Klaipėdoje skambėjo elektroninės sutartinės | Diena.lt

KLAIPĖDOJE SKAMBĖJO ELEKTRONINĖS SUTARTINĖS

  • 2

Tykųjį antradienio vakarą Klaipėdos pilies muziejuje į muzikalią kelionę po Lietuvos Šimtmetį pakvietė trys menininkai – muzikantas, grupės „Skamp“ narys Viktoras Diawara, skulptorius Mindaugas Tendziagolskis ir audiovizualinio meno kūrėjas Vaclovas Nevčesauskas.

Neseniai duris atvėrusioje jaukioje šiaurinės kurtinos erdvėje kūrėjai pristatė unikalųjį projektą – „Elektronines sutartines“. Vyrai, stebimi gausaus būrio susidomėjusių klaipėdiečių „verpė“ čiurlenantį lietų, tekančią saulę, medžių lapų ošimą. Į gamtos garsus įpynė ir Lituanicos skrydį per Atlantą, krepšinio kamuolio atsimušimą į grindis, dar Baltijos kelią, Kovo 11-ąją bei visa kita, ką kiekvienas, atėjęs į muzikinį renginį įsivaizdavo, suprato ir pajuto.

„Elektroninės sutartinės“ – muzikinio ritmo performansas, kurio metu gerai atpažįstami senoviniai lietuvių liaudies instrumentai ir naujos technologijos nustebina netikėta tarpusavio sinteze.

Senoviniams verpimo rateliams pritaikytos jutiklinės technologijos rato sukimo judesį, greitį bei kryptį leido susieti su skirtingais, kompiuterio pagalba generuojamais muzikos garsais.

„Kadangi minime Lietuvos Šimtmetį, šiemet nutarėme sukurti programą, kuri būtų tinkama muzikaliai papasakoti mūsų šalies istoriją. Bus naudojama ne tik muzika, bet ir įvairios garsų iškarpos iš Lietuvai svarbių įvykių“, – dar prieš renginį Klaipėdoje pasakojo muzikantas V. Diawara.

Šiam projektui jėgas suvienijo puikūs kūrėjai ir atlikėjai. Be idėjinių vedlių V. Diawaros, M. Tendziagolskio ir V. Nevčesausko, muzikinius indėlius pridėjo ir multiinstrumentalistas Saulius Petreikis bei muzikantas Gediminas Mačiulskis.

Pasibaigus pasirodymui, verpimo ratelius Klaipėdos gyventojai galės pamatyti ir jais „paverpti“ Pilies muziejuje iki gruodžio 11 dienos. Sostinės gyventojai pasirodymą galės išvysti gruodžio 16-ąją Valstybės pažinimo centre, o juos išbandyti galės gruodžio 17–24 dienomis, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje.

GALERIJA

  • Klaipėdoje skambėjo elektroninės sutartinės
  • Klaipėdoje skambėjo elektroninės sutartinės
  • Klaipėdoje skambėjo elektroninės sutartinės
  • Klaipėdoje skambėjo elektroninės sutartinės
  • Klaipėdoje skambėjo elektroninės sutartinės
  • Klaipėdoje skambėjo elektroninės sutartinės
  • Klaipėdoje skambėjo elektroninės sutartinės
Nerijaus Jankausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Aha!

Atradau atsakymą - tikriausiai Saulius Petreikis :) Su dūdele :)

???

O kas tas su kepure ir dūduojantis? Visai neseniai mačiau per Lietuvos kariuomenės šimtmečio koncertą per LRT. Tai LABAI patiko... tiek skambesys, tiek efektyviai perteikinėjama muzikinė nuotaika. Tikriausiai buvo to koncerto muzikinė ašis, viršūnė. Todėl domiuosi :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS