Jausmingi romansai pakylės virš kasdienybės | Diena.lt

JAUSMINGI ROMANSAI PAKYLĖS VIRŠ KASDIENYBĖS

  • 0

Įsibėgėjęs ruduo – puikus laikas jausmingų romansų vakarui. Intymios muzikos koncertą "Vidinė muzika" šiandien 18.30 val. jaukioje Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė dovanos Olga Šardt (Žorova) sopranas) ir Tamara Prokopovič (fortepijonas). Šįkart dėmesys skiriamas gražiausiems XVIII–XX a. kompozitorių klasikiniams romansams. Atlikėjų tikslas – pozityviai įkvėpti koncerto publiką, pakylėti žmones virš buities ir kasdienybės.

"Gyvename tokiais laikais, kai veiksmo greitis dažnai gerokai pranoksta žmogaus galimybes, todėl, norint išgyventi, tiesiog būtina rasti būdus sustoti. Man toks būdas yra romansai", – yra sakiusi aktorė Inga Jankauskaitė.

Šis muzikos žanras gimė Rusijos imperijoje, pradininkais laikomi trys Aleksandrai – Aliabjevas, Varlamovas ir Guriliovas. Tai sentimentali dainuojamoji poezija, kuriai įtaką padarė ir čigonų kultūra.

Vėliau išsivystė ir kitokio tipo romansų. Gilių išgyvenimų pripildytas dainas kūrė garsūs kompozitoriai Michailas Glinka, Nikolajus Rimskis-Korsakovas, Serdejus Rachmaninovas, Aleksandras Vlasovas, Isaakas Dunajevskis ir kiti.

Visų šių autorių kūrybą girdėsite koncerte "Vidinė muzika". Tai dar ne viskas – programą papildys ir keletas pažįstamų lietuviškų dainų, kurias sukūrė Juozas Gruodis ir Algimantas Raudonikis.

"Man labai svarbu, ką spinduliuoja mano atliekama muzika, kokią nuotaiką ji skleidžia. Todėl renkuosi tokius kūrinius, kurie žmogų pakylėja virš jo buities ir kasdienybės, kurie įkvepia, suteikia vilties, ramybės, pripildo širdį džiugesio, suvirpina ją. Man labai svarbūs tekstai, todėl šioje programoje jie yra pozityvūs, praturtinantys į koncertą atėjusio žmogaus vidinį pasaulį, o mintis pripildantys šviesos", – atskleidė koncerto solistė Olga Šardt.

Operinio dainavimo aukštumų siekianti klaipėdietė O.Šardt baigė uostamiesčio S.Šimkaus konservatoriją, Gnesino valstybinį muzikos koledžą Maskvoje, tobulinosi Birmingemo konservatorijoje.

Solistė yra daugelio konkursų prizininkė ir nugalėtoja. Ji dalyvauja ir televizijos projektuose – 2016 m. ji tapo projekto "Baltijos balsas" finalininke.

Olga pati organizuoja savo solinius koncertus Lietuvoje, Europoje ir Izraelyje. Ji yra ne tik puiki solistė, bet ir šiltas žmogus, viską daranti su begaliniu nuoširdumu, todėl publika ją akimirksniu įsimyli, o jos atliekami kūriniai nepalieka abejingų.

Pianistė T.Prokopovič koncertuoja Lietuvoje ir už jos ribų, dalyvauja įvairiuose festivaliuose, konkursuose. Daug dėmesio skiria visuomeninei, metodinei, švietėjiškai veiklai.

Atlikėja – Europos fortepijono pedagogų asociacijos narė. Daugiau nei trisdešimt metų ji dirbo Klaipėdos S.Šimkaus konservatorijoje, kur mokė skambinti fortepijonu, dėstė fortepijono meno istoriją.

Romansų vakaras Klaipėdos koncertų salėje – puiki proga sustoti ir pasimėgauti jausmingomis dainomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS