Menininkės fotografijose – „Išrinktieji“ | Diena.lt

MENININKĖS FOTOGRAFIJOSE – „IŠRINKTIEJI“

  • 0

Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6, antras aukštas) spalio 16 d. 17.30 val. vyks fotomenininkės Lilijos Valatkienės menininkų portretų parodos „Išrinktieji“ atidarymas.

Parodos fone savo kūrybą pristatys ir du garsūs klaipėdiečiai – tapytojas Virginijus Viningas ir skulptorius Arūnas Sakalauskas.

L.Valatkienė pustrečių metų su fotoaparatu „medžiojo“ savo išrinktuosius ir sukūrė didelio formato fotografijų ekspoziciją „Išrinktieji“. Tai 90 garsių šiandienos Lietuvos dailininkų, dailėtyrininkų portretai, kurie taip pat užfiksuoti ir išleistame albume. Parodoje portretai jungiami į segmentus-koliažus ir savotiškai dekonstruojami, juos padengiant dėlionės (puzzle) raštais. Pasitelkus albumą, galerijos lankytojai bus kviečiami atpažinti / susipažinti, kokios Lietuvos dailės asmenybės slepiasi šiuose paveiksluose, skatinant dailininkų, jų veidų ir kūrybos žinomumą plačiojoje visuomenėje. Taip pat bus galima patiems sudėlioti dailininkų meno kūrinius.

Menotyrininkė Evelina Janušauskaitė-Krupavičė pažymėjo, kad žurnalistės ir fotografės L.Valatkienės projektas „Išrinktieji“ pripažintas nepaprastu įvykiu meno pasaulyje, – pagarbos ir padėkos Lietuvos kūrėjams išreiška, o menotyrininkė Austėja Mikuckytė-Mateikienė teigė, kad „šį sykį L.Valatkienė menui patiesė raudoną kilimą. Ant drobės atspaustose nuotraukose – Lietuvos dailės lauko dalyvių portretai. (...) Autorė taip pat visada sujungia vaizdo ir žodžio kalbą, kuria jų sintezę. Matyt, vienintelis tinkamas žodis, apibūdinti L.Valatkienės veiklai – nestandartas“.

Paroda ir edukaciniai užsiėmimai sėkmingai keliauja per Lietuvos galerijas. Ji buvo eksponuota Vilniuje Dailininkų sąjungos galerijoje, Panevėžio fotografijos galerijoje, Birštono „Kurhauzo“ galerijoje, Kauno M.Žilinsko galerijoje bei kitur. Dešimtoji „Išrinktųjų“ stotelė – LDS Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerija. Joje paroda lankytojų lauks iki lapkričio 10 d. Po Klaipėdos „Išrinktieji“ tęs savo kelionę po Lietuvą – į Telšių, Plungės, Šiaulių, Raseinių, Alytaus, Šakių, Biržų, Ukmergės bibliotekas bei muziejus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS