Pajūrio gyventojams – interaktyvus muziejus po atviru dangumi | Diena.lt

PAJŪRIO GYVENTOJAMS – INTERAKTYVUS MUZIEJUS PO ATVIRU DANGUMI

  • 0

Šokio teatras „PADI DAPI Fish“ pristato muziejų po atviru dangumi – Lietuvos valstybės šimtmečiui skirtą šokio ir istorijos spektaklį „Neužšąlantys namai“, kuris valstybės istoriją skatins pažinti per Klaipėdos istorinio – kultūrinio paveldo prizmę. Minint Europos paveldo dienas, klaipėdiečiai turės progą pamatyti įspūdingą 4 metrų aukščio „kalbančią krosnį“ ir spektaklyje atgimsiančią miesto istoriją bei kultūrą.

„Daugelis domisi Klaipėdos istorija, paveldu. Pati koklių tema yra labai patraukli. Ši, regis, paprasta buitinė detalė parodo miesto vystymąsi, socialinius, visuomeninius, kultūrinius ir buitinius pokyčius. Na, o šiuolaikinis šokis šiame kontekste tampa tarsi poezija ar tapyba, sustiprindamas įspūdį“, – mintimis dalinosi spektaklio choreografė Agnija Šeiko.

Projekte žinomų Klaipėdos aktorių balsais prabils koklių ikonografijų herojai, o protestantiškos reformacijos pradininkas Martynas Liuteris ir jo idėjų šalininkai atgis šokyje. Istorinis detektyvas atskleis koklių siužetų ryšius su  Egipto civilizacija ir palies aktualias pabėgėlių ir jų prieglobsčio problemas. Iš šono teks stebėti 1540 m. Klaipėdos miesto gaisrą, o XVI a. grafikos ir spaudos revoliucija supažindins su įtakingu Europos menininku Luku Kranachu vyresniuoju, kurio kūryba įkvėpė Klaipėdos krosnių gamintojus.

Projektą sudaro dvi viena kitą papildančio dalys: keturių metrų aukščio krosnies instaliacija, kuri buvo sukurta pagal Klaipėdoje rastą koklį, ir šokio spektaklis. Spektakliai vyks rugsėjo 20 d. 11 ir 19 val., rugsėjo 21 d. 11, 20 val. ir rugsėjo 22 d. 16, 18, 20 val.. Krosnies instaliaciją tomis dienomis 11-21 val. bus galima tyrinėti savarankiškai, o į rytines spektaklio peržiūras organizatoriai kvies mokyklų bendruomenes.

Pasak spektaklio kūrėjų, Klaipėdos kraštas be abejonių buvo ir yra Lietuvai gyvybiškai svarbus geopolitine prasme, tačiau jo kultūros paveldas ir indėlis Lietuvai dėl karo ir okupacijos buvo pamirštas. 1923 m. prijungus Klaipėda prie Lietuvos, neseniai iškovojusi nepriklausomybę valstybė ne tik tapo ekonomiškai nepriklausoma, bet ir atrado europietiškos  kultūros dalį. Protestantiškoje kultūroje brendęs Klaipėdos kraštas besikuriančią valstybę praturtino europietiška, daugiataute kultūra. Tačiau Antrojo pasaulinio karo Klaipėda, o kartu ir Lietuva, neteko senosios septynių šimtmečių vokiečių-lietuvių-prūsų koegzistencijos tradicijų.

Pirmą kartą šokio spektaklis „Neužšąlantys namai“ buvo parodytas praėjusiais metais, projekto „Klaipėda – Lietuvos kultūros sostinė“ metu. Didelio miestiečių dėmesio sulaukęs spektaklis Klaipėdos miesto savivaldybės ir AB „Klaipėdos nafta“ dėka atgims ir šiemet, minint Europos paveldos dienas.

„Ypač džiaugiamės bendradarbiavimu su „Klaipėdos nafta“, kuri ir skyrė didžiąją dalį lėšų tam, kad projektas „Neužšąlantys namai“ vėl atsirastų miesto erdvėse“, – teigė viena iš spektaklio sumanytojų, choreografė Agnija Šeiko.

GALERIJA

  • Pajūrio gyventojams – interaktyvus muziejus po atviru dangumi
  • Pajūrio gyventojams – interaktyvus muziejus po atviru dangumi
  • Pajūrio gyventojams – interaktyvus muziejus po atviru dangumi
D. Rimeikos ir K. Lučinsko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS