Lietuvos jūrų muziejus dalyvauja Vilniaus knygų mugėje | Diena.lt

LIETUVOS JŪRŲ MUZIEJUS DALYVAUJA VILNIAUS KNYGŲ MUGĖJE

  • 0

Lietuvos jūrų muziejus į Vilniaus knygų mugę atveža gūsį smagaus ir turiningo jūriškumo. Sostinėje bus pristatytos dvi labai skirtingos, bet esmingai atsispindinčios muziejaus veiklą knygos.

Pirmąją savo knygą „Pingvinas lituanicus, arba lietuviško pingvino istorija“ pristato muziejuje dirbantis biologas Pavelas Kulikovas. 20 metų pingvinais ir ruoniais besirūpinantis Pavelas istorijas, kuriomis dalijosi tik su muziejaus lankytojais, nusprendė paskleisti plačiau. Unikali patirtis, meilė gyvūnams ir jų pažinimas leido Pavelui sukurti nepaprastai žaismingą ir nuotaikingą istoriją apie pingvinų gyvenimą. Joje – ir žavi rašytojo išmonė, įdėta į frakuoto paukščio lūpas, ir tikri faktai apie jo protėvius ir giminaičius. Smagiausios pingvinų gyvenimo istorijos liejasi čia ne tik žodžiais, bet ir šmaikščiomis išdykėliškomis dailininkės Viktorijos Dambrauskaitės (Ežiukas) sukurtomis iliustracijomis. Knyga itin turtinga charakteriniais piešiniais, o dizainerė Inga Dagilė, radusi jungties tarp teksto ir iliustracijų kodą, pavertė tai vientisos stilistikos pasakojimu. Dizainerė teigė dirbusi įkvėptai, nes turėjo visapusišką pasitikėjimą kurti knygą ir laisvę puslapiuose žaisti su tekstu. Šią, jaunojo skaitytojo akį ir išvaizda, ir turiniu traukiančią knygą muziejus pristato ir Bolonijos vaikų knygų mugėje.

Su knygos „Pingvinas lituanicus, arba lietuviško pingvino istorija“ kūrėjais bus galima susitikti vasario 25 d., 12 val., Jaunimo taške. Dalyvauja knygos autorius P. Kulikovas, knygos dizainerė I. Dagilė ir žurnalistė Nika Puteikienė.

Vasario 23 d., 13 val., Vilniaus knygų mugės Rašytojų kampe bus pristatytas ir kitas, ką tik iš leidyklos gautas muziejaus leidinys, unikalus katalogas „Filatelija. Lietuvos jūrų muziejaus rinkiniai prabyla. Jame – gražiausi ir įdomiausi muziejuje saugomi pašto ženklai, kiti filatelijos objektai bei vandens pašto istorija. Leidinį pristatys jo sudarytojas, istorikas Daumantas Kiulkys, rašytojas prof. Justinas Žilinskas bei istorikas Romualdas Adomavičius.

Leidinio sudarytojas bei tekstų autorius, istorikas D. Kiulkys sako, kad pašto ženklai jam primena vaikystę.

„Juos rinkti smalsiam vaikui buvo ir pramoga, ir pažinimo šaltinis, – pasakojo istorikas. –  Šiuos mažus paveikslėlius galima pavadinti pirma pažintimi su jūrų pasauliu: per bangas skriejantys laivai, jiems kelią rodantys švyturiai, barzdoti jūrininkai ir paslaptingas vandenų gyvūnijos pasaulis. Įžengus į suaugusiųjų pasaulį, šį vaikystės hobį išstumia nauji pomėgiai ir kasdienybės rūpesčiai. Tačiau surinkti pašto ženklai liko maloniu vaikystės prisiminimu.“

Pirmoje knygos dalyje pasakojama apie filateliją, jos rinkinį Lietuvos jūrų muziejuje. Antroje – pristatomi su Lietuva susiję laivų pašto objektai. Trečioje, pasitelkus muziejines vertybes, pasakojama apie svarbiausius lietuvių jūrinės istorijos įvykius, procesus, asmenybes ir laivus.

GALERIJA

  • Lietuvos jūrų muziejus dalyvauja Vilniaus knygų mugėje
  • Lietuvos jūrų muziejus dalyvauja Vilniaus knygų mugėje
  • Lietuvos jūrų muziejus dalyvauja Vilniaus knygų mugėje
A. Mažūno nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS