Klaipėdos dramos teatras pradeda 83-iąjį sezoną | Diena.lt

KLAIPĖDOS DRAMOS TEATRAS PRADEDA 83-IĄJĮ SEZONĄ

  • 1

Klaipėdos dramos teatre rugpjūčio 29 d. įvyko spaudos konferencija: jo vadovas Tomas Juočys, meno vadovas dramaturgas Gintaras Grajauskas, kultūrinės veiklos ir žiūrovų aptarnavimo padalinio vadovė Ineta Baužytė pristatė 83-ąjį teatro sezoną.

Repertuaro spektakliai teatre rodomi jau rugpjūtį, o pirma premjera žiūrovų laukia rugsėjo 29, 30 dienomis: G. Grajausko naują pjesę „Kas prieš mus“ režisuoja Jonas Vaitkus, pagrindinį vaidmenį atliks Rolandas Kazlas. Nors dabar pats darbo įkarštis, konferencijos pradžioje spektaklio kūrybinė grupė, vos prieš porą dienų įsikūrusi didžiojoje scenoje, parodė intriguojančią repeticijos ištrauką.

Pasak T. Juočio, teatras ketina pristatyti premjerų, bet mažiau negu praėjusį sezoną, nes pagrindinė kryptis – ne kiekis, o spektaklių meninė kokybė. Žiemos pradžioje A. Galino pjesės „Paradas“ premjerą pristatys legendinis teatro meistras Povilas Gaidys, Williamo Shakespeare‘o pjesę „Troilas ir Kresida“ statys klaipėdiečių mylimas Oskaras Koršunovas (tai bus bendras pastatymas su Oskaro Koršunovo teatru), atvyks dirbti garsus, kontraversiškas rusų režisierius Konstantinas Bogomolovas – dėl pjesės pasirinkimo dar svarstoma. K. Bogomolovas Vilniaus Mažajame teatre pagal Euripido pjeses 2013 m. pastatė spektaklį „Mano tėvas – Agamemnonas“.

Didžiausia šio sezono naujovė, pasak festivalio TheATRIUM sumanytojų Tomo ir Gintaro, bus lietuviškų spektaklių „vitrina“ (angl. vadinama showcase): Lietuvos teatrams bus paskelbtas kvietimas pristatyti spektaklius festivalyje, o jų žiūrėti bus pakviesti festivalių rengėjai, teatro programų sudarytojai iš užsienio šalių, naujausius ir, festivalio rengėjų požiūriu, įdomiausius spektaklius galės pamatyti ir klaipėdiečiai. Tokios programos privalumas – per trumpą laiką festivalių programų sudarytojai gali pamatyti daug spektaklių ir čia pat bendrauti su jų kūrėjais, tartis dėl kvietimo į savo teatrus. Tai proga ir Klaipėdos krašto žmonėms pamatyti Lietuvos teatrų naujienas. G. Grajauskas patvirtino, kad festivalio rengėjai kaimyninėse šalyse intensyviai ieško spektaklių 2019 m. festivaliui – ne tik pažįstamų režisierių, bet ir naujų vardų.

Pasak I. Baužytės, bilietų kainos šį sezoną smarkiai nekils, viena naujovė žiūrovams – bus lojalumo kortelė (suteiks 30 proc. nuolaidą perkant bilietus). Pasak jos, teatras šį sezoną daug keliaus ir plačiau atsivers pasauliui: rugsėjo 14-17 dienomis Šanchajaus Didžiajame teatre programoje greta tokių teatro menininkų kaip T. Ostermeieris, R. Castellucci tris vakarus bus rodomas E. Nekrošiaus režisuotas spektaklis „Kalės vaikai“ pagal S. Šaltenio pjesę,. Lapkritį spektaklis dalyvaus tarptautiniame festivalyje Klužo mieste, Rumunijoje. Rugsėjo 26 d. teatre svečiuosis teatralai iš Korėjos, spalį Ineta drauge su kitais Lietuvos teatrų vadybininkais vyks į Seulą susipažinti su korėjiečių teatro festivalių kontekstu, lapkričio mėnesį kartu su teatro atstove ryšiams su visuomene ir žiniasklaidai A. Melkūnaite dalyvaus teatro profesionalų sambūryje Azerbaidžane.

Konferencijoje įdomus pokalbis užsimezgė su spektaklio „Kas prieš mus“ kūrybine grupe. Pagrindinis pjesės veikėjas – Gabrielė d‘Anuncijus (Gabriele d‘Annunzio, 1863-1938), istorinis asmuo, italų poetas, nacionalinis didvyris, politinis lyderis, buvęs vos metus gyvavusios Fiumės valstybės (dabar Rijeka, Kroatija) vadas, vizionierius, moterų numylėtinis, pats parašęs valstybės konstituciją.

Pasak pjesės autoriaus G. Grajausko, tai buvo viena keisčiausių valstybių pasaulyje, o Gabrielė d‘Anuncijų laikytas fašizmo pradininku, jį mokytoju vadino B. Musolinis. Juo žavėjosi Salvadoras Dali, jis žavėjosi muzika, garbino Dantę, muzika ir poezija buvo privalomos disciplinos Fiumės valstybės piliečiams, jos kultūros ministru buvo pats maestro Arturas Toskaninis. 

Režisierius Jonas Vaitkus sakė nesitikįs, kad ši pjesė gali smarkiai keisti tikrovę ar žmonių mąstymą, bet kad ji yra aktuali mūsų dienomis: paralelių su mūsų politiniu ir visuomeniniu gyvenimu nė nereikia ieškoti. Galbūt ji šiek tiek prisidės prie to, kad visuomenėj bus mažiau abejingų, tešlagalvių, lengvai populizmo paveikiamų, savo nuomonės neturinčių piliečių. Gabrielę d‘Anuncijų vaidinantis R. Kazlas atkreipė dėmesį, kad spektaklio kūrėjai nesiekia specialiai priartinti pjesės veikėjų, situacijos prie Lietuvos aktualijų. D‘Anuncijus, diktatorius, menininkas, įdomi asmenybė, o jį vaidinti nėra lengva, tam reikia pasitelkti visą turimą aktorinį arsenalą. Pasak Rolando, pirmą kartą kuriančio vaidmenį su Klaipėdos dramos teatro trupe, kūrybinė grupė dirba darniai, teikia daug pasiūlymų. Jam šis vaidmuo, nuolatinis jo personažo buvimas scenoje yra sudėtingas ir reikalauja pasitelkti visą aktoriaus meistriškumo arsenalą.

Pjesę iškalbingai reziumuoja personažo Gabrielės d‘Anuncijaus citata: „Žmonės nenori keistis. [...] Jie nori permainų, bet ne savyje. O jei permainos įvyksta, jie susierzina, kad visai ne tokių permainų norėjo. Todėl duokim jiems permainų iliuziją. Gražų spektaklį. Valdžia, valstybė – tai spektaklis.“

Scenografas: Vytautas Narbutas, muzikinis apipavidalinimas: Edvinas Vasiljevas, kostiumų dailininkė: Jolanta Rimkutė, režisieriaus asistentas Marius Pažereckas. Vaidina: R. Kazlas, Mikalojus Urbonas, Aurimas Pintulis, Rimantas Pelakauskas, V. Jočys, Donatas Švirėnas, Arnoldas Eisimantas, Regina Šaltenytė, Eglė Barauskaitė, Toma Gailiutė, Sigutė Gaudušytė, Jonas Viršilas, Marius Pažereckas, Jonas Baranauskas, Igoris Reklaitis, Kazimieras Žvinklys, Liudas Vyšniauskas, Linas Lukošius. Premjera vyks rugsėjo 29, 30 dienomis.

Rugpjūčio 31 dieną teatras kviečia žiūrovus į 83-ojo sezono atidarymo renginius: atvirą spektaklio „Kas prieš mus“ repeticiją, ekskursijas teatre (nuo 19 val.) ir spektaklio „Pašaliniams draudžiama“ įrašo peržiūrą (nuo 21 val.). Visi renginiai nemokami.

Klaipėdos dramos teatras kviečia žiūrovus pradėti naują sezoną drauge.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Mylimiausias teatras

Šaunuoliai, labai laukiam

SUSIJUSIOS NAUJIENOS