Kviečia „Klaipėdos muzikos pavasario“ baigiamasis koncertas | Diena.lt

KVIEČIA „KLAIPĖDOS MUZIKOS PAVASARIO“ BAIGIAMASIS KONCERTAS

  • 0

Vienas žymiausių šalies meninių kolektyvų Lietuvos kamerinis orkestras (LKO) festivalį „Klaipėdos muzikos pavasaris“ uždarys spalvinga programa „Teisutis Makačinas ir barokas“. Joje – klasikinės ir šiuolaikinės muzikos darna, kurią kartu su orkestru atskleis trimitininkas Laurynas Lapė ir dirigentas Robertas Šervenikas.

Pernai 80-metį šventęs T.Makačinas žinomas ne tik savo ilgaamžėmis estradinėmis dainomis, bet ir akademine kūryba. Kompozitorius apibūdina savo kūrybos stilių kaip neoklasicizmo jungtį su bartokiška liaudies muzikos transformacija. Daugelyje T.Makačino kūrinių svarbios lietuvių liaudies muzikos intonacijos, nors autorius ir vengia tiesiogiai cituoti liaudies melodijas. Plačiajai auditorijai geriausiai žinomas kaip nepaprasto populiarumo sulaukusių estradinių dainų („Vėjas man pasakė“, „Berniukai“, „Sugrįžk, kol nevėlu“, „Pašauki“ ir daugelio kitų) autorius, T.Makačinas taip pat yra sukūręs kūrinių orkestrui, kameriniams ansambliams, vokalui ir chorams, muzikos dramos spektakliams ir kino filmams.

„T.Makačino Koncertas trimitui ir kameriniam orkestrui – moderniai skambantis, gana sudėtingas kūrinys tiek solistui, tiek orkestrui. Pasistengsime perteikti jo nuotaiką kaip įmanydami geriau – spalvų tikrai netrūks“, – žadėjo šio kūrinio solo partiją koncerte atliksiantis L.Lapė – vienas ryškiausių ir aktyviausiai koncertuojančių trimitininkų Lietuvoje.

LKO yra vienas iškiliausių ir labiausiai pasaulyje įvertintų mūsų šalies kolektyvų. Orkestras 1960 m. įkurtas prof. Sauliaus Sondeckio, o nuo 2008 m. LKO meno vadovu ir dirigentu tapo žymus smuikininkas Sergejus Krylovas. Orkestro gastrolių maršrutuose užfiksuotos beveik visos Europos šalys, Šiaurės ir Pietų Amerika, Pietų Afrikos Respublika, Japonija, Kinija, Australija, Islandija; tokios scenos kaip Berlyno filharmonijos ir Vienos „Musikverein“, Londono „Royal Festival Hall“ ir Romos „Santa Cecilia“, Amsterdamo „Concertgebouw“ ir Paryžiaus „Salle Pleyel“, Leipcigo „Gewandhaus“ ir daugelis kitų. LKO daug metų bendradarbiauja su kompozitoriumi T.Makačinu, kurio siuita „Trys šokiai“, skirta šiam orkestrui, jau atlikta daugiau nei 400 kartų visoje Europoje. Šiame koncerte orkestras atliks ir T.Makačino orkestrinį kūrinį „Sinfonia giocosa“.

Programą diriguos aktyviai su LKO bendradarbiaujantis R.Šervenikas. Vokietijos dienraštis „Der Tagesspiegel“ rašė: „Tai, kaip R.Šervenikas nuskaidrina faktūros tankmę, niuansuoja perėjimus ir įaudrina plėtotę iki paties paskutinio įtempčiausio protrūkio, rodo išties tarptautinę klasę. Kaip ir tai, kaip atidžiai orkestras jo klauso ir derina aistrą su profesionalia precizija.“

Sonatą à cinque trimitui ir styginiams parašęs Giuseppe Torelli – italų baroko genijus, garsėjęs ne tik kaip smuikininkas ir kompozitorius, bet ir kaip vienas koncerto žanro pradininkų, ypač produktyviai kūręs trimitui. Orkestras dar atliks klasicizmo genijaus Josepho Haydno kūrinį – Simfoniją Nr. 44, dar vadinamą „Gedulo simfonija“, parašytą tuo metu, kai kompozitorius kūrė liūdnų nuotaikų muziką.

Baigiamasis festivalio koncertas – balandžio 30 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS