Klaipėdietės D. Kanclerytės filmo premjera | Diena.lt

KLAIPĖDIETĖS D. KANCLERYTĖS FILMO PREMJERA

  • 0

Režisierė ir scenaristė Dalia Kanclerytė pirmadienį klaipėdiečiams pristatys ir parodys savo naujausią dokumentinį filmą „Sugrįžimas“, vedantį pas ikonų tapytojus.

Pamokslas spalvomis

„Ikona – pamokslas, išsakytas spalvomis ir dažais“, – naujajame D.Kanclerytės filme „Sugrįžimas“ sako ikonų tapytojas palangiškis Marius Viluckas.

Anot žurnalistės Gražinos Juodytės, mums daugelį metų atrodė, kad ikonos – rusų cerkvės atributas. Tačiau brolis pranciškonas Karlas Bertagninis, Lietuvoje atgaivinantis ikonų tapybos tradicijas, Italijoje turėjęs puikias sąlygas ir galimybes studijuoti ikonų kūrimo istoriją, teigė, jog Rafaelis, Džotas, Mikelandželas yra „kalti“, kad dėl jų talentų jėgos prabilti apie Kūrėjo atvaizdą, ikonos buvo tiesiog „išstumtos“ iš katalikų bažnyčių. Mat viso pasaulio menininkai talentingai ar amatininkiškai ėmė mėgdžioti didžiuosius meistrus. Ir ikonų tapyba buvo užmiršta.

Dviem aspektais

O dabar Lietuvoje K.Bertagninis jau turi 20 mokinių – ikonų tapytojų. Paties Karlo ir jo mokinių tapytoms ikonoms šiandien meldžiamasi Klaipėdos Kristaus Karaliaus, Pakutuvėnų šv. Antano Paduviečio bažnyčiose, Kryžių Kalno, Pašutuvos vienuolynuose ir kitose Lietuvos šventovėse.

Tačiau filmo kūrėjus patraukė visai ne ikonų tapybos istorijos aspektas, o jų tapytojų santykis su Kūrėju. Ką jie jaučia, kurdami ikonas, koks jų santykis su Dievu, kurio atvaizdą kuria, – filmo pagrindinė gija. O kaip tos ikonos, sukurtos švarių sielų žmonių, veikia joms besimeldžiančiuosius, – kita filmo potemė. „Manau, mums pavyko atverti ikonas kuriančių ir joms besimeldžiančių žmonių vidinius išgyvenimus“,– sakė D.Kanclerytė.

Langas į dangų

Kodėl ikonos sugrįžta į tikinčiųjų katalikų gyvenimus? Šiandieninius menininkus vis plačiau užvaldo tikrų šaltinių paieška, kadaise galioję šventųjų tapymo kanonai. „Ikonų jokiu būdu negali tapyti netikintis, nors ir labai talentingas žmogus. Nes pas jį neužklys tikrasis Dievo paveikslas. Nors iš tiesų niekas ir negali patvirtinti, koks jo atvaizdas būtų“, – mano filmo kūrėja.

Tarp ikonų tapytojų „įsiterpusi“ vienuolė santykį su Visagaliu filme turbūt įvardijo tiksliausiai: „Ikona – labai materialus susitikimas su Dievu ir tiesiog langas į dangų“.

Filmo „Sugrįžimas“ pristatymas ir premjera – spalio 12 d. 17.30 val. Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos renginių salėje. Dalyvaus filmo režisierė D.Kanclerytė, operatorius Mindaugas Čičiūnas, kompozitorius Sigitas Stalmokas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS