Klaipėdos dramos teatro spektakliai – ir regos negalią turintiesiems | Diena.lt

KLAIPĖDOS DRAMOS TEATRO SPEKTAKLIAI – IR REGOS NEGALIĄ TURINTIESIEMS

Šiandien Klaipėdos dramos teatre (KDT) vyks regos negalią turintiems asmenims pritaikytas Jokūbo Brazio režisuotas spektaklis „Storas sąsiuvinis“. Iš visos Lietuvos turėtų susirinkti apie pustrečio šimto regos negalią turinčių žmonių. Spektaklis bus rodomas specialiai jiems pritaikytu garsiniu vaizdavimu.

Šis renginys žymės renginių ciklo „Esminiai mazgai“ pabaigą. Pasak šiuos renginius kuruojančios KDT kultūros renginių koordinatorės Linos Lencevičiūtės, šiuo metu repertuare yra šeši spektakliai su tam tikru pritaikymu.

Trys – su surtitrais žmonėms, turintiems klausos negalią: „Saulės vaikai“ (režisierė Laura Groza), „Varovai“ (rež. Elmāras Senkovas), „Fragmentas“ (rež. Dmitry Krymov).

Trys – su garsiniu vaizdavimu akliesiems ir silpnaregiams: „Tėvas“ (rež. Mara Kimelė), „Mūsų klasė“ (rež. Oskaras Koršunovas“) ir naujausias – „Storas sąsiuvinis“.

Atsižvelgiame į tam tikrus kriterijus.

„Atsirinkdami spektaklį, kuriam norime ruošti garsinį vaizdavimą, atsižvelgiame į tam tikrus kriterijus. Svarbu, kad jis nebūtų labai ilgas, kad jame nebūtų daug projekcijų, videomedžiagos ir šviesos efektų, kad jame matomas situacijas būtų galima paprastai atvaizduoti žodžiu, kad nebūtų pernelyg daug aktorių improvizacijų“, – pasakojo L. Lencevičiūtė.

Prieš prasidedant spektakliui, aktoriai regos negalią turintiems žmonėms prisistato ir pasako, kas atlieka kokį vaidmenį, po to žiūrovai susipažįsta su scena – gali paliesti dekoracijas, rekvizitą, aktorius.

Lina Lencevičiūtė. D. Rimeikos nuotr.

Spektaklio metu žiūrovai dėvi specialią ausinę, tad vienu metu klausosi ir spektaklio vyksmo, ir jį lydinčio garsinio vaizdavimo specialisto komentarų – kaip scenoje keičiasi aktorių padėtis, kokius veiksmus jie atlieka.

„Priimdami nematančius lankytojus atsiremiame ir į techninius iššūkius, jei atvyksta didesnė žmonių grupė, teatras neturi reikiamos sinchroninio vertimo įrangos, ją įsigyti brangu, tad turime skolintis arba nuomotis – tai kaskart mums kainuotų apie 2 tūkst. eurų. Esame labai dėkingi, kad jau trečią kartą šią įrangą mums skolina Kauno dramos teatras“, – teigė L. Lencevičiūtė.

Siekiant didinti teatro prieinamumą ir scenos meno kūrinius pristatyti kuo platesniam žmonių ratui, bendraujama su įvairiomis organizacijomis, tarp kurių – Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga. Ji finansiškai parėmė „Storo sąsiuvinio“ garsinio vaizdavimo parengimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS