrais.

L.Geniušas gimė Maskvoje, kelių kartų muzikų šeimoje. Jo močiutė Vera Gornostajeva – garsi fortepijono pedagogė, senelis Rimas Geniušas – ilgametis Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro dirigentas, o tėvai Petras Geniušas ir Ksenija Knorre – žinomi pianistai ir pedagogai. Lukas juokauja, kad neturėjo galimybės rinktis profesijos: jau vaikystėje jį apsupo muzikai ir nebepaleido...

„Neįsivaizduoju kitokio gyvenimo. Penkerių metų buvau nukreiptas į pianisto kelią ir dabar esu dėkingas visiems, kurie tai padarė“, – prisipažino L.Geniušas.

Peržengė Europos sienas

Pianistas mokėsi Maskvos F.Chopino muzikos atlikėjų koledže ir Maskvos valstybinėje P.Čaikovskio konservatorijoje savo močiutės, sausio mėnesį Anapilin iškeliavusios V.Gornostajevos fortepijono klasėje. Jis pelnė pirmąsias premijas ar pagrindinius prizus tarptautiniuose pianistų konkursuose, tarp kurių – Ginos Bachauer (sidabro medalis; Solt Leik Sitis, JAV), Škotijos (II vieta; Glazgas, Jungtinė Karalystė), „Musica Viva“ (II vieta, San Marinas), „Musica della Val Tidone“ (I vieta, Italija). 2010 m. jis tapo net dviejų konkursų – Ginos Bachauer Solt Leik Sityje (I vieta ir aukso medalis) bei F.Chopino Varšuvoje (II vieta ir sidabro medalis) – laureatu. 2012 m. Frankfurte prie Maino jis buvo apdovanotas Vokietijos pianistų premija.

L.Geniušas koncertavo su Hamburgo, Duisburgo, Škotijos BBC, „Kremerata Baltica“, Varšuvos filharmonijos, Lietuvos valstybiniu simfoniniais, Sankt Peterburgo kapelos ir kitais orkestrais. Jis grojo Rusijoje, Lenkijoje, Švedijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje, Austrijoje, Japonijoje, Pietų Korėjoje, Kinijoje, JAV. Pernai jis debiutavo prestižinėse Ciuricho „Tonhalle“ ir Paryžiaus „Salle Gaveau“ salėse, šiemet skambino Berlyno filharmonijoje, Maskvos konservatorijos Didžiojoje salėje ir kitur.

Jaučia atsakomybę

L.Geniušas dažnai atvyksta į Lietuvą, kur įgyvendina ambicingus koncertinius sumanymus. Pernai jis grojo rečitalį Vilniaus festivalyje, o prieš tai su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojant Gintarui Rinkevičiui, atliko visus penkis L. van Beethoveno koncertus. Klaipėdos koncertų salėje irgi būta Luko solinių pasirodymų, fortepijoninio dueto su tėvu P. Geniušu bei muzikavimo kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru.

„Menas – ne ta sritis, kur pasiekęs kokį nors lygį jį užfiksuoji ir laikai tą kartelę. Girdėti kai vadina genialiu, – ir malonu, ir kažkokia paguoda, pagyrimas, kuris motyvuoja, duoda impulsą. Tai ir didžiulė atsakomybė, turiu nuolat įrodinėti, kad toks ir esu. Tai be galo sunku. O kadangi aš dar labai jaunas, tai tik mano kelio pradžia – atsakomybė tik padidėja: nuolatos turiu kilti ir paskui save tempti maišą su didžiuliu bagažu, kurio pagal mano amžių labai daug“, – viename interviu sakė L.Geniušas.

Jaunojo atlikėjo repertuare – kūriniai, kuriuos meistriškai atlikti pavyksta ne kiekvienam brandžiam pianistui. Jį traukia monografinės programos, šiuolaikinė muzika bei retai atliekami opusai, kurie ir skambės koncerte „Garsų kaukės“ kovo 12 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje. Programoje – Leonido Desiatnikovo, Valerijaus Arzumanovo, Vladimiro Riabovo muzika.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS