Lietuvininkų dimai ir šokiai Klaipėdoje su visa Lietuva | Diena.lt

LIETUVININKŲ DIMAI IR ŠOKIAI KLAIPĖDOJE SU VISA LIETUVA

  • 2

 Klaipėdos etnokultūros centras šį penktadienį klaipėdiečius buria į projekto „Amatystė. Mažosios Lietuvos dimai“ audimo dirbtuvių uždarymą ir į lietuviškų šokių akciją „Visa Lietuva šoka“.

Užaus, iškirps ir išvynios

Klaipėdos senamiesčio Meno kieme (Daržų g. 10) veikiančiose dirbtuvėse visą vasarą buvo galima susipažinti su audimo amatu – stebėti, kaip senovinėmis staklėmis audžiamas audeklas, o juostų audimo rėmeliuose „auga“ šimtaraštės juostos. Kultūros kvartalo įveiklinimo projekto „Amatystė. Mažosios Lietuvos dimai“ įgyvendinimo metu tris mėnesius veikusios audimo dirbtuvės patraukė tiek miesto turistų, tiek klaipėdiečių dėmesį. Audėjai Linai Pečiulytei, demonstravusiai audimo amatą bei mokiusiai audimo paslapčių besidominčiuosius, teko pabendrauti su svečiais net iš 32 šalių. Lietuvių tradiciniu amatu domėjosi turistai iš Meksikos, Čilės, Brazilijos, Tailando, Portugalijos, Kazachstano, Kinijos, Kanados Izraelio, Filipinų, Saudo Arabijos, Ispanijos, Italijos, Čekijos ir kitų valstybių. Dažnas noriai sėdo į audėjos vietą ir paaudė bent po kelis centimetrus audinio, fotografavosi prie staklių, stebėjosi ir grožėjosi eksponuojamais autentiškais krašto audiniais.

Kad ir kaip būtų gaila, audimo amatas Lietuvoje sparčiai nyksta. Daugelis vyresnio amžiaus kraštiečių, apsilankiusių dirbtuvėje, tik prisimena, kad panašias audimo stakles turėjo močiutės, mamos, yra matę, kaip namuose buvo audžiama. Šiandien reta moteris moka austi. Jei ne panašūs projektai, pristatantys tradicinius amatus, daugelis jaunosios kartos atstovų net neįsivaizduotų, kaip atrodo audimo staklės ar  rankomis išaustas audinys.     

Rugsėjo 15 d. 17.30 val. audimo dirbtuvių staklės simboliškai bus sustabdytos. Visi norintieji gali stebėti užaudimą, iškirpimą ir išvyniojimą, išvysti išaustus raštus ir paspėlioti, kokia bus šio naujo audeklo paskirtis.

Įtrauks smagi akcija

Šia proga šiandien 18–19.30 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus kiemelyje (Didžioji Vandens g. 2) vyks renginys „Moterų rankdarbystė“. Ten bus galima  stebėti ar net išbandyti lietuvininkų pirštinių, riešinių mezgimą, delmonų siuvimą ir siuvinėjimą, marškinių siuvinėjimą, vilnos verpimą, šimtaraščių ir beraščių juostų audimą, kutų rišimą ir kt., nuo 18 val. kojas pamiklinti šokių akcijoje „Visa Lietuva šoka“, kurioje dalyvaus miesto folkloro ansambliai bei klaipėdiečiai, neabejingi tradiciniams šokiams.

Smagi ir nuotaikinga akcija „Visa Lietuva šoka“ šalyje rengiama jau trečią kartą. Šaunios ir pašėlusios akcijos organizatoriai kviečia išmokti lietuviškų šokių, pasikrauti smagių emocijų, pagerinti savijautą ir maloniai pabendrauti. Abejojate, ar nemokate šokti? Ne bėda! Folkloro ansamblių nariai pasiruošę visus išmokyti – jie paaiškins, parodys ir įtrauks į smagų šokio sūkurį. Tradiciniai šokiai nereikalauja ypatingų sugebėjimų, tad juos šokti gali tikrai visi. Akcijos „Visa Lietuva šoka“ sumanytojai įsitikinę, kad smagūs mūsų liaudies šokiai – visiems skirta ir ypač reikalinga pramoga.

Mokys austi juostas

O projektas „Amatystė. Mažosios Lietuvos dimai“ darbščias moteris dar šį rudenį pakvies į tęstinius juostų audimo senoviniu skieteliu mokymus, vyksiančius Etnokultūros centre (Daržų g. 10).

Audimo skietelis – senas audimo įrankis, kadaise buvęs itin populiarus, tačiau šiandien primirštas. Juo galima išausti tiek margas beraštes, tiek raštuotas juosteles. Lietuvininkės šiuo įrankiu ausdavo stebėtinai gražias šimtaraštes juostas, kurias pritaikydavo aprangoje, buityje, dažnai dovanodavo mylimiesiems, garbiems svečiams bei įvairiomis progomis. Sena audimo technika, naudojant skietelį, patraukli tuo, kad įrankis neužima daug vietos, rankdarbis tampa mobilus, be to, nereikia verti nytelių.

Tęstiniai mokymai vyks trečiadieniais – rugsėjo 20, 27 d., spalio 4 d. 17.30 val. Būtina registracija tel. (8 46) 310 022. Dalyvių skaičius ribotas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ita

O kokia puiki mintis ,tikrai reiketu

Vitalija

Laukiame,kad pagaliau į mokyklos programą būtų įtraukti keli, lietuviški šokiai,kuriuos visi mokėtų ir vos muzikai užgrojus, galėtų be jokio vargo pašokti.Tai kitos šalys jau seniai turi o mes dar vis delsiame.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS