„Palangos vasara“ jau sveikinasi su savo klausytojais | Diena.lt

„PALANGOS VASARA“ JAU SVEIKINASI SU SAVO KLAUSYTOJAIS

  • 0

Rugpjūčio 3-10 dienomis į gintarinį Lietuvos pajūrį grįžta tarptautinis festivalis „Palangos vasara“, kurio renginiai džiugins poilsiautojus ir kurorto gyventojus jau vienuoliktąjį kartą.

Rugpjūčio  3 dieną  Palangos Gintaro muziejuje pirmuoju koncertu festivalis atiduos duoklę iškiliai Lietuvos asmenybei – visuomenės veikėjui, diplomatui, kompozitoriui Mykolui Kleopui Oginskiui. Aktorė Virginija Kochanskytė, pianistė Šviesė Čepliauskaitė ir solistė Giedrė Zeicaitė dovanos pakilų muzikinį-literatūrinį vakarą „Tėvynei skiriu turtus, darbus ir gyvenimą“, kuriame išgirsime M. K. Oginskio laiškų, memuarų fragmentus, skambės populiarūs romansai ir kūriniai fortepijonui.

Rugpjūčio  4 d. Palangos Kurhauzo salėje koncertuos charizmatiškasis pianistas Lukas Geniušas, ką tik pelnęs laurus viename prestižiškiausių pasaulyje – tarptautiniame  P.Čaikovskio konkurse.

 Garsios muzikų giminės narys Lukas dažnai juokauja, kad neturėjo galimybės rinktis profesijos: jau vaikystėje jį apsupo muzikai ir nebepaleido... „Dabar neįsivaizduoju kitokio gyvenimo. Penkerių metų buvau nukreiptas į pianisto kelią ir dabar esu dėkingas visiems, kurie tai padarė“. 24 metų muzikas jau yra laimėjęs prizus dešimtyje tarptautinių pianistų konkursų.  L. Geniušas yra koncertavęs su daugeliu orkestrų (Hamburgo, Duisburgo, Škotijos BBC, „Kremerata Baltica“, Varšuvos filharmonijos, Lietuvos valstybiniu simfoniniais) ir skambinęs rečitalius Rusijos, Lietuvos, Lenkijos, Švedijos, Vokietijos, Ispanijos, Šveicarijos, Prancūzijos, Austrijos, Japonijos, Pietų Korėjos, JAV salėse. Koncerte skambės L. van Bethoveno, F. Šopeno, J. Bramso, B. Bartoko kūriniai.

Ką rinktis - skambius kalnų balsus ar vakarą mažiesiems?

Tradiciškai festivalis skiria vakarą ir mūsų mažiesiems poilsiautojams. Rugpjūčio 7 d. Palangos Kurhauzo salėje „Keistuolių teatras“ parodys spektaklį apie vaikystės pasaulį ir mažiems ir dideliems žiūrovams „Kai aš mažas buvau“.

 „Kai mes buvom maži, mus supo labai keistas pasaulis. Aplinkui visi buvo tokie dideli ir kažko iš mūsų norėjo. Kai truputėlį paaugom, pradėjom lankyti mokyklą. Ten patyrėm pačių įvairiausių dalykų: draugystę, meilę, išdavystę, džiaugsmą ir pavydą. Paskui svajojom kuo tapsim užaugę. Kai užaugom, prisiminėm vaikystės išdaigas, nuotykius ir istorijas, pagal kurias galima būtų parašyti linksmą ir įdomią knygą. Bet mes ne rašytojai, tad nusprendėm geriau visa tai suvaidinti. Taip gimė spektaklis „Kai aš mažas buvau“, – teigia spektaklio kūrėjai. O kaip jiems tai pavyko, ir pamatysime festivalio renginyje.

Rugpjūčio 8-ąją muzikinį Gruzijos peizažą tapys Gruzijos ansamblis „Chveneburebi“.

Gruzija garsėja užburiančiais skoniais, išskirtiniais kraštovaizdžiais, nuoširdžiais žmonėmis. Nepaisant įvairių karų bei okupacijos periodų, ši šalis sugebėjo išsaugoti unikalią kultūrą ir tradicijas, perduodamas iš kartos į kartą. Gruzinai didžiuojasi išlaikytu raštu, kalba, kuri beje, kaip ir lietuvių, yra viena seniausių pasaulyje. Dar vienas Gruzijos turtas – polifoninė muzika, 2001 metais UNESCO komisijos pripažinta „nematerialiu pasaulio kultūrinio paveldo šedevru“. Būtent šį šedevrą savo širdyse ir lūpose į Lietuvą atveža kolektyvas „Chveneburebi“, pavergęs klausytojus unikaliais sąskambiais, subrandintais laiko tėkmės, žmogiškų istorijų ir fantastiškų peizažų. Programoje tradicinės Gruzijos dainos ir šokiai

Solo partija – akordeonui

Specialiai festivalio užsakymu akordeono virtuozas Martynas Levickis parengė vasariškai pakilią programą, kurioje skambės bene populiariausias, dažniausiai koncertų salėse skambantis klasikinis kūrinys – Antonio Vivaldi „Metų laikai“. A. Vivaldi sukūrė apie 550 koncertų – žėrinčių, lengvų, virtuoziškų, išradingų. Bet keturi iš jų sunkiai paaiškinamu, mistiniu būdu tapo išskirtiniai – visuotinai žinomi, amžinai madingi ir niekada neatsibostantys.

Šį kartą skambės visas „Metų laikų“ ciklas, atliekamas Martyno Levickio, lydimas specialiai šiam projektui suburto styginių ansamblio Mikroorkéstra ir gitaristo Chris Rubens. Keturi neblėstantys, ryškių spalvų barokiniai peizažai, įgysiantys kiek netikėtą pavidalą – solo partija šioje versijoje patikėta… akordeonui!

Šiuo koncertu Palangos Gintaro muziejaus terasoje rugpjūčio 10-ąją festivalis „Palangos vasara“ atsisveikins iki kitos vasaros.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS