„Materia Magica“: vaizdas dar nėra viskas net lėlių teatre | Diena.lt

„MATERIA MAGICA“: VAIZDAS DAR NĖRA VISKAS NET LĖLIŲ TEATRE

Gegužės 16–19 dienomis Klaipėdos lėlių teatras publiką pakvies į tarptautinį lėlių teatro festivalį „Materia Magica“

Festivalis „Materia Magica“ pradėtas organizuoti dar 1997 m. ir vadintas „Karakumų asilėlio“ vardu. 2017 m. jis pakeitė savo pavadinimą, dar labiau išaugo ir dar aistringiau žiūrovus vedė į vizualų ir daugiaformį lėlių teatro pasaulį – šiemet į jį festivalis kviečia jau 10-ąjį kartą.

Kol kas Lietuvoje lėlių teatras nepelnytai apeinamas vyresniųjų – galbūt dėl perdėm įsišaknijusio požiūrio, kad lėlės gali būti įdomios tik vaikams, lėlės – tai vaikų žaidimai. Tačiau lėlės, tokios, kokias esame įpratę įsivaizduoti, yra tik viena iš galimų formų. Iš tikrųjų lėlių teatras prasideda tada, kai lėlės ar objekto scenoje nebematai – tai tas stebuklas, kai patiki, kai ne žiūri, o pamatai čia ir dabar atsivėrusį naują, visai kitą ir kitokį pasaulį, kai scenoje pamatytos detalės vaizduotėje virsta vaizdiniais, asociacijomis, įgauna apimtį, tūrį ir masę, kai negyvas tampa gyvu. Tada ir įvyksta lėlių teatras.

Kaip ir kiekvienais metais festivalio organizatoriai siekia žiūrovams parodyti, kokios didelės lėlių teatro galimybės ir kokia plati, priešingai vyraujančiai nuomonei, yra jo auditorija: per lėles ir objektus kalbantis teatras gali būti aktualus visiems – ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems, ne tik kūdikiams, bet ir senjorams, ne tik paaugliams, bet ir jaunuoliams. Geografine, žanrine bei temine įvairove grįsta festivalio programa siekiama ne tik pristatyti garsiausius užsienio kūrėjų darbus ir atskleisti neribotas lėlių teatro raiškos galimybes, bet ir gvildenti individui bei bendruomenei aktualias temas, kviesti diskutuoti, klausti, suabejoti. Festivalio spektakliai nagrinės, ką reiškia prarasti vieną iš juslių – regėjimą, arba kaip kurčnebylys gali „išgirsti“ muziką ir ką jis patiria „klausydamasis“ jos lytėjimu, kada individas sugeba atsispirti inertiškam minios jausmui ir išdrįsti pasipriešinti, arba kaip, ieškodami naujų kelių, iššūkių ir kitokio gyvenimo, tiesiog bandome pabėgti nuo savęs.

Per keturias dienas festivalyje bus parodyta 13 spektaklių iš Olandijos, Izraelio, Graikijos, Vokietijos, Lenkijos ir kitur. Be plačios ir įvairios suaugusiesiems ir jaunimui skirtos programos, „Materia Magica“ pristatys lėlių teatro spektaklius vaikams nuo trejų iki 10 metų. Taip pat vyks nemokami lėlinės animacijos kino seansai vaikams ir suaugusiesiems. Bus surengtos ir kūrybinės dirbtuvės. Festivalio renginiai vyks Klaipėdos lėlių teatre, Dramos teatre ir Kultūros fabrike.

Šiame lengvai vartojamų vaizdinių amžiuje sakydami, kad vaizdas dar nėra viskas, šių

metų festivalyje jo rengėjai kviečia pamatyti tai, kas akimis nematoma.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS