Klaipėdos metų knyga: ir smagūs leidiniai vaikams | Diena.lt

KLAIPĖDOS METŲ KNYGA: IR SMAGŪS LEIDINIAI VAIKAMS

  • 0

Įsibėgėjo Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos organizuojamas 13-asis Klaipėdos metų knygos konkursas, kuriame pernai Lietuvoje išleistos klaipėdiečių autorių ir uostamiesčio leidyklų 27 knygos konkuruoja dėl laurų. Pristatome dar šešias konkurso dalyves – visos skirtos vaikams.

Sveikos gyvensenos pamokos

Leidykla „Verslas ar menas“ intriguoja dviem knygomis – „Marsiečio abėcėle“ ir „Užsimerk“, kutrias sudarė Eglė Jokužytė.

„Marsiečio abėcėlė“: sveikos gyvensenos abėcėlė su vaikų sukurtomis istorijomis iliustruota dailininko Vilmo Narečionio. Istorijų apie marsiečius autoriai – Ineta Ščesnulevič, Arnas Tamulevičius, Nikita Ergardt, Justina Jonaitytė, Gabriel Babič, Sonia Šimoliūnaitė, Adomas Vaitiekūnas, Arnas Astrauskas, Rusnė Mauručaitė, Arminas Akstinas, Andželika Džervaitė, Nikita Bražickij, Robertas Mackus, vaikų kūrinių redaktorė – Marija Barštytė, knygos redaktorė – Auksė Žiūkienė.

Tai knyga, skirta vaikams ir tėveliams. Smagius „Marsiečio abėcėlės“ pasakojimus apie marsiečių nuotykius ir gebėjimą sveikai bei laimingai gyventi sukūrė patys vaikai, kurie dalyvavo edukaciniame projekte „Sveikos gyvensenos abėcėlė“. Kitus tekstus parašė knygos sudarytoja E.Jokužytė kartu su projekto komanda. Knygelėje abėcėlės tvarka surašyti vaikų organizmams naudingi dalykai apie sveiką gyvenseną – fizinį aktyvumą, mitybą, asmens higienos įpročius, vitaminus ir kitus gerus dalykus. Marsiečiai vaikams aiškina, kodėl taip svarbu rūpintis sveikata, aktyviai leisti laisvalaikį, sveikai maitintis ir saugoti gamtą. Nuostabios dailininko V.Narečionio iliustracijos nuskraidina vaikus į kitas planetas.

„Sveikos gyvensenos abėcėlė“ – tai pradinių klasių mokinių neformaliojo švietimo projektas, kurį nacionaliniu mastu inicijavo ir įgyvendino leidykla „Verslas ar menas“. Pagrindinė projekto idėja – skatinti vaikų kūrybiškumą ir ugdyti augančios kartos sveikos gyvensenos įpročius. Į projektą įsijungė 85 Lietuvos mokyklos. Iš jų pagal idėjos autorių kriterijus ir mokytojų motyvacinius laiškus buvo atrinkta 14 klasių. Net 275 trečių klasių mokiniai iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių dalyvavo edukacinėje programoje ir atlikdami interaktyvias užduotis diskutavo apie sveiką mitybą, aktyvų ir turiningą laisvalaikį, gamtosaugą. Knygai „Marsiečio abėcėlė“ buvo atrinkta 13 vaikiško humoro nestokojančių istorijų, o jas iliustravo profesionalus dailininkas.

Skaitoma keturiais pojūčiais

Dailininkės Nomedos Marčėnaities iliustruota vaikų pasakų knygelė „Užsimerk“ išleista reginčiųjų ir Brailio raštu ir skaitoma keturiais pojūčiais – rega, lytėjimu, klausa ir uosle. Autoriai: Ugnė Kasparaitytė, Gabija Aukštakalnytė, Melita Vanagaitė, Simonas Černiauskas, Paulius Vingilys, Justas Baranauskas.

Lietuvos vaikai, pakviesti į aplinką pažvelgti kitaip, dalyvavo pasakų rašymo konkurse „Kaip aš matau pasaulį užmerktomis akimis“. Jie sukūrė pasakas, kuriose pasaulį pamatė ne akimis ar kitais pojūčiais, o širdimi. Tarptautinės vaikų ir jaunimo asociacijos (IBBY) narių komisija iš 44 mokyklų atsiųstų 150 moksleivių kūrinių išrinko šešias pasakas – jos pateko į knygą, skirtą ir matantiems, ir neregiams. Ši knygelė ypatinga ir tuo, kad pasakos turi savo kvapus. Juos sukūrė projekte „Neregimas kvapų pasaulis“ dalyvaujantys neregintys vaikai, padedami parfumerio Aisčio Mickevičiaus. „Užsimerk“ regintiesiems padeda pažvelgti į pasaulį neregio akimis, o negalintiems matyti vaikučiams yra puiki galimybė skaityti drauge su visais. Knygelę lydintis prekės ženklas „Taško istorija“ reiškia, kad dalis lėšų skiriama regos negalią turinčių žmonių atskirčiai mažinti. Įsigyjantieji šias knygas prisideda prie neregiams dovanojamų knygų.

Jūros abėcėlė mažiesiems

Lietuvos jūrų muziejaus išleista pažintinė knygelė mažiesiems „Jūros ABC“ skirta ikimokyklinio ir jaunesnio mokyklinio amžiaus vaikams. Tekstų autorė – Nina Puteikienė, iliustracijų dailininkė – Viktorija Ežiukas.

„Jūros ABC“ siekia supažindinti su nuostabiu jūros gamtos pasauliu. Kiekvienas mažasis skaitytojas, ją vartydamas, susipažįsta ne tik su pirmosiomis raidėmis, bet ir įvairiais jūriniais gyvūnais – vėžiagyviais, žuvimis, žinduoliais ar paukščiais. Raidės gyvos – jos plaukioja, klega, taškosi. Iš pat mažens pažinus ir pamilus jūrą, svarbu išmokti ją saugoti ir tinkamai elgtis, tad knygelėje galima rasti ir pradinio ekologinio gamtosauginio ugdymo idėjų. Kiekvieną raidę kviečiama ištyrinėti ir ateiti į Lietuvos jūrų muziejų, kur jas galima pamatyti „gyvai“.

Apie kukius ir gruzdžius

Dariaus Rekio knygą „Kaip kukiai su gruzdžiais kovojo“ iliustravo dailininkė Irmina Dūdėnienė, o išleido leidykla „Alma litera“ Vilniuje.

Tai istorija, kaip kartą prie upelio apsigyveno maži kailiniuoti padarėliai kukiai. Pasistatė tiltelį, bet paskui taip susipyko, kad ėmė visokias baisybes vieni apie kitus pliaukšti. Taip ir būtų pykęsi iki šiol, jei kukis Noris nebūtų įkritęs į upelį ir jo nebūtų sučiupęs jo priešas Joris. Nuo to viskas ir prasidėjo. Paaiškėjo, jog aplinkui dedasi tiek įdomybių, kad kukių kivirčas – vieni juokai, palyginti su Baisuklio stūgavimu naktį, laumės kerais, o ypač su gruzdžiais, gyvenančiais karklynės pelkėje. Ir dar – kad didelėje bėdoje gali pagelbėti net patys mažiausi padarėliai, tokie kaip bičių piemenaitė prunkštė Pilė arba murkiantis sliekas Pakasyktukas.

Tai smagi nuotaikinga istorija apie draugystę, ryžtą, drąsą ir kelionę į nuotykį.

Kas tas Asis?..

Ritos Latvėnaitės „Kas tas Asis?“ – pasaka vaikams, iliustruota dailininkės Ievos Babilaitės ir išleista Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos.

Kas tas Asis? Kaip po meldų čiužiniu atsirado gintarinė dėžutė? Kodėl kurmiui reikia simpsoniškų akinių, o skruzdėliukui – varnauogių šaudyklės? Daug klausimų ir dar daugiau nuotykių, kurių sūkuryje – paršiukas Asis. Draugiškas ir truputį išdykęs. Bet išdykauja jis ne iš gudrumo, o todėl kad labai trokšta daryti gerus darbus.

Ši smagi knyga skirta 5–8 metų narsuoliams, kurie nebijo priimti savarankiškų sprendimų, daryti netikėtas išvadas ir pasitikėti savimi. Bet, svarbiausia, – tiems, kurie pasiryžę skraidinti gerą nuotaiką visam pasauliui.

Kalėdinė uosto istorija

Klaipėdietė žurnalistė Ramunė Bandzienė konkurse dalyvauja su knygele vaikams „Kalėdinė uosto istorija: laivas paplūdimyje“ (leidykla-spaustuvė „Druka“).

Tai kalėdinė uosto istorija, kur realybės daugiau nei fantazijos. Svarbiausias jos veikėjas – berniuko senelis – uosto kapitonas. Į namus prieš pat Kalėdas senelis negrįžta keturias paras. Jis su kolegomis gelbėja laivą, užplaukusį ant seklumos. Tai aiški ir paprasta, šilta ir nuoširdi istorija, vaikams suprantamai pasakojanti, kas yra uostas, kokie žmonės ir ką jame dirba, o gal stebuklus daro... Knygutę iliustravo mokytojos Ligitos Ogintienės vadovaujami „Gilijos“ pradinės mokyklos bei kitų Klaipėdos mokyklų mokiniai, iš viso – maždaug 30 vaikų. Ši knygelė tapo dovana miesto mokyklų ir darželių vaikams, dovanai pasiekė bibliotekas.

Kur galima balsuoti

Konkursas „Klaipėdos knyga 2018“ vyks iki vasario 11 d. Su visomis knygomis pretendentėmis galima susipažinti ir už populiariausią balsuoti gyvai penkiuose didžiuosiuose Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos padaliniuose: Meno skyriuje (J.Janonio g. 9), Suaugusiųjų aptarnavimo ir informacijos skyriuje (Turgaus g. 8), Jaunimo skyriuje (Tilžės g. 9), Pempininkų bibliotekoje (Taikos pr. 81A) ir Kalnupės bibliotekoje (Kalnupės g. 13). Taip pat galima balsuoti internetu bibliotekos tinklalapyje www.biblioteka.lt. Gražiausią 2018-ųjų Klaipėdos leidyklų knygą išrinks specialiai tam suburta komisija, kuriai vadovauja vilnietė grafikė ir knygų dizainerė Agnė Dautartaitė-Krutulė.

Klaipėdos metų knygos konkurso finansinis rėmėjas – UAB „Mūsų laikas“, informacinis rėmėjas – dienraštis „Klaipėda“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS