Parodoje – apie triukšmo perteklių | Diena.lt

PARODOJE – APIE TRIUKŠMO PERTEKLIŲ

Neseniai Švedijos sostinėje Stokholme tapybos darbus pristatęs dailininkas Rodionas Petrovas surengs personalinę parodą ir Klaipėdoje. Ekspozicijos ašimi taps triukšmas, kuriam atskleisti menininkas panaudojo netikėtą detalę – savo paties barzdos ir sintetinius plaukus.

"Sunku suvokti turinį"

R.Petrovo paveikslus turėjo galimybę apžiūrėti Stokholmo meno galerijos "Agardh & Tornvall" lankytojai, o netrukus menininkas pakvies į uostamiestyje vyksiančią personalinę tapybos darbų parodą "Triukšmas".

Atidarymas įvyks gruodžio 7-ąją Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre. Čia lankytojai išvys naujų ir Klaipėdoje dar neeksponuotų R.Petrovo darbų.

Improvizuoti nebijantis R.Petrovas pateiks savotišką triukšmo interpretaciją šiandieniame pasaulyje. Ar gebame jį išgirsti, kai aplink cirkuliuoja tiek daug informacijos?

"Parodos atidaryme tą patį tekstą vienu metu skaitys aštuoni "aš" – užuomina į tai, kad tampa vis sunkiau suvokti turinį, o net prasminga informacija gali virsti triukšmu", – aiškino pašnekovas.

Įspūdį paliko plaukai

Dalis serijos "Triukšmas" darbų šiemet jau buvo pasiekę vieną didžiausių Vokietijoje vykstančių meno parodų "Nord Art".

Jos ekspozicija kasmet rengiama buvusioje geležies liejykloje ir šalia esančiame parke; ji sudaro apie 22 tūkst. kv. m.

Šiemet renginys sutraukė kelis šimtus menininkų iš daugybės skirtingų šalių.

Eksponuoti savo kūrinius speciali komisija atrinko ir du Lietuvos atstovus, vienas jų – klaipėdietis tapytojas R.Petrovas.

Tąkart menininko darbai neliko nepastebėti tarp dalyvių, ko gero, didžiausią įspūdį žiūrovams paliko plaukai.

Mat, žvelgiant į menininko darbus, iš karto sunku suprasti, kokia technika jie sukurti.

Priėję arčiau ir supratę, kad paveiksluose panaudoti plaukai, žmonės labai nustebdavo.

Anot menotyrininkės Jolantos Marcišauskytės-Jurašienės, parodoje "Triukšmas" pristatomi naujausi R.Petrovo kūriniai išties priverčia suklusti.

"Simboliški, ironiški vaizdiniai projektuojasi vonios kriauklėje – tarsi nusileidę iš kolektyvinės pasąmonės, menininkų bendruomenėje iki skausmo pažįstamų institucinių galios žaidimų peripetijų. Arba atsitiktinai iškritę iš šizofreniškos ir triukšmingos realybės stebėjime suklususio menininko barzdos. Plaukas yra natūralus visraktis į išsamų pažinimą. Juo galima pasitikėti kaip alchemiška visumos dalele. Bet kas, jei šįkart jis tik apsimeta esantis tikru, užpildydamas sąmonę prasmių triukšmu?" – klausė menotyrininkė.

Nuo Rusijos iki Kinijos

Praėjusiais metais R.Petrovui buvo suteikta Klaipėdos savivaldybės kultūros ir meno stipendija, todėl menininkas jaučia pareigą atiduoti duoklę miestui, kuriame gyvena ir kuria.

Jau gruodžio 7-ąją 18 val. bus galima apžiūrėti darbus iš serijos "Triukšmas" ir pabendrauti su pačiu kūrėju.

R.Petrovas yra surengęs 10 personalinių parodų ir dalyvavo per 30 grupinių parodų Lietuvoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Olandijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Austrijoje, Rusijoje, Vengrijoje, Slovakijoje ir Kinijoje.

Pernai spalį Pekino menų rajone 798 įsikūrusioje "Xin Dong Chen" meno galerijoje buvo atidaryta jungtinė Rytų ir Vidurio Europos šiuolaikinių dailininkų paroda "Déjà vu".

Lietuvai joje atstovavo trys dailininkai: Remigijus Treigys, Žygimantas Augustinas ir R.Petrovas.

GALERIJA

  • Parodoje – apie triukšmo perteklių
  • Parodoje – apie triukšmo perteklių
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

O kavinės, restoranai, parduotuvės ?

Tuščiagalviai jų personalo darbuotojai tiesiog engia žmones garsiakalbine priespauda...Chamizmas , būdingas , beje tik posovietinėms šalims, Turkijai ir Jamaikai...

Anonimas

O kur dar motociklininkai chuliganai skaridantys centinėmis miesto gatvėmis, senamiesčiu nuo ankstyvo pavasario iki pirmų šalnų, Miesto valdžia nei karto nesureagavo šiuos marginalus, Jiems paprastų miestiečių ržpesčiai DZIN

nemalonu

triukšmo perteklius Klaipėdoje didžiulis. Šiandien , važiuojant 17 autobusu, vairuotojas visą kelią rėkė kaip skerdžiamas į savo mobiliaką (vairuodamas), nes norėjo perrėkti džeržgiantį savo radijos popsą. Nemalonu buvo važiuoti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS