„Muzikinis rugpjūtis pajūryje“: kad teatro menas taptų ryškiausiu vasaros akcentu | Diena.lt

„MUZIKINIS RUGPJŪTIS PAJŪRYJE“: KAD TEATRO MENAS TAPTŲ RYŠKIAUSIU VASAROS AKCENTU

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro gerbėjams nėra atostogų. Gausūs renginiai bei premjeros ištikimiausius gerbėjus vilioja visus metus, o apie rugpjūtį jų laukia XXI operos ir simfoninės muzikos festivalis “Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ apie kurį pasakoja laikinai Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovo pareigas einanti Jurgita Skiotytė-Norvaišienė. Tik šiame festivalyje jūsų laukia net trys premjeros, Mėlynoji vakarienė, įspūdingas Gala koncertas bei publikos viliojimas „galimais ir negalimais būdais“.

- XXI operos ir simfoninės muzikos festivalis “Muzikinis rugpjūtis pajūryje“. Gal galite priminti jo atsiradimo istoriją. Ar sudominti žiūrovus klasikine muzika ir kūriniais vasarą, kai renginių pajūryje gausu, tampa iššūkiu jūsų kolektyvui?

- Festivalis pradėtas rengti prieš daugiau nei dvidešimt metų tuometinio Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovo maestro Stanislovo Domarko iniciatyva. Festivalio tikslas - įvairiomis formomis puoselėti bei pristatyti profesionalųjį scenos meną Klaipėdoje, pajūrio regione bei skatinti publikos domėjimąsi teatru ištisus metus. Festivalis įtrauktas į reprezentacinių Klaipėdos miesto festivalių sąrašą. Žmones pratinti prie teatro meno galima visus metus, o rugpjūtis mus dažnai lepina puikiu oru, tad puikiai tinka...

Teatro kolektyvas darbštus ir kūrybingas. Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras turi ištikimą publiką bei savus gerbėjus, tačiau vasarą, festivalio dėka, stengiamės atrasti naujus gerbėjus, t.y. skirtingesnę ir platesnę auditoriją, kuri dažniausiai vasaros metu pajūryje tiesiog atostogauja. Renkamės netradicines erdves: ne tik įvairias pajūrio miestų sales, bet ir galerijas, kiemelius, aikštes. Džiaugiamės, jog taip pritraukiame ne tik naujų, susidomėjusių žiūrovų, bet ir atrandame savitą, vasaros renginių dvasią, surandame labiau atliepiančias menui erdves pajūrio regione.

Festivalį “Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ kasmet aplanko apie 6 000 - 10 000 žiūrovų. Džiugu, kad tai ne tik Klaipėdos, Palangos, Neringos miestų gyventojai, o taip pat gerbėjai iš viso Vakarų Lietuvos regiono. Didžiuojamės paskutinių dviejų metų rezultatais, kurie parodė, kad į didžiąsias festivalio premjeras publika atvyksta net iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Alytaus ir kitų atokesnių miestų. Buvo pasiektas buvusio teatro vadovo Jono Sakalausko tikslas - padaryti festivalio repertuarą patraukliu kuo platesnei auditorijai žmonių, kad vasarą Klaipėda taptų ne tik pajūrio pramogų sostine, bet ir viliotų turiningai praleisti laiką profesionaliuose teatro renginiuose.

- Kuo bus ypatingas šių metų festivalis?

- Tikriausiai “perspjauti” pernykštį, jubiliejinį festivalį bus neįmanoma. 2017 m. pristatyta net 10 premjerinių renginių. Tačiau pažadame, kad ir šiemet, kaip ir kiekvienais metais, Jūs būsite maloniai nustebinti.

Žiūrovų laukia išskirtinė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro premjera - Leonardo Bernsteino operetės „Kandidas“ muzikinis atlikimas (rugpjūčio 3 d. Palangos koncertų salėje, rugpjūčio 4 d. Klaipėdos dramos teatro salėje). Šiemet visas pasaulis švenčia šio kompozitoriaus 100-ąsias gimimo metines, tad ir mes, maestro Martyno Staškaus paraginti, nusprendėmė išskirtinai tik su teatro kolektyvu paminėti šį jubiliejų, atlikdami vieną populiariausių, neretai net miuziklu vadinamą Bernsteino kūrinį “Kandidas”. Atlikime dayvaus ir Klapėdos choras “Aukuras”.

Antroji premjera - pirmą kartą Lietuvoje pristatomas įspūdingas muzikinis projektas „365 – Metų laikai“ (rugpjūčio 2 d. Palangos koncertų salėje). Jį atliks nepriklausoma teatro trupė iš Ukrainos ir Lietuvos kamerinis orkestras (meno vadovas Sergej Krylov). Nemėgstantys dramos ar pantomimos, į šį renginį gali tiesiog ateiti paklausyti nuostabiai atliekamos Antonio Vivaldi ir Astoro Piazzollos muzikos sužavėjusios ne vieną kartą klasikinės muzikos gerbėjų. Muzikinis projektas „365“ siūlo žiūrovams daug abstrakčių įsivaizdavimų pasitelkdamas gyvūnų, augalų ir net žmonių pavidalus, svarbiausia kiekvienam iš mūsų suteikiamas pasirinkimas nuspręsti mėgsti tai ar ne. Žiūrovo nepratusio prie tokios užduoties laukia sunkus darbas – priimti kūrėjų siūlomas žaidimo taisykles. Norint susiorientuoti kas vyksta scenoje žiūrovui teks susitapatinti su personažais ir taip atspėti jų esmę.

Trečia, didžioji premjera, kompozitoriaus Mikio Theodorakio ir choreografo Lorca Massine, kultiniu vadinamas šokio spektaklis - “Graikas Zorba” (rugpjūčio 10 ir 15 d. Palangos koncertų salėje). Šis spektaklis Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre buvo rodomas ilgus metus, nepaisant to kiekvienas pasirodymas tapdavo anšlaginiu, į kurį neįmanoma patekti. Tikimės, kad ir pajūrio publika susidomės šiuo spektakliu. Tam pasitelkiame pajėgas atrinkę geriausius šokėjus iš visos Lietuvos. Džiaugiuosi, kad pavyko prikalbinti legendinį choreografą atvykti ir pastatyti šį spektaklį pajūryje. Dėkingi, ir dirigentui Martynui Staškui jau tikriausiai keliasdešimtąjį kartą diriguosiančiam šiam spektakliui bei vis atrandančiam naujų spalvų su vis naujais kolegomis. Į spektaklio visumą įsilies Valstybinis choras “Vilnius”. Tai taip pat džiugi žinia.

Tęsiame tradiciją, kaip ir pernai, festivalis prasidės rugpjūčio 1-ąja ypač didelio susidomėjimo sulaukusia „Mėlynąja vakariene“ teatro aikštėje, kuri suburia klaipėdiečius, miesto svečius ne tik pabendrauti, bet ir paklausyti ištraukų iš gražiausių spektaklių. Vos paskelbus apie šį renginį, per porą dienų, užsiregistravo daugybė žmonių. Dabar teks galvoti kaip „praplėsti“ Teatro aikštę arba tiesiog pažiūrėti į tai kūrybingai bei sudaryti galimybę šiame renginyje sudalyvauti kuo didesniam skaičiui kalusytojų. Renginio populiarumas parodė, kad žmonės ilgisi bendruomeniškumo, buvimo kartu, bendravimo, betarpiško santykio su kūrėjais ir atlikėjais. Esame pasiruošę ir šiemet sukurti tokią atmosferą.

Svarbus festivalio renginys - Gala koncertas (rugpjūčio 17 d. Klaipėdos dramos teatro salėje). Atsitiktinio pokalbio su buvusiu teatro vadovu Jonu Sakalausku apie jo studijas Lietuvos Muzikos ir tetaro akademijoje metu sužinojau, kad kartu su juo, viename kurse mokėsi dabartinis Lietuvos solistų žvaigždynas: Justina Gringytė, Tomas Povilionis, Vilija Mikštaitė, Onutė Kolobovaitė, Aistė Miknytė, Agnė Sabulytė. Jų visų pasirodymo, kaip ir paties Jono Sakalausko, ir laukiame Gala koncerte. O.Kolobovaitė neseniai susilaukė vaikelio, tačiau tikimės galės atvykti ir atlikti mums keletą kūrinių. Vieno kurso draugai, tapę garsiais atlikėjais, kartu su Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vyr.dirigentu Tomu Ambrozaičiu bei Kauno miesto simfoniniu orkestru (vyr.dirigentas K.Orbelianas)  atliks klausytojų pasigėrėjimo vertą nuostabią šventišką programą.

Praėjusių metų festivalis didžiausią dėmesį skyrė gausiems didžiuliams renginiams ir premjeroms, šiemet vėl grįžtame prie tradicijos rengti mažąją festivalio programą – kamerinės muzikos koncertus. Specialiai tam Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre yra susikūrusi iniciatyvinė atlikėjų grupė, kuri parengė net tris programas - „Išvirkščios dainos“ (rugpjūčio 17 d. Palangos gintaro muziejuje), „Teisingos dainos“ ( rugpjūčio 11 d. Laikrodžių muziejuje, rugpjūčio 18 d. L.Rėzos kultūros centre Juodkrantėje), “Itališkos dainos” (rugpjūčio 9 d. Prano Domšaičio galerijoje). Iniciatyvomis visada ne tik džiaugiamės, bet ir žavimės. Tikimės, jog maloniai suintriguoti bus ir žiūrovai.

Festivalio uždarymui skirsime kompozitoriaus Alvydo Remesos simfoniją „Assuntiones“ (7 dalių simfonija-oratorija Nr.7), kurią Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje atliks Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro choras ir orkestras (dirigentas maestro S.Domarkas), atlikėjai A.Kozlovskis, R.Petrauskaitė.

- Kaip žiūrovus paraginti pasirinkti ne vakarą pajūryje, o teatro salėje?

- Žiūrovų lauksime įvairiose erdvėse. Kadangi teatro salės šiuo metu neturime (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras rengiasi rekonstrukcijai ir jau vyksta kraustymosi darbai), žiūrovus kviesime į kitas erdves: Klaipėdoje - į Teatro aikštę, Klaipėdos dramos teatrą, Laikrodžių muziejaus kiemelį, Pr.Domšaičio galeriją; Palangoje – į Koncertų salę ir Gintaro muziejų, Neringoje - į Kultūros ir turizmo centro “Agila” salę, Juodkrantėje – į L.Rėzos kultūros centro salę. Tai vasaros renginių lankytojų pamėgtos ir žinomos vietos, kur žmonės mielai ateina. Didžioji dalis poilsiautojų vakare nori ir renkasi turiningas laiko praleidimo formas, ieško naujų teigiamų emocijų  ir įspūdžių. Mes pasiruošę padėti: siūlome gerus profesionalius reginius, kur įjungiamos visos žmogaus juslės – galima mąstyti, klausyti, matyti ir prisiminti visus metus.

Žinoma, neslėpsime, kad publiką raginame „visais galimais ir negalimais būdais“ ateiti į spektaklį ar koncertą. Tam organizuojame įvairias akcijas, alternatyvius pasirodymus, kurie padeda iš anksto susipažinti su būsimais renginiais. Aš pati būtinai apsilankau ne tik kiekviename spektaklyje, bet ir kiekvieno spektaklio repeticijose. Tiesiog būtina matyti procesą, kalbėtis su kūrėjais ir atlikėjais, ieškoti geriausio iškilusio klausimo sprendimo varianto, kad pagrindinis „produktas“ būtų nepriekaištingas ir patenkintų visų lūkesčius: tiek atlikėjų, tiek žiūrovų.

Džiaugiuosi, kad man artimų žmonių nereikia raginti lankytis spektakliuose ar renginiuose, jie tiesiog nori eiti ir pamatyti. Mes su tuo susigyvenę, kone „suaugę“. Draugams vos spėju užsiminti apie numatomas premjeras ir jie jau būna įsigiję bilietus. Smagu visiems susitikti ir aptarti, pasidalinti įspūdžiais.

- Kodėl rekomenduotina bilietus įsigyti iš anksto?

- Bilietus iš anksto gerai pirkti todėl, kad galima “pagauti” vieną ar kitą siūlomą akciją bei juos įsigyti su nuolaida. Palangos koncertų salėje vyksiančiam renginiui pirkti bilietą iš anksto patogu, nes galima pasirinkti geresnes vietas. Teatro pardavimų vadybininkai, pardavinėję bilietus į šioje salėje vykusius daugybę renginių, gerai žino kiekvieną jos kampelį, tad gali kiekvienam išsamiai papasakoti koks vaizdas ar garsas iš kurios vietos bus girdimas ir matomas. Taip jūs rasite savo pamėgtą vietą.

- Kuo žiūrovus stebinsite kitais metais? Gal galite išduoti paslapčių.

- Į šį klausimą šiuo metu sunku atsakyti. Planų būta ir nemažai. Kaip žinia, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras greitai turės naują vadovą. Negaliu nuspėti ar jis laikykis buvusių planų? (juokiasi). Galiu tik paatvirauti, kad planuose buvo operų W.A. Mozarto “Don Žuanas” arba G.Verdi “Traviata” pastatymai, galbūt F.Lehar operetės “Grafas Liuksemburgas” pastatymas. Svarstyta apie A. Krasauskaitės šokio spektaklio vaikams premjerą. Tik laikas ir susiklosčiusios aplinkybės parodys koks bus kitų metų festivalis. Esu tikra, kad jis tikrai bus patrauklus ir įdomus, kaip ir kasmet. Laukime.

GALERIJA

  • „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“: kad teatro menas taptų ryškiausiu vasaros akcentu
  • „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“: kad teatro menas taptų ryškiausiu vasaros akcentu
  • „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“: kad teatro menas taptų ryškiausiu vasaros akcentu
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS