Klaipėdos koncertų salė pristato: Kauno bigbendas ir džiazuojantis E. Griegas | Diena.lt

KLAIPĖDOS KONCERTŲ SALĖ PRISTATO: KAUNO BIGBENDAS IR DŽIAZUOJANTIS E. GRIEGAS

  • 3

Norvegiška ir nuostabiai daininga Edvardo Griego muzika Klaipėdos koncertų salės rengiamo Vasaros koncertų ciklo metu suskambės netikėtai ir naujai. Po atviru dangumi jai džiazo spalvų suteiks Kauno bigbendas (vyriausiasis dirigentas Tomas Botyrius). Skambės užsienio ir lietuvių aranžuotojų E. Griego muzikos interpretacijos. Parko estradoje šalia Klaipėdos koncertų salės koncertas „Grieg in Jazz“ vyks liepos 27 d. 19.30 val.

Gyva džiazo mokykla

Unikali naujos Kauno bigbendo programos idėja gimė siekiant sujungti klasikos ir džiazo skambesį. Tam labai tiko E. Griego kūriniai, kuriuose žėruoja spalvingos harmonijos. Dar viena svari šios programos priežastis – šiemet minimos 180-osios kompozitoriaus E. Griego gimimo metinės.

Neseniai 30-metį šventęs Kauno bigbendas yra koncertinės įstaigos „Kauno santaka“ dalis. Tai yra vienas pagrindinių Lietuvos profesionalaus džiazo kolektyvų, tapęs svarbiausių šalies džiazo įvykių liudininku, dalyviu ir kūrėju. Ilgai buvęs vieninteliu municipaliniu džiazo orkestru, jau kelioms kartoms Kauno bigbendas tapo gyva džiazo mokykla. Jam svarbus bendradarbiavimas su Lietuvos džiazo atlikėjais, dalyvavimas visuose Lietuvos džiazo festivaliuose, užsienio džiazo žvaigždžių pristatymas Lietuvos publikai ir gastrolinės kelionės po įvairias Europos šalis.

Turi folkloro bruožų

Įdomu, kad E. Griegas savo kūryboje iš pradžių plėtojo vokiečių romantinės muzikos tradicijas, o vėliau sukūrė savitą stilių, turintį norvegų muzikinio folkloro bruožų. Paprastumas, nuoširdi jausmų raiška, buities ir gamtos vaizdai – pagrindiniai ir kelią į klausytojų širdis randantys jo muzikos bruožai.

Norvegiškas charakteris atsiskleidžia gaudžiančiuose jo kūrinių bosuose, kurie imituoja senovinius styginius instrumentus. Pagal kaimo smuikininkų įrašus aranžuoti norvegų valstiečių šokiai – dar vienas fiordų krašto dainiaus dėmesio folklorui pavyzdys. Koncerte skambės džiazo orkestro atliekami E. Griego „Norvegų šokiai“.

Plačiausiai žinomas E. Griego kūrinys gimė kompozitoriui gavus pasiūlymą parašyti muziką dramai „Peras Giuntas“. Jį aplankė didžiulė sėkmė – šiandien dramos muzika populiaresnė už pačią dramą. Pjesė „Rytas“ piešia šviesų ir skaidrų gamtos peizažą, „Solveigos daina“ ypač artima norvegų liaudies melodijoms, o charakteringasis kūrinys „Kalnų karaliaus saloje“ palieka tokį įspūdį, kad pripažintas vienu labiausiai atpažįstamų klasikinės muzikos kūrinių.

Skambės aranžuotės

E. Griegas pelnytai vadinamas norvegų muzikos dainiumi − dainos ir romansai sudaro didelę jo kūrybos dalį, vokalines miniatiūras kompozitorius rašė visą gyvenimą. Itin populiari yra daina „Myliu tave“ (H. K. Anderseno ž.), kurios aranžuotė taip pat skambės koncerte.

E. Griego „Pero Giunto“ aranžuotės, paruoštos legendinių džiazo meistrų Duke’o Ellingtono ir Billio Strayhorno, skambės pirmoje koncerto dalyje. Vėliau bus atliktos lietuvių džiazo muzikantų – Jievaro Jasinskio, Karolio Šarkaus, Liutauro Janušaičio, Mindaugo Stumbro, Donato Petreikio – aranžuotės E. Griego kūrinių temomis. Tai bus džiazinės kompozicijos, išaugusios iš žinomų šio autoriaus fortepijoninių pjesių, dainų ar orkestrinių kūrinių fragmentų. Improvizacijos ir džiazas padės naujai patirti E. Griego muzikos klodus, kurie iškils lyg nepažinti ir naujai atrasti fiordai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

taip gieriau

Noviegišką Griego muziką atliks bigbiendo gienijai.Pieras Giuntas ir t.t.Džiežas Klaipiedoje jiega.

Gregas

Griegas kaip diegas.

lietuvis ,gerbiantis lietuvišką raštą

Rašytų kaip žmonės ir visi suprastų.O dabar Griegas...Tk tautybė ir ,,kompozitorius'' atveria akis,kad tai didysis Edvardas Grygas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS